Am asistat la o noua saptamana cu o evolutie foarte buna a pietei de capital, din punctul de vedere al aprecierilor inregistrate de emitentii listati si a lichiditatii. Nivelul tranzactiilor a fost sporit, in general de catre schimburile cu actiuni SIF, si spre sfarsitul saptamanii cu tiluri TLV, dar in acelasi timp si cu titluri apartinand domeniului petrolier.

Printre evenimentele importante, va amintim de operarea majorarii capitalului Bancii Transilvania, si aprobarea proiectului de fuziune prin absorbtie a societatilor SC ALRO Slatina SA (absorbanta) si SC ALPROM SA (absorbita).

Entuziasmul investitorilor cu privire la intrarea in posesie a noilor actiuni primite din partea Bancii Transilvania , in urma majorarii de capital, s-a simtit clar in piata de capital din aceasta saptamana.

Asadar, cresterea lichiditatii bursei din aceasta perioada s-a cam datorat reluarii la tranzactionare a TLV-ului (ultimele 2 sedinte) si a imbunatatirii nivelului de tranzactii cu actiuni SIF. S-a ajuns astfel la un total al tranzactiilor de 193,34 milioane lei in piata „regular” (REGS), cresterea fata de saptamana trecuta fiind de 40,62%.

Saptamana aceasta, bursa a incheiat-o destul de bine si din prisma societatilor care au inregistrat apreciere, acestea fiind 38 la numar, fata de 14 societati care au stagnat si 13 care au scazut. A rezultat astfel un trend ascendent, marcat de o crestere a tuturor indicilor bursieri.

Indicele BET(care cuprinde cele mai reprezentative 10 societati de la BVB) a crescut cu 149,7 puncte, pana la valoarea de 7.952,18, adica +1,92%, iar indicele BET-C (care cuprinde toate actiunile de la BVB) a urcat si el pana la valoarea de 4736,2 cu 1,65 procente.

De asemenea indicele ROTX (reflecta evolutia celor mai puternice 8 companii listate la bursa de la Viena) a urmarit acelasi trend crescator, avand o apreciere de 1,88%, ultima valoare fiind 17.371,2.

Cea mai spectaculoasa crestere a fost si de data aceast inregistrata de indicele BET-FI, care a reusit o apreciere de 4,52%, depasind pentru prima data in ultimele 6 luni, pragul de 50 mii lei, cu valoarea de 50.371,8 lei.

In continuare in tabelul de mai jos putem urmari in ordine descrescatoare topul evolutiilor emitentilor inscrisi in cele 2 categorii ale bursei, top care, odata cu aprecierea/deprecierea pretului, ne reflecta si lichiditatea emitentilor.

Deal-urile din aceasta saptamana au fost efectuate in prima sedinta a acestei perioade, si s-au inregistrat in ordinea importantei pe companiile Armatura Cluj si Rompetrol Rafinare Constanta.

SIF-urile sunt din nou pe val

Dupa cum mentionam mai sus, SIF-urile au avut o buna crestere de 32,88% a lichiditatii, ajungand sa tranzactioneze 112,89 de milioane de lei in aceasta saptamana. Aceasta valoare a acoperit 58,33% din lichiditatea pietei REGS a BVB-ului, si este cea mai buna valoare saptamanala tranzactionata de SIF-uri in utimele 7 luni.

Cel mai bun procent de crestere intre SIF-uri l-a avut SIF Banat Crisana, cele 5,96% ridicand valoarea cotatiei cu 0,1400 lei/actiune. Valoarea tranzactionata pe acesta s-a ridicat la 12,66 milioane lei, si a reprezentat 6,55% din totalul tranzactiilor la BVB.

La capitolul lichiditate, cel mai bine a stat SIF Oltenia, acesta totalizand tranzactii in valoare de 33,46 milioane lei. Cu cele 17,31% acoperite din totalul tranzactiilor la BVB, SIF5 s-a situat in fruntea topului lichiditatii din acesta saptamana, avand o apreciere a cotatiei de 2,84%.

Banca Transilvania salveaza lichiditatea segmentului bancar

Odata cu reluarea la tranzactionare a Bancii Transilvania, in sedinta de joi a saptamanii analizate, a fost evidenta si cresterea lichiditatii sectorului bancar cu 197%. Tranzactiile in valoare de 35,94 milioane lei au acoperit in aceasta perioada 18,59% din totalul tranzactiilor la BVB.

Cele 5 sedite de tranzactionare ale saptamanii nu au adus nimic nou pentru Banca Romana pentru Dezvoltare, care in afara de o usoara crestere a lichiditatii a ramas la parametrii constanti. Dupa ce inregistrase in primele doua sedinte ale saptamanii usoare cresteri, pe volum redus, la sfarsit de saptamana cotatia a revenit la 18,100 lei/actiune.

Ponderea tranzactiilor cu titluri BRD a reprezentat 6,96% din totalul tranzactiilor din piata de capital.

Banca Transilvania (TLV) a reluat tranzactionarea pe piata de capital dupa o absenta de opt sedinte de tranzactionare. A revenit cu cele 2 roti de la caruta si caii sectorului bancar, in doar 2 sedinte de tranzactionare efctuand schimburi de 21,87 milioane de lei.

Entuziasmul investitorilor s-a materializat printr-o cresterea a cotatiei de 3,92%, echivalentul a unei aprecieri de 0,0400 lei/actiune. Noul pret de referinta s-a stabilit astfel in 1,0600 lei/actiune.

Pentru petrol semaforul e inca pe verde

Se pare ca aceasta saptamana a fost benefica si sectorului petrolier, care a inregistrat cresteri ale lichiditatii si a cotatiilor societatilor reprezentante. Tranzactiile in valoare de 26 de milioane de lei au atins o pondere de 13,5% din totalul tranzactiilor la BVB.

Dupa o perioada grea de suisuri si coborasuri, SNP Petrom reuseste sa mentina trendul ascendent timp de doua saptamani. S-ar parea ca balanta formata de cumparatorii si vanzatorii acestei actiuni se inclina pentru prima data cu insistenta in favoarea cumparatorilor, care au reusit sa impuna o apreciere de 2,75% in aceasta saptamana.

Volumul tranzactiilor s-a mentinut destul de ridicat pentru SNP, valoarea tranzactiilor, de 18 milioane de lei, reprezentand o pondere de 9,32% din totalul BVB.

Rompetrol Rafinare se afla in continuare pe un trend ascendent de termen lung, saptamana aceasta fiind imbunatatita si valoarea tranzactionata cu peste 50%. RRC a totalizat tranzactii in valoare de 8 milioane de lei, acoperind astfel 4,17% din totalul tranzactiilor la BVB. Cotatia acestuia a inchis la pretul de 0,0902 lei/actiune, in urma unei cresteri de 1,92%.