Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost singurul factor care a tinut alianta unita, releva un raport intocmit dupa raportul de tara al Comisiei Europene, de catre Parlamentul European.

Documentul atentioneaza ca PNL a ajuns sa fie controlat aproape in totalitate de catre oligarhi, ca reformistii sunt din ce in ce mai izolati politic si dosariada este o arma folosita pentru discreditarea acestora.

Potrivit raportului, daca oligarhia este suficient de puternica incat sa mentina la putere un guvern divizat, atunci Romania s-ar putea sa nu fie pregatita corespunzator pentru socul aderarii la Uniunea Europeana, in special in domeniul economic.

Aderarea la 1 ianuarie 2007, singurul factor care a tinut Alianta unita

Un raport intocmit de catre Directoratul general pentru politici externe al Parlamentului European la data de 27 septembrie 2006, a doua zi dupa raportul de tara al Comisiei Europene, trece in revista principalele concluzii ale ultimului raport de monitorizare a Romaniei si trage mai multe semnale de alarma asupra stabilitatii politice din Romania.

Potrivit raportului, relatiile in cadrul coalitiei guvernamentale s-au deteriorat in ultimele luni. Disensiunile dintre Partdiul Liberal (PNL) si Partidul Democrat (PD) sunt evidente si ar putea genera o destramare a coalitiei. Nevoia de a asigura Romaniei aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 a fost singurul factor care a tinut alianta unita.

Tinand cont de faptul ca Romania va adera la Uniunea Europeana la inceputul anului 2007, exista riscul real ca anul viitor Romania sa aiba alegeri anticipate. Studiul releva faptul ca desi in urma alegerilor anticipate va rezulta tot un guvern de coalitie, aproape sigur, PNL si PD nu vor mai candida impreuna.

Politica economica a fost principala cauza a neintelegerilor din coalitie

Principalele disensiuni intre cele doua partide majore aflate la guvernare, PNL si PD au pornit de la politica economica. PNL promoveaza politicile neo-liberale, care pun accent pe cheltuieli bugetare reduse, domeniu in care PD adopta mai degraba o politica social democrata, care implica automat cheltuieli bugetare mai mari.

Recentele tensiuni insa au in prim plan problema deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii.

Mai multe figuri importante din cadrul mai multor partide au fost tinta acestor acuzatii. Pe 12 septembrie 2006, presedintele Basescu l-a suspendat din functie pe ministrul Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, in urma acuzatiilor potrivit carora acesta ar fi ordonat supravegherea unor membri ai staff-ului presedintelui.

Din punct de vedere constitutional, presedintele are dreptul sa suspende din functie orice ministru, in conditiile date. Pe de alta parte Atanasiu este un aliat important al primului ministru Calin-Popescu Tariceanu, principalul oponent al presedintelui. Atanasiu este primul ministru ce a devenit tinta unei investigatii, pe perioada mandatului.

Puterea presedintelui deriva din popularitatea sa constant in crestere, dar Basescu nu poate sa dizolve Parlamentul, de vreme ce doar PD sustine o astfel de actiune. Liberalii s-au apropiat tot mai mult de celelalte doua partide mai mici din sanul coalitiei, a caror conducere este dominata de persoane care au facut averi imense pe fondul trecerii haotice la economia de piata dupa anul 1989.

Oponentii presedintelui din cadrul si din afara coalitiei se tem ca acesta incearca sa primeneasca clasa politica prin incurajarea anchetelor judiciare impotriva politicienilor cu inalte functii, ale caror averi au crescut semnificativ in ultimii zece ani.

Partidul liberal este controlat aproape in totalitate de oligarhi

Uniunea Europeana s-a declarat multumita de eforturile facute de Monica Macovei, ministrul Justitiei, in ceea ce priveste incercarea de a oferi sistemului juridic imunitate in fata interferentelor politice. Studiul face referire si « ciuntirea de catre fortele parlamentare a Legii privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate ».

Relatarile din presa vad in Monica Macovei principalul candidat la functia de Comisar European, gratie atat relatiilor bune pe care le are la Bruxelles cat si integritatii sale.

O oligarhie formata din oameni de afaceri implicati in politica, direct sau prin aliati, se tem ca eforturile Uniunii Europene de a imbunatati standardele vietii publice vor altera climatul care le-a permis acestora sa devina foarte bogati. In cadrul liberalilor premierului Tariceanu, acestia au acaparat aproape controlul absolut.

Figuri importante din cadrul partidului liberal, precum Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, care sunt in favoarea "unei miscari pro-reforma alaturi de PD-ul lui Traian Basescu", sunt pe cale de a fi exclusi din PNL.

Mona Musca este vazuta ca o victima a dosariadei

Multe canale media au ajuns de asemenea sub controlul oligarhiei. Astfel au fost demarate o serie de campanii impotriva reformatorilor, care au fost acuzati ca au avut legaturi cu fosta Securitate. Potrivit studiului este evident ca scurgerile de informatii se fac in mod selectiv in scopul discreditarii anumitor persoane cu viziuni reformatoare.

Cel mai cunoscut caz este cel al Monei Musca, care a fost pana recent, politicianul cu cea mai mare popularitate din tara si liderul aripii reformiste din cadrul PNL.

« «Dupa un act relativ minor de colaborare cu Securitatea in 1977, aceasta a fost exclusa din partid si ponegrita de catre majoritatea mass-media, pe cand activistii politici de dinainte de 1989, care au intrat in PSD si in randul partidelor ultranationaliste, s-au folosit de pozitia lor pentru a-si tine doasarele secrete ».

Raportul semnaleaza faptul ca prestigiul intelectualilor liberali care fac parte din CNSAS a fost patat, din moment ce acestia au incercat, asemenea partidelor post comuniste, sa-si protejeze aliatii politici.

« Basescu si aliatii sai politici din PD sunt populari, dar sunt din ce in ce mai izolati din punct de vedere politic, pe masura ce oligarhia isi apara interesele in fata reformelor», se precizeaza in raport.

Presedintele partidului Conservator, Dan Voiculescu este descris ca un « «mogul media, demascat de CNSAS drept informator al Securitatii» si care «ar fi cerut Uniunii Europene sa-si vada de treburile ei si sa nu se mai amestece in problemele Romaniei».

Raportul atentioneaza ca daca fortele anti-reforma raman in continuare in ascensiune, continuarea reformelor asupra carora Uniunea Europeana va insista in continuare, ar putea fi blocata. Daca oligarhia este suficient de puternica incat sa mentina la putere un guvern divizat, atunci Romania s-ar putea sa nu fie pregatita corespunzator pentru socul aderarii la UE, in special in domeniul economic.

Nu in ultimul rand, raportul atentioneaza ca anumitor aspecte de maxima importanta nu li se acorda suficienta atentie si ca in afara de unii ministri, precum Monica Macovei, Uniunii Europene i-ar fi greu sa-si gaseasca parteneri locali impreuna cu care sa promoveze o reforma durabila. Pana la noi alegeri, clasa politica este posibil sa ramana dominata de interese oligarhice.