Potrivit unui raport al Parlamentului European

Partidul National Liberal a ajuns sa fie controlat de oligarhi

de A.V.     HotNews.ro
Luni, 9 octombrie 2006, 0:00


Documente:
Raport despre situatia politica din Romania in contextul aderarii, Parlamentul European
(09.10.2006) DOC

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost singurul factor care a tinut alianta unita, releva un raport intocmit dupa raportul de tara al Comisiei Europene, de catre Parlamentul European.

Documentul atentioneaza ca PNL a ajuns sa fie controlat aproape in totalitate de catre oligarhi, ca reformistii sunt din ce in ce mai izolati politic si dosariada este o arma folosita pentru discreditarea acestora.

Potrivit raportului, daca oligarhia este suficient de puternica incat sa mentina la putere un guvern divizat, atunci Romania s-ar putea sa nu fie pregatita corespunzator pentru socul aderarii la Uniunea Europeana, in special in domeniul economic.

Aderarea la 1 ianuarie 2007, singurul factor care a tinut Alianta unita

Un raport intocmit de catre Directoratul general pentru politici externe al Parlamentului European la data de 27 septembrie 2006, a doua zi dupa raportul de tara al Comisiei Europene, trece in revista principalele concluzii ale ultimului raport de monitorizare a Romaniei si trage mai multe semnale de alarma asupra stabilitatii politice din Romania.

Potrivit raportului, relatiile in cadrul coalitiei guvernamentale s-au deteriorat in ultimele luni. Disensiunile dintre Partdiul Liberal (PNL) si Partidul Democrat (PD) sunt evidente si ar putea genera o destramare a coalitiei. Nevoia de a asigura Romaniei aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 a fost singurul factor care a tinut alianta unita.

Tinand cont de faptul ca Romania va adera la Uniunea Europeana la inceputul anului 2007, exista riscul real ca anul viitor Romania sa aiba alegeri anticipate. Studiul releva faptul ca desi in urma alegerilor anticipate va rezulta tot un guvern de coalitie, aproape sigur, PNL si PD nu vor mai candida impreuna.

Politica economica a fost principala cauza a neintelegerilor din coalitie

Principalele disensiuni intre cele doua partide majore aflate la guvernare, PNL si PD au pornit de la politica economica. PNL promoveaza politicile neo-liberale, care pun accent pe cheltuieli bugetare reduse, domeniu in care PD adopta mai degraba o politica social democrata, care implica automat cheltuieli bugetare mai mari.

Recentele tensiuni insa au in prim plan problema deconspirarii fostilor colaboratori ai Securitatii.

Mai multe figuri importante din cadrul mai multor partide au fost tinta acestor acuzatii. Pe 12 septembrie 2006, presedintele Basescu l-a suspendat din functie pe ministrul Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, in urma acuzatiilor potrivit carora acesta ar fi ordonat supravegherea unor membri ai staff-ului presedintelui.

Din punct de vedere constitutional, presedintele are dreptul sa suspende din functie orice ministru, in conditiile date. Pe de alta parte Atanasiu este un aliat important al primului ministru Calin-Popescu Tariceanu, principalul oponent al presedintelui. Atanasiu este primul ministru ce a devenit tinta unei investigatii, pe perioada mandatului.

Puterea presedintelui deriva din popularitatea sa constant in crestere, dar Basescu nu poate sa dizolve Parlamentul, de vreme ce doar PD sustine o astfel de actiune. Liberalii s-au apropiat tot mai mult de celelalte doua partide mai mici din sanul coalitiei, a caror conducere este dominata de persoane care au facut averi imense pe fondul trecerii haotice la economia de piata dupa anul 1989.

Oponentii presedintelui din cadrul si din afara coalitiei se tem ca acesta incearca sa primeneasca clasa politica prin incurajarea anchetelor judiciare impotriva politicienilor cu inalte functii, ale caror averi au crescut semnificativ in ultimii zece ani.

Partidul liberal este controlat aproape in totalitate de oligarhi

Uniunea Europeana s-a declarat multumita de eforturile facute de Monica Macovei, ministrul Justitiei, in ceea ce priveste incercarea de a oferi sistemului juridic imunitate in fata interferentelor politice. Studiul face referire si « ciuntirea de catre fortele parlamentare a Legii privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate ».

Relatarile din presa vad in Monica Macovei principalul candidat la functia de Comisar European, gratie atat relatiilor bune pe care le are la Bruxelles cat si integritatii sale.

O oligarhie formata din oameni de afaceri implicati in politica, direct sau prin aliati, se tem ca eforturile Uniunii Europene de a imbunatati standardele vietii publice vor altera climatul care le-a permis acestora sa devina foarte bogati. In cadrul liberalilor premierului Tariceanu, acestia au acaparat aproape controlul absolut.

Figuri importante din cadrul partidului liberal, precum Theodor Stolojan si Valeriu Stoica, care sunt in favoarea "unei miscari pro-reforma alaturi de PD-ul lui Traian Basescu", sunt pe cale de a fi exclusi din PNL.

Mona Musca este vazuta ca o victima a dosariadei

Multe canale media au ajuns de asemenea sub controlul oligarhiei. Astfel au fost demarate o serie de campanii impotriva reformatorilor, care au fost acuzati ca au avut legaturi cu fosta Securitate. Potrivit studiului este evident ca scurgerile de informatii se fac in mod selectiv in scopul discreditarii anumitor persoane cu viziuni reformatoare.

Cel mai cunoscut caz este cel al Monei Musca, care a fost pana recent, politicianul cu cea mai mare popularitate din tara si liderul aripii reformiste din cadrul PNL.

« «Dupa un act relativ minor de colaborare cu Securitatea in 1977, aceasta a fost exclusa din partid si ponegrita de catre majoritatea mass-media, pe cand activistii politici de dinainte de 1989, care au intrat in PSD si in randul partidelor ultranationaliste, s-au folosit de pozitia lor pentru a-si tine doasarele secrete ».

Raportul semnaleaza faptul ca prestigiul intelectualilor liberali care fac parte din CNSAS a fost patat, din moment ce acestia au incercat, asemenea partidelor post comuniste, sa-si protejeze aliatii politici.

« Basescu si aliatii sai politici din PD sunt populari, dar sunt din ce in ce mai izolati din punct de vedere politic, pe masura ce oligarhia isi apara interesele in fata reformelor», se precizeaza in raport.

Presedintele partidului Conservator, Dan Voiculescu este descris ca un « «mogul media, demascat de CNSAS drept informator al Securitatii» si care «ar fi cerut Uniunii Europene sa-si vada de treburile ei si sa nu se mai amestece in problemele Romaniei».

Raportul atentioneaza ca daca fortele anti-reforma raman in continuare in ascensiune, continuarea reformelor asupra carora Uniunea Europeana va insista in continuare, ar putea fi blocata. Daca oligarhia este suficient de puternica incat sa mentina la putere un guvern divizat, atunci Romania s-ar putea sa nu fie pregatita corespunzator pentru socul aderarii la UE, in special in domeniul economic.

Nu in ultimul rand, raportul atentioneaza ca anumitor aspecte de maxima importanta nu li se acorda suficienta atentie si ca in afara de unii ministri, precum Monica Macovei, Uniunii Europene i-ar fi greu sa-si gaseasca parteneri locali impreuna cu care sa promoveze o reforma durabila. Pana la noi alegeri, clasa politica este posibil sa ramana dominata de interese oligarhice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


121 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  oligarhi (Luni, 9 octombrie 2006, 17:14)

  sile [anonim]

  De aia se intelegeau ei atat de bine cu PSD.
  Aia condusi de oligarhi,astia condusi de oligarhi...
 • 0 (0 voturi)    
  Parlamentul European revine! (Luni, 9 octombrie 2006, 17:31)

  Mimi [anonim]

  Asa zisul raport, care e o revista a presei romane, nu va intra in nici o dezbatere in Parlamentul European, deoarece europarlamentarii au cerut scoaterea lui pe motiv ca nu exprima opinia lor.
 • 0 (0 voturi)    
  Aberare humanum est (Luni, 9 octombrie 2006, 17:40)

  * [anonim]

  Raportul elaborat de Directoratul General pentru Politica Externa din Parlamentul European nu a fost inclus, la cererea parlamentarilor europeni, pe ordinea de zi a sedintei Comitetului parlamentar mixt Romania-UE.
  Motivul deciziei a fost acela ca "documentul nu reprezinta punctul de vedere al Parlamentului European, a fost intocmit pe baza unor materiale de presa si este un document partizan, care contine o serie de informatii neconforme cu realitatea".
  De asemenea, s-a solicitat directorului general al Directoratului General pentru Relatii Externe ca, "pe viitor, functionarii din cadrul acestui serviciu sa se abtina de la a face evaluari personale asupra unor dezbateri politice aflate in curs de desfasurare".
  Comitetul parlamentar mixt Romania-UE s-a reunit, luni, la Bruxelles, pentru prima data dupa publicarea de catre Comisia Europeana a raportului de monitorizare in care a recomandat aderarea tarii noastre la forul comunitar la 1 ianuarie 2007.
  La reuniune au participat ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si ministrul integrarii, Anca Boagiu.
 • 0 (0 voturi)    
  o opinie de afara (Luni, 9 octombrie 2006, 17:50)

  Nick [anonim]

  Raportul nu intra in dezbatere in parlamentul european, nici -are de ce (Romania e deja acceptata), dar va fi sursa de informare a parlamentariilor europeni, ceea ce est foarte important .
 • 0 (0 voturi)    
  Opiniile lui Traian Basescu (Luni, 9 octombrie 2006, 17:56)

  stefan [anonim]

  Oare ade ce seamana acest raport, in mod izbitor, cu opiniile lui Traian Basescu. Sa-l fi dictat Anca Boagiu? Of, femeia.....
 • 0 (0 voturi)    
  Raportul (Luni, 9 octombrie 2006, 18:18)

  soso [anonim]

  Extraordinar raport plin de decupaje din presa si,favorabile anumitor persoane.(M.M-eurilor)
  Ma bucura realismul comentariilor semn ca ne maturizam
 • 0 (0 voturi)    
  E greu sa mai vezi adevarul cand te orbeste interesul. (Luni, 9 octombrie 2006, 18:42)

  OARE CINE [anonim]

  Important este ADEVARUL si mai putin cine sau unde il enunta. Cu toate astea, acelasi adevar spus din mai multe directii poate constitui mai mult decat o reconfirmare reciproca a celor cu aceeasi opinie. Este conturarea mai pregnanta a aceluiasi adevar din ce in ce mai greu de contestat.

  Este prea dificil de contrazis acest punct de vedere privind OLIGARHIA LIBERALA. Autodeconspirarea ei a ajuns la stadiul de EVIDENTZA prin practicile si atitudinile celor din (B)ELITA TRUPA DE INTIMI, cu nonsalanta, cu indiferenta, fara scrupule, sfidatoare, fara maturitate, fara precautie sau chiar fara ratiune.

  Exista o explicatie cat se poate de simpla: INDIFERENTZA acestora fatza de soarta sau evolutia PNL, in favoarea intereselor lor ...intime. Ei pot amagi si se pot amagi prin sustinerile lor privind asa-zisa conservare, dar rezultatele ii contrazic sistematic si asta nu face altceva decat sa le deconspire neinspiratia, ca sa nu spun reaua-credintza.

  La toate astea se adauga indisponibilitatea lor pentru solutii alternative celor tragi-comice de tip Tariceanu. Se tin intre ei si de scaune cu dintii incat refuza sa scape pe unul dintre ei, (cum are fi Atanasiu). Sunt putini cei ajunsi in varful turnului lor de fildes, dar sunt atat de uniti in cuget si (ne)simtiri incat au senzatia ca lumea liberala a inceput si se va termina numai odata cu ei.

  Au un comportament de detinatori ai adevarului absolut si au alergie la adevarul simplu, evident sau ...gol-golut.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e vorba de niciun raport incultilor (Luni, 9 octombrie 2006, 19:22)

  RAdu Portocala [anonim]

  Am vorbit cu responsabila, la Comisie . Mai informati-va inaite de a scrie porstii. e vorba derspre "memo"-ul intern facut de o stagiara la comisie din decupaje din presa romana si pe care Maklenberg si l-a insusit, DIN GRABA si din neatentie. Raportul adevarat se va face in 3 saptamani si suna foarte apreciativ la adresa PNL si a curajului de a infrunta securistii. Mai prost sta "gaozarul" de la Cotroceni, insa.
 • 0 (0 voturi)    
  Acesta nu e un RAPORT! (Luni, 9 octombrie 2006, 19:22)

  gogupistol [anonim]

  Textul nu e oficial, nu a fost inclus in Raportul de tara.
  Astfel de documente circula cu duiumul prin Parlamentul european. Autorul, Karsten Mecklenburg, a facut colaje din presa si a primit informatii de la unii membri ai delegatiei romane. Termenii folositi sint ai lui Basescu, via Anca Boagiu.
  E un punct de vedere partinitor. Daca "studiul" era intocmit de un euroliberal, concluziile erau altele.
  "Hot News", ca si "Gandul", incearca sa manipuleze opinia publica prin titlu. Ne este prezentata parerea unui europarlamenar (Karsten Mecklenburg) drept un raport oficial. Asta e problema, si nu continutul "studiului", care unora le poate parea impecabil.
  Noroc ca ne putem documenta direct de pe site-ul UE! Acolo, autorul e necunoscut.
 • 0 (0 voturi)    
  Informatie (Luni, 9 octombrie 2006, 20:01)

  stefan [anonim]

  Iata ce scrie pe un alt forum:


  Am vorbit cu dl. Mecklenburg, administratur in cadrul directiei de politica externa a PE, la Bruxel si in persoana.

  Este deja la curent cu intorsatura luata de articolul cu pricina /se pare ca telefoanele au inrosit linia - nota mea/. Iata informatiile primite si exprimate intr-o fanceza perfecta :

  - este vorba de o fisa tehnica redactata de catre d-sa in atentia
  deputatilor ;
  - in aceasta nota el face referire la articolul publicat de Oxford
  Analytica, deja publicat pe acest forum prin grija lui Catalin Zetu daca memoria nu ma inseala - sursa citata in nota la sfarsitul ei ;
  - dl. Mecklenburg m-a asigurat ca nu este vorba de "un raport", sa-i spunem un "memo", in rest toate datele articolului d-nei ruse sunt confirmate, materialul se afla in mapa parlamentarilor pentru informarea si edificarea lor prin atentia serviciilor Parlamentului european.

  AC
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e nici un raport, e o magarie (Luni, 9 octombrie 2006, 20:22)

  Fitecine [anonim]

  E distractiva rau compilatia aia prezentata drept raport, despre care sunt tare curios cum a fost posibil sa fie elaborata si insusita de cineva, oricine de acolo de la Parlament.
  Din ea deducem noi ca cel mai mare dusman al Romaniei e PNL, nu PSD si nici PRM si nici PD, iar Tariceanu e frina in calea aderarii cu succes a Romaniei la UE.
  Parerea mea pe scurt e urmatoarea: bullshit!
  Cred ca va trebui sa ne obisnuim cu politica europeana si cum pot fi folosite conexiuni la Bruxelles sau Strasbourg pentru a lovi in adeversari interni.
  Daca PD s-a pretat la asa ceva (de remarcat ca atacul vizeaza PNL, nu PSD, noul aliat al lui Basescu) atunci e rusinos. Adica o manipulare de 2 lei e mai credibila daca vine de la Bruxelles, banuiesc ca asta a fost rationamentul desptilor care au gindit operatiunea.
  Sau mai stii, poate n-a gindit-o nimeni si e doar o porcarie ordinara iesita spontan din mintea vreunei fatuci sau baietas dintr-un birou de pe acolo.
  Merde sans frontieres...
 • 0 (0 voturi)    
  doare (Luni, 9 octombrie 2006, 21:41)

  Stefan [anonim]

  Pe multi ii doare ca se vede de afara care e centrul de greutate al PNL-ului: oligarhul de Patriciu si se pare ca si Felix, care e in relatii foarte bune cu Moliceanu.
  Toate deciziile majore care ar fi restructurat rapoartele politice din parlament au fost obstructionate de cei doi.
 • 0 (0 voturi)    
  Profesionalism (Luni, 9 octombrie 2006, 21:54)

  stefan [anonim]

  Iata ce mai zice autorul:

  Autorul se apara

  „Este un sumar a ceea ce se spune in presa despre situatia dintr-o anumita tara. Raportul reprezinta, cuvint cu cuvint, fragmente din presa, inclusiv din presa romana“, ne-a declarat autorul „Notei“, Karsten Mecklenburg, de la Directia Politica a PE. „Daca cineva vrea sa dea impresia ca acesta este un document oficial al Parlamentului, acest lucru este gresit. Este vorba, evident, despre politicieni care vor sa faca jocuri in presa.“ Astfel de rapoarte, bazate pe presa nationala si internationala, se fac de obicei de catre Directia politica pentru europarlamentarii care urmeaza sa participe la intilniri bilaterale cu parlamentari din diferite tari.
 • 0 (0 voturi)    
  Ma rog... (Luni, 9 octombrie 2006, 22:58)

  Vicky [anonim]

  Bun, documentul ala e o prostie, o revista a presei vinduta la noi ca raport al nu stiu carei Comisii. N-a tinut.
  Chestiunea in discutie, ca asa se deschid discutii la noi, e ca PNL e plin de oligarhi, ceilalti nefiind, desigur!
  Iliescu e sarac si cinstit si ne-a dus pe cele mai inalte culmi, la PD nu e adevarat ca ar fi grupuri de interese care asfalteaza prost si pe bani publici gropile create tot de ei la contractul anterior...
  Dom'le, nu stiu e pacate o avea Patriciu, sa-l judece Justitia, da sa nu ni se spuna noua ca toate partidele din Romania sunt curate, mai putin unul.
  Mecanismele manipularii la noi sunt relativ evidente: cum s-a apropiat Basescu de PSD, cum a devenit frecventabil, curat si placut uscat acest partid.
 • 0 (0 voturi)    
  ce mai tura vura (Marţi, 10 octombrie 2006, 1:59)

  checu [anonim]

  Fratilor, degeaba va ratoiti aici. Ca o fi asta un raport sau doar un colaj, ca o fi PD cel mai bun partid din tara sau nu, asta are mult mai putina importanta decat faptul ca PNL impreuna cu PC si cu UDMR obstructioneaza activitatea din parlament.
  Ganditi-va ce ar fi fost daca ar fi existat o majoritate solida in parlament. Suficient de solida astfel incat sa poata fi spulberata opozitia PSD. Cu elanul cu care s-a pornit dupa alegeri, daca ar fi existat o majoritate solida, mult mai multe s-ar fi schimbat pana acum. Si nu am fi intrat in uniune mediocri, asa cum bine zice basescu, ci mandri de noi si de ceea ce putem sa facem.

  Asa ca orice ati carcoti aiurea pe aici si pe alte forumuri un sambure de adevar exista in raportul ala. Iar Basescu, desi este controversat din diverse motive, este la momentul actual cel mai de urmat politician. Poate ca multi dintre romani nici nu il merita pentru ca au fost atat de imbecili sa voteze PSD la ultimele alegeri astfel incat sa se ajunga la situatia asta de acum unde in guvern trage fiecare pe turta lui.
 • 0 (0 voturi)    
  proprietati furate reclamate la UE (Marţi, 10 octombrie 2006, 4:19)

  un proprietar jefuit de comuni [anonim]

  Directia de politica externa a PE a fost sesizata de jaful proprietatilor, intretinut prin decizii nedrepte in masa date in continuare de justitia romana. Probabil este cauza principala a coruptiei din justitie si administratie. Inclusiv motivul principal al atentiei PE si CE asupra justitiei noastre inca subrede.
  Dar avalansa reclamatilor va creste in urmatorii ani pe fondul deciziilor la fel de injuste date de instante in continuare.
  Iar presedintia tace, guvernul la fel, cit despre CSM sa nu mai vorbim. E rusinea breslei.
  Trist si pacat e doar ca intreaga Romanie are de pierdut datorita unor clanuri ce se infrupta in imobilele furate de stat, la toate nivelele. Profitorii si-au dat mina, de la samsari, primari, procurori, politisti, judecatori. LA FAMIGLIA. Exact ca mafia italiana. La fel e increngatura si in acest domeniu la noi.
  Daca pagubitii s-ar aduna intr-o singura zi in fata guvernului, ar fugi Tariceanu ca Ceausescu. Chiar si Basescu.
  Chit ca nu ei sunt principalii vinovati. Ci PSd si FSN.
  Alianta DA se face doar copartas la acest jaf prin pasivitatea afisata.
  Iar ONGuri precum aociatiile a la Forumul Civic nu au forta mobilizatoare caci nu reusesc sa ajunga cu mesajul la toti proprietarii pagubiti. INCA. Dar poate vine ziua... Caci la UE au reusit. Stima celor ce lupta in orice conditii ptr o cauza dreapta. Le urez succes tot mai mare...
 • 0 (0 voturi)    
  adevarul (Marţi, 10 octombrie 2006, 10:01)

  cortez [anonim]

  Este rusinos pentru noi ca nici cand cei din PE ne prezinta obiectiv situatia din tara (sa nu ziceti acu ca si ei au anumite interese pe aici...) nu luam atitudine impotriva celor care blocheaza trecerea anumitor legi vitale pentru Romania prin parlament si se coalizeaza pentru sustinerea oligarhilor si contra controlului averilor acestora. daca incercati sa discreditati si un raport oficial al PE (ca nu e insusit de nimeni, ca nu e real...etc) inseamna ca sunteti disperati sa sustineti PNL-ul indiferent de ce face. bine ca macar nu sunteti prea multi d'astia...se vede in sondaje cum scade Moliceanu vertiginos (cu PNL-ul dupa el).
 • 0 (0 voturi)    
  Profesionalism jurnalistic (Marţi, 10 octombrie 2006, 11:59)

  stefan [anonim]

  Problema este a manipularii prin presa: cei care au citit doar articolul din Gandul, fara clarificarile ulterioare, inclusiv ale autorului, au ramas cu ideea ca tara e condusa de oligarhii din PNL.

  Adica se aplica stravechea tehnica: calomniaza, calomniaza, ca tot ramane ceva.......

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by