Totul e bine cand se termina cu bine. Scaderea de dimineata cauzata de experimentul nuclear din Coreea de Nord s-a transformat dupa-amiaza in crestere. Pietele au dat dovada (pentru a cata oara pana acum?) de o rezilienta iesita din comun.

Luni 09 Octombrie indicele Dow Jones a inchis “flat” la 11.857,81, S&P500 a crescut 1 punct la 1.350,66, iar indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 0,32% la 1.691,08 puncte.

Si Europa a inchis “flat” dupa o sesiune petrecuta ceva timp in teritoriul negativ: DAX30 din Germania la 6084,40 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 la 3.939,48 puncte, in timp ce FTSE de la Londra a crescut 29,7 puncte, adica 0,49% la 6.001,2.

O dimineata dificila

Anuntul despre experimentul nuclear din Coreea de Nord a trimis bursele europene pe minus si cotatiile Futures la marfuri pe plus. Dar cum piata contractelor Futures pe indicii americani s-a dovedit a fi extrem de rezilienta la scadere, cotatiile actiunilor europene au intors trend-ul.

Companiile din sectorul petrolier au fost ajutate de cresterea “aurului negru”: British Petroleum +1,05% la 578,5 pence, Royal Dutch Shell + 0,7% la 1732 pence, iar Total Fina +1,17% la 51,90 euro. Si companiile din sectorul de minerit au crescut: BHP Billiton +3,54% la 937 pence, in timp ce Rio Tinto a crescut 4,43% la 2.572 pence.

Cum majoritatea acestora fac parte din indicele FTSE de la Londra, apare limpede motivul pentru care acesta a inregistrat cea mai buna performanta din Europa.

“Montaigne-rousse” la petrol

Pretul contractului futures pe petrolul Crude (tranzactionat la NYMEX) a cunoscut din nou o sesiune volatila. A inregistrat un maxim la 61,30 dolari pe baril ca urmare a pericolului generat de Coreea de Nord si de posibila reducere a productiei de catre OPEC, dar pe final de sesiune americana a cedat terenul pierdut si a inchis la 59,87 adica numai +0,18%.

Scaderea s-a datorat anuntului purtatorului de cuvant al Presedintelui OPEC Edmund Daukoru, care a afirmat ca inca nu s-a ajuns la un acord pentru o reuniune de urgenta la care sa se decida reducerea productiei. Ministrul petrolului din Kuweit a declarat apoi ca inca se poata negocieri intre statele membre pentru o cantitate cuprinsa intre numai 700.000 si 1.000.000 de barili pe zi.

Deci inca situatia e incerta si cum cu 1 milion de barili mai mult sau mai putin nu “se face primavara” in piata, este lesne de inteles de ce cotatia nu se revigoreaza. Ca urmare, actiunile din sectorul petrolier american au inregistrat scaderi pe final de sesiune: Chevron -0,6% la 63,24 dolari, iar Exxon Mobil -1,44% la 66,55 dolari.

Interesanta a fost insa declaratia Presedintelui IEA (International Energy Agency) Claude Mandil: “sunt surprins sa aud ca anumite tari membre OPEC considera ca pretul de 60 de dolari pe baril este prea mic”.

Are dreptate: in toamna anului trecut si in primavara acestui an, cand cotatia petrolului se afla pe un puternic trend ascendent, un pret de peste 60-65 de dolari era privit ca “prea mare” iar OPEC-ul crestea productia zilnica pentru a veni in intampinarea unei sarabande a pretului.

Acum, desi petrolul “se invarte” tot in zona celor 60 de dolari, brusc acest pret a devenit “prea ieftin”. Nu vi se pare ciudat? Am in lucru un material exact pe acesta tema si vi-l voi pune la dispozitie cat de curand...

Video-Google? In curand il vom avea!

In Statele Unite compania Google a facut stirile azi. Ca urmare a zvonului ca intentioneaza sa achizitioneze site-ul video YouTube a crescut astazi 2,02% la 429 dolari. Dar, dupa inchiderea sedintei de tranzactionare, zvonul a devenit stire oficiala: va plati 1,65 miliarde de dolari pentru You Tube si si-a continuat “after-hours” cresterea la 432 de dolari.

Si actiunile Nvidia au beneficiat de dorinta investitorilor de a tranzactiona pe zvon: +6,43% la 32,92 dolari, miza fiind faptul ca ar putea deveni un target de preluare din partea Intel.

Reamintesc cititorilor ca principalii competitori (ATI si AMD) si-au anuntat nu de mult timp fuziunea, fapt ce va duce la o solutie tehnologica integrata (placa de baza cu socket AMD dotata cu placa video integrata de performanta).

Piata Forex a fost mai inteleapta...

....si nu s-a ghidat dupa influentele pe termen scurt. Astfel, cotatiile au ramas practic constante: EURUSD 1,2596, USDJPY 119,11, GBPUSD 1,8674, iar USDCHF 1,2615.

Cum calendarul macroeconomic de maine nu ofera mai nimic deosebit, investitorii isi vor atinti atentia asupra primelor companii din Statele Unite care vor publica rezultatele trimiestriale, in speranta unor informatii despre trend-ul general al economiei. Astfel, vom afla cum a performat Alcoa, cel mai mare producator de aluminiu din Statele Unite.

Va voi tine la curent...