Ioana Lupea: "In acest moment, Traian Basescu nu are niciun motiv legal sa nu-l repuna in functie pe Teodor Atanasiu. Calin Popescu-Tariceanu insa ar trebui sa se mai gandeasca o data. "

Teodor Atanasiu nu este un caz penal, dar este unul politic. Iar ceea ce-l face pe ministrul apararii mai degraba bun de studiu decat de urmarire penala este chiar rezolutia intocmita de procurorul militar Dan Voinea, care constata ca acesta nu se face vinovat de abuz in serviciu.

Fara sa vrea, Dan Voinea descrie modul in care sunt luate deciziile importante in MApN, fapt de natura sa-l ingrijoreze pe Calin Popescu-Tariceanu.

Daca premierul ar iesi pentru o clipa din starea de continua suspiciune la adresa PD si a lui Traian Basescu (reciproca este valabila, la randul lor Traian Basescu si PD experimentand un adevarat delir de interpretare in raport cu Tariceanu si PNL) ar descoperi in rezolutia lui Voinea ca ministrul sau de incredere nu conduce ministerul.

Din document aflam ca ordinul privind activitatile de lobby ale ofiterilor de contrainformatii militare a fost redactat si transmis fara stirea lui Teodor Atanasiu. Nu rezulta insa cand a aflat ministrul de ordin si daca a fost implicat in decizia generalului Gheorghe Rotaru, fostul director al DGIA, de a bloca aplicarea lui.

De asemenea, rezolutia nu stabileste cine a hotarat transmiterea telegramei prin care atasatii militari ai Romaniei erau informati despre propunerea PNL de retragere a trupelor din Irak. Impersonalul "s-a dispus intocmirea si trimiterea" poate sugera ca Sfantul Duh, pogorat asupra sedintei convocate de ministrul Atanasiu, a dispus.

Dan Voinea a ajuns la concluzia ca textul telegramei nu a fost vazut de ministru inainte de a fi transmis, ci de secretarul de stat general Cornel Dobritoiu si de fostul sef al Statului Major General, Badalan.

In aceste conditii afirmatia ministrului ca "are o directie intreaga de informatii care ii spunea ce pleca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni" este, asa cum conchide si Dan Voinea, o "afirmatie care nu are acoperire in realitate".

Din moment ce DGIA a dat fara stirea ministrului ordinul privind lobby-ul, acesta nefiind informat nici macar despre continutul telegramelor ce-l priveau direct si urmau sa ajunga la atasatii militari.

Rezolutia lui Dan Voinea descrie un Minister al Apararii disfunctional, in care fiecare poate face tot ceea ce doreste, fara instiintarea conducatorului institutiei. Mai ales directia generala de informatii a apararii, pana la urma un serviciu secret foarte important in conditiile in care militarii romani se afla in teatre de operatiuni periculoase, cum este acum Afganistanul.

In vreme de pace, starea MApN poate fi doar ingrijoratoare, inca o institutie unde lucrurile nu merg cum trebuie. Dar daca ne imaginam o potentiala (si, din fericire, aproape imposibila) situatie tensionata sau conflictuala atunci perspectiva se schimba.

Faptul ca DGIA transmite un ordin nevalidat de ministru ridica intrebari si asupra controlului exercitat si de ministrul apararii, dar si de ceilalti ministri, asupra structurilor de informatii departamentale din subordine.

In acest moment, Traian Basescu nu are niciun motiv legal sa nu-l repuna in functie pe Teodor Atanasiu. Calin Popescu-Tariceanu insa ar trebui sa se mai gandeasca o data. Cu atat mai mult cu cat printre liberali s-ar afla si alti politicieni capabili sa-si asume responsabilitatea pentru mandatul Apararii.