Aflat in vizita la Oradea presedintele Traian Basescu a reluat tema descentralizarii sustinand ca trebuie pus un accent deosebit pe domeniile administratie locala, invatamant si sanatate. In opinia presedintelui o descentralizare rapida va apropia statul de nevoile cetatenilor. "Guvernul poate face descentralizarea eu nu pot decat sa incerc sa imping lucrurile", a spus presedintele Basescu.

Referindu-se la administratia locala presedintele Basescu arata ca primariile sunt mai credibile decat guvernul. Presedintele a atras atentia asupra numarului mic de proiecte de dezvoltare rurala si a recomandat autoritatilor locale sa ceara sprijinul specialistilor pentru realizarea de proiecte care sa poata absoarbe fondurile europene.

Traian Basescu a vorbit in continuare despre Sanatate si Educatie punctand problemele cu care acestea se confrunta. Pregatirea profesionala este foarte importanta si bugetul va prevede o suma de 3,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea acestui sector. Presedintele a recomandat Inspectoratelor scolare sa infiinteze centre de pregatire a fortei de munca.

"Am convingerea ca trecerea inspectoratelor scolare in subordinea administratiei locale va fi una din cheile cresterii calitatii educatiei. In acest moment, educatia nu se manifesta ca un sistem care raspunde nevoilor elevului, ci corpului didactic", a afirmat Traian Basescu.

Traian Basescu se afla la Oradea, cu ocazia manifestarilor prilejuite de zilele orasului.