Rusii ne matura din toate proiectele energetice majore din sud-estul Europei, dupa ce ne-au dat gaze naturale la cel mai mare pret din regiune.

Autoritatile de la Bucuresti sunt derutate de tacerea oficialilor rusi care nu mai raspund solicitarilor partii romane de a se implica in constructia unui depozit de inmagazinare subterana a gazelor naturale la Roman-Margineni.

Confuzia este accentuata de pozitia exprimata de Vladimir Putin, care a declarat, pentru „Financial Times“, ca doreste construirea celui mai mare depozit subteran din Europa impreuna cu MOL, in Ungaria. Rusii au reusit sa blocheze si proiectul Nabucco, dupa ce au acceptat propunerea Iranului de a stabili impreuna pretul mondial al gazelor naturale.

Si proiectul oleoductului Constanta-Trieste a fost inmormantat de rusi, noul coridor de transport al titeiului trecand prin Burgas-Alexandropolis. In acest moment, Romania importa gaze rusesti la cel mai mare pret din Europa.

Tara noastra a pierdut sau este pe cale de a fi exclusa din toate proiectele energetice majore, in care reusise, cu mari eforturi, sa intre si sa aiba drepturi recunoscute.

In momentul de fata, Romania tinde sa devina o pata alba pe harta Europei, unde mai-marii lumii au desenat traseele pentru tranzitul hidrocarburilor. „Ceea ce se intampla este extrem de grav.

In acest moment suntem in afara tuturor proiectelor-cheie care ar fi putut da garantii pentru siguranta energetica”, a declarat, pentru SFin, Iulian Iancu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, in prezent presedinte al Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor. „Ramanem captivi.

Am fi avut variante alternative atat pentru alimentarea cu titei, cat si cu gaze naturale. Diversificarea surselor de alimentare, proiectele in care reusiseram sa intram sunt practic anulate acum.

Asta se suprapune peste faptul ca importam din Rusia cel mai scump gaz din Europa”, a explicat Iulian Iancu, care este si presedinte al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei.

Mol a luat fata Romgaz

In 2003, companiile rusesti Gazexport si Stroitransgaz s-au aratat interesate de participarea la construirea unui depozit de inmagazinare a gazelor naturale in judetul Neamt, investitie estimata atunci la 160 milioane dolari. Potrivit datelor Ministerului Economiei, investitiile necesare pentru realizarea depozitului de gaze de la Roman-Margineni se cifrau intre 120 si 258 milioane euro.

Depozitul ar putea inmagazina intre 600 de milioane si doua miliarde metri cubi de gaze naturale. Gazprom a semnat chiar si un contract cu Romgaz privind infiintarea unei companii mixte pentru construirea depozitului. Potrivit expertilor, parteneriatul este necesar in conditiile in care productia interna de gaze este in usoara scadere, iar Rusia ar putea furniza doua miliarde mc de gaze.

Dupa aceea, rusii au tacut si n-au mai bagat in seama solicitarile Bucurestiului, care voia sa urneasca proiectul.

„Romgaz a facut demersurile necesare, in repetate randuri, catre compania Gazprom, in vederea realizarii in comun a depozitului. Mai mult, in august a.c., am transmis partenerilor rusi un memorandum de intelegere care sa stea la baza realizarii proiectului.

Nu am primit insa niciun raspuns“, se arata intr-un material intocmit de expertii Ministerului Economiei si Comertului (MEC) la solicitarea SFin. Daca Bucurestiul nu a primit un raspuns, Budapesta, in schimb, a facut cartile.

In luna iunie, MOL a semnat un acord de principiu cu Gazprom pentru extinderea gazoductului Blue Stream si realizarea unui depozit subteran, in Ungaria, de 10 miliarde mc - capacitate de cinci ori mai mare decat cea de la Margineni.

Ianos Koka, ministrul economiei si transporturilor, a anuntat deja, la sfarsitul lunii trecute, ca „gazoductul si depozitul vor face din Ungaria unul dintre cele mai importante centre de distributie a gazelor din Europa“.

Rompetrol analizeaza proiectul

La Bucuresti, speranta moare ultima. Desi decizia de a construi depozitul in alta tara a fost deja luata si nuantata chiar de presedintele Putin intr-un interviu acordat „Financial Times“, MEC inca se mai agata de detalii.

Iata ce spune directia de specialitate: „Pe 2 noiembrie 2006 se vor desfasura, la Chisinau, lucrarile celei de-a III-a Sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale Romano-Moldave de Colaborare Economica si Integrare Europeana.

In conformitate cu protocolul din 14 decembrie 2005 dintre reprezentantii MEC, Moldova Gaz, Transgaz si Romgaz, partile au agreat sa atraga partile implicate, inclusiv reprezentantii companiilor Gazprom si Distrigaz Nord, in vederea alocarii de capacitati de inmagazinare gaze naturale in depozitul de la Roman-Margineni si pentru necesarul Republicii Moldova“.

Expertii MEC spun ca, in cazul in care Gazprom nu va mai fi interesat de proiect, vor fi cautati alti investitori, o varianta fiind atragerea grupului Rompetrol.

Integral in Saptamana Financiara