Radu Muntean s-a nascut in 1971. La Revolutie avea 18 ani. Era, va sa zica, major, vaccinat si cu ochii larg deschisi. Se poate spune asadar ca filmul reprezinta viziunea sa asupra evenimentelor din decembrie 1989.

Asa cum s-a intamplat cu Mitulescu, a carui pelicula a fost aprig contestata din punctul de vedere al realitatii istorice, cata vreme viziunea sa asupra perioadei comuniste nu se suprapunea cu a multora dintre spectatori.

La Radu Muntean insa, primul lucru care frapeaza este tocmai aceasta suprapunere. In filmul lui se regasesc si cei care in acele zile se aflau pe strazile Bucurestiului, si cei care au urmarit Revolutia la televizor si cei care au citit despre ea in presa vremii.

Veridicitatea este dublata si de un mesaj cat se poate de simplu si de coerent spus: in decembrie 1989, in Bucuresti era haos. Un haos controlat sau nu, asta are mai putina importanta. „Ratia de libertate“ le-a deschis oamenilor sufletele congelate pana atunci si a iesit la iveala, deopotriva, si ce era bun, si ce era rau.

Acum, dupa 16 ani, intrebarea „21-22, cine-a tras in noi?“ este, din pacate, actuala. Au curs rauri de cerneala, s-au taiat paduri intregi pentru paginile de ziar sau de carte care au abordat subiectul. Raspunsul inca n-a venit, transant si fara echivoc. De aici si provocarea pe care a avut-o in fata Radu Muntean.

Solutia aleasa de regizor este una simpla si, ca toate lucrurile simple, eficienta. A decupat din marele tablou al Revolutiei o intamplare mica, aparent particulara si nesemnificativa, dar care ne arata, chirurgical, cum au murit oameni nevinovati si cat de usor era sa te transformi, intr-un minut, din erou in terorist.

Si intr-un alt minut din terorist in erou, dupa care sa mori. Iar glontul, credeti-ma, nu e nici pe departe dulce ca mierea. Nu e nici macar al patriei. Ci vine dintr-o arma care transcende timpul si spatiul.

In afara titlului ostentativ de necomercial, filmul lui Radu Muntean surprinde prin calitatea executiei.

Daca nu va atrage nimeni atentia, nici nu veti remarca faptul ca toate scenele sunt filmate noaptea. Culoarea si brizbrizurile n-au ce cauta aici. Este genul de fim la sfarsitul caruia nu veti avea nevoie sa judecati prestatia actorilor, calitatea scenariului, racordurile sau alte elemente de acest gen pentru a-i descoperi calitatile.

Veti avea doar senzatia ce ramane dupa o prajitura cu migdale. Amara, dar al naibii de buna...

Hartia va fi albastra

„Multimedia Est“&Antena 1, 2006

Regia: Radu Muntean

Scenariul: Razvan Radulescu, Alexandru Baciu, Radu Muntean

Director de imagine: Tudor Lucaciu

Distributie: Paul Ipate, Adi Carauleanu, Dragos Bucur, Dana Dogaru

Actiune, 105 minute

Rating IMDB: 8,8/10

Rating SFin: 8,5/10