Comisarul roman se va ocupa de multilingvism, domeniu mai putin important decit cele vehiculate pina acum - uniune vamala sau migratie, scrie Cotidianul. Acesta seamana mai mult cu un secretariat si are in subordine armata de traducatori si interpreti, scrie Ziua. Concret, este vorba despre politici care sa asigure accesul cetatenilor UE la documente traduse in toate cele 22 de limbi comunitare, scrie EvZ. Nici numirea lui Orban nu e lipsita de emotii. Tatal sau a fost ofiter al Securitatii, scrie Cronica Romana.

Orban pune mina pe limbile Europei

Comisarul roman se va ocupa de multilingvism, mai putin important decit cele vehiculate pina acum - uniune vamala sau migratie.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a anuntat ieri ca Leonard Orban este, oficial, comisarul desemnat al Romaniei. Portofoliul incredintat lui Orban ar urma sa fie cel al multilingvismului, desprins din cel al comisarului slovac pentru Educatie si Cultura, Jan Figel. „Este o placere pentru mine sa confirm acceptarea candidatului din partea Romaniei.

Va lucra cu trei directorate generale ale comisiei si se va ocupa cu precadere de multilingvism. Sper ca aceasta comisie formata din 27 de membri va contribui la crearea unei Europe a multilingvismului“, a declarat Barroso.

Leonard Orban, aflat la Lisabona, de unde a anuntat presedintele Comisiei acceptarea candidaturii sale, s-a declarat „foarte onorat“ atit de faptul ca a fost nominalizat de autoritatile romane, cit si de acceptarea candidaturii sale de catre presedintele Comisiei.

Desi scandalul provocat de retragerea candidatului Varujan Vosganian deja crease iritare la Bruxelles, nici pentru numirea de ieri nu au fost respectate uzantele UE: contrar intelegerii cu oficialii UE, ministrul roman al Integrarii, Anca Boagiu, a anuntat cu citeva ore inainte de declaratia publica a lui Barroso ca Orban va fi comisar.

Cotidianul.

Portofoliul

In urma discutiilor cu fostul negociator-sef al Romaniei la UE, Barroso a hotarat sa-i atribuie lui Orban portofoliul Multilingvismului, care acopera politica lingvistica a Uniunii.

Concret, este vorba despre politici care sa asigure accesul cetatenilor UE la documente traduse in toate cele 22 de limbi comunitare, dar si de popularizare a acestora. Comisia are un proiect privind invatarea de catre cetatenii UE a cel putin doua limbi europene, in afara de limba materna.

Portofoliul viitorului comisar roman a rezultat in urma impartirii domeniului mai amplu al Educatiei, Culturii, Formarii Profesionale si Multilingvismului, de care s-a ocupat pana acum comisarul slovac Jan Figel.

In momentul confirmarii candidaturii sale, Leonard Orban a fost alaturi de Barroso. "Sunt constient de importanta misiunii mele si voi face tot ce pot in aceasta pozitie", a declarat Orban, refuzand sa comenteze, deocamdata, importanta portofoliului de care se va ocupa.

O remarca referitoare la domeniul atribuit comisarului roman a facut insa premierul Calin Popescu-Tariceanu. "Portofoliul Multilingvism trebuie privit nu din perspectiva noastra, a Romaniei, ci din perspectiva Uniunii Europene, unde acesta este un fenomen evident caracteristic pentru o Europa Unita", a atentionat Tariceanu.

Liberalii europeni apreciaza ca Leonard Orban va face fata postului de comisar european. "Sunt convins ca este o alegere excelenta", a declarat Graham Watson, liderul grupului liberal-democrat din Parlamentul European.

EvZ

DAR, DACA SI ORBAN...?!

La bursa zvonurilor se agita deja posibilitatea ca si in privinta lui Leonard Orban sa apara dezvaluiri incomode. Culmea e ca se invoca deja faptul ca fratele sau, nimeni altul decat Ludovic Orban, ar fi recunoscut intr-o emisiune a lui Robert Turcescu ca tatal lor a fost...

ofiter de securitate, in Directia de Informatii Externe! Ar fi culmea ca lui Liviu Turcu sa i se mai ridice inca o minge la fileu. Oricum, Anca Boagiu se afla in... rezerva de cadre pentru postul european.

Cronica Romana.