Inca nu e comisar european, dar e mult mai aproape de a dobindi aceasta functie decit a fost vreodata Varujan Vosganian. De ce? Pentru ca Orban, fratele cel mare, e sau macar pare diferit de majoritatea liderilor politici de la noi.

Leonard Orban e un personaj mult mai plictisitor decit Varujan Vosganian. Cind se departajeaza intre cei doi acest argument, desi pare marginal, este decisiv. Vosganian este sclipitor de inteligent, carismatic si spectaculos. Cind vrea, face multe valuri; si, vai, vrea de multe ori sa le faca.

Iata, de pilda, inainte de a merge la Bruxelles pentru a se infatisa membrilor Comisiei Europene, abia mascindu-si euforia pe care i-a provocat-o nominalizarea sa, el a spus ca aderarea Romaniei la UE se datoreaza covirsitor PNL, ca, daca va fi comisar, va promova doctrina liberala si ca ar prefera sa fie plasat la portofoliul de la cultura sau de la finante, pentru ca la asta se pricepe cel mai

bine. Mai bine ar fi tacut. Ludovic Orban asta face si probabil ca asta va face si in continuare. Vosganian a fost spectaculos si in trecut, in repetate rinduri: prin prieteniile sale si prin luarile de pozitie, unele dintre acestea, mult discutabile.

Orban, fratele cel mare al guralivului viceprimar general al Capitalei, a fost sters chiar si atunci cind comportamentul public al oamenilor linga care statea (Puwak, spre exemplu) era scandalos. A fost, mai exact, sters si eficient: pentru ca in domeniul in care a activat Leonard Orban absenta iesirilor in decor este un semn clar al faptului ca a facut bine ceea ce a facut.

Revenind, Orban a auzit des despre codul de conduita a comisarului european, in vreme ce Vosganian a dovedit ca, si daca a auzit despre asa ceva, nu e deloc interesat de el. Primul stie in detaliu cum merg lucrurile la Bruxelles; al doilea s-a comportat ca si cum ar fi parvenit in Comisia Europeana. Din nou: Orban - plictisitor, iar Vosganian - rebel.

Primul insa, avind expertiza, al doilea, doar un pedigree politic foarte colorat. S-a vazut clar: Vosganian nu a inteles prea bine ca la Comisia Europeana nu se face politica in sens national, ci politica europeana. In oglinda, despre Orban nimeni nu a spus ca acesta nu stie ca institutia condusa de Barroso este ciinele de paza al democratiei europene.

Inca o data: Leonard Orban este un personaj foarte plictisitor. Tocmai de aceea e facut exact pe calapodul european. Acolo, ca regula, „griul este minunat“. Iar in cazul in speta, la Comisia Europeana, plictisitor este Birocratul. Birocratul european este radical diferit de birocratul roman. Vosganian iesea si iese prea mult din tipar; in plus, acesta nu era nici macar birocrat roman.

Sigur, dupa ce va fi primit acceptul de la Barroso, Orban va mai avea de trecut citeva teste pentru a intra in piine. Abia daca va bifa toate filtrele, vom avea primul nostru comisar. Prin urmare, mai e spatiu de manevra pentru cei care pot produce surprize. Insa, pentru acest moment, va fi greu de gasit altcineva mai potrivit decit Orban pentru functia de comisar european.

Dar Monica Macovei sau Mihai Razvan Ungureanu, veti spune? Iata contraargumente: cel care va fi acum comisar european va avea de indeplinit numai jumatate de mandat. Apoi, dupa 2009, foarte probabil, Comisia Europeana se va restructura, abolind principiul „o tara, un comisar“. Asa incit numarul comisarilor se va reduce la o treime.

Portofoliile comisarilor din Comisia Europeana restructurata vor fi mai largi, iar functia, mult mai puternica. Pina cind miza va fi mult mai mare, e bine sa fim atenti si sa punem lupa pe ceea ce este plictisitor. Avem multe de invatat.