Catalin Dragomir a realizat proiectul lui Greenwich Meridian Tower, constructie care va avea 1.600 de metri inaltime si va fi ridicata in anul 2012, chiar pe meridianul zero, pe malul Tamisei. Investitia depaseste 4 miliarde de euro.

Cel mai inalt turn din lume (1.600 m), care asteapta finantarea pentru a fi construit, este proiectat de un arhitect roman care traieste de 26 de ani la Londra. Catalin Dragomir (41 de ani) si-a botezat lucrarea Greenwich Meridian Tower, pentru ca urmeaza sa fie amplasata chiar pe meridianul zero, pe malul Tamisei, raul ce traverseaza capitala britanica.

Turnul, a carui constructie se estimeaza a fi terminata in anul 2012, va fi un mic oras, cu o suprafata ocupabila de peste doua milioane de metri patrati, cu locuinte pentru 10.000 de oameni, propria statie de politie, birouri, magazine, scoli.

Primele schite - pe servetele

Catalin Dragomir a plecat din Romania in 1990, "din motive educationale". Era student in anul III la Facultatea de Arhitectura "Ion Mincu" si, de la o vreme, i se parea ca imaginatia ii era ca o pasare in colivie, in timp ce tehnica se plimba in voie pe culoare. A vrut mai mult o scoala unde sa-si foloseasca imaginatia.

Numai bine s-a ivit, in 1994, sansa de a opta intre doua institute de arhitectura din Londra: The Bartlett School of Architecture si Architectural Association, "una dintre cele mai solide scoli in domeniu din lume". A ales The Bartlett School, unde se pune accent pe imaginatie.

"Si mai e ceva: nu poti face totul de unul singur, ai nevoie de o echipa care sa te ajute sa faci posibil imposibilul", a invatat acolo Catalin Dragomir.

Dupa ce a proiectat zeci, poate sute de cladiri ultramoderne pentru intreaga lume, pentru care a primit mai multe premii la concursurile de gen, arhitectul originar din Romania a fost pro-vocat sa imagineze cel mai inalt turn din lume.

"Ideea a fost a unui prieten foarte bogat. Auzise el ca arhitectii din Dubai vor sa construiasca un turn de peste 900 metri care sa fie cel mai inalt din lume. Si mi-a spus intr-o zi, cand ne-am intalnit la un restaurant, de ce n-am face noi unul si mai inalt...", isi aminteste Catalin, care atunci, pe loc, a si facut cateva schite pe servetelele aflate la indemana.

asta a fost inceputul, iar, dupa o luna, Greenwich Meridian Tower impungea, de pe hartie, cerul Londrei, la 1.600 de metri. "Doar partea exterioara am proiectat-o, deocamdata, ca sa-i stimulam pe cei cu putere financiara sa investeasca in asta. In trei zile dupa terminarea desenelor, am si inceput sa semnam contracte".

Ridicat cu muncitori chinezi

Proiectat de un roman, londonezul GMT va fi ridicat cu muncitori chinezi. "Chinezii inteleg bine ceea ce li se cere, sunt constiinciosi si accepta sa fie platiti foarte prost, cu numai 50 de centi pe ora", a aflat, din experienta, Catalin Dragomir. "Dar noi avem un sistem de prime, le dam un bonus de 4.000-5.000 de lire sterline la sfarsitul fiecarui an."

Cam 500 de oameni, spune el, vor fi angajati sa inceapa, de la anul, constructia. "Daca semnam toate contractele de finantare pana la sfarsitul lui decembrie, asa cum am planificat", isi retine el entuziasmul.

"Sunt foarte realist. Pana acum, finantarea constructiei turnului - care va costa aproximativ 2,8 miliarde de lire sterline - este acoperita in proportie de 40%, prin contracte semnate cu persoane din Arabia Saudita si Singapore", spune Catalin.

Orasul cu 10.000 de oameni

In 2012, cand GMT ar urma sa fie dat in folosinta, el va functiona ca un minioras. "Va fi locuit de 10.000 de oameni, va avea propria statie de politie, unitate de pompieri, cabinete medicale, 300 metri patrati de birouri, 30.000-40.000 metri patrati de restaurante si magazine, patru crese si doua scoli", insira arhitectul utilitatea cladirii.

Tot in acel an, Londra va gazdui Jocurile Olimpice, care se vor desfasura in apropierea turnului, tot pe linia meridianului dupa care se calculeaza fusul orar in fiecare tara din lume. "M-am gandit ca din acel punct sa porneasca si o alta "linie", verticala, sa marcheze locul", spune Catalin.

Proiectul pare desprins din filmele SF. Nu este singurul proiect indraznet al lui Dragomir, in fiecare cladire el aduce ceva nou, imaginatia ii da ghes sa experimenteze. In scolile bune de arhitectura din lume asta inseamna normalitate.

"Nu vreau sa critic Facultatea "Ion Mincu" - spune el -, doar ca sistemul de invatare de acolo se bazeaza mai mult pe tehnica, nu stimuleaza studentii sa devina imaginativi si asta se vede in arhitectura din Romania".

Integral in EVZ