Grupul Socialistilor din Parlamentul European considera ca portofoliul comisarului din partea Romaniei este unul minor, tramsmite BBC. Si PSD ii solicita presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso sa revizuiasca portofoliul acordat lui Leonard Orban, care ar trebui sa se ocupe de Multilingvism.

De altfel, o serie de comentarii, publicate saptamana trecuta de EU Observer aratau ca odata cu largirea UE portofoliile comisarilor devin mai putin importante, iar Comisia Europeana rateaza astfel sansa de a face o reforma interna.

In acelasi comentariu se precizeaza ca atributiile acordate comisarilor din partea Romaniei si Bulgariei consemneaza un moment esuat de abordare a problemelor reale la nivel european.

Vicepresedintele socialistilor europeni, austriacul Hannes Swoboda, a explicat care sunt motivele nemultumirii socialistilor in legatura cu desemnarea lui Ludovic Orban.

"Nu suntem prea multumiti ca reprezentantul unei tari mari si importante a primit un Mini-portofoliu, ca sa-i spun asa, din punct de vedere politic. Asa incat il vom intreba pe domnul Barrosso de a ce facut aceasta alegere. Am dori sa asistam la o schimbare", a spus Hannes Swoboda.

"Personal as considera potrivita combinarea problemei multilingvismului cu cea a minoritatilor, dar trebuie asteptat rezultatul consultarilor cu ceilalti euro-parlamentari", a spus Hannes Swoboda.

Socialistii au fost extrem de critici si fata de primul politician, Varujan Vosganian, desemnat initial de guvernul roman pentru functia de comisar european.

Acum ei criticica amploarea portofoliului alocat celui de al doilea candidat. Socialistii i se vor adresa in acest sens presedintelui CE, Jose Manuel Barrosso inainte de audierea lui Leonard Orban, programata la sfarsitul acestei luni.

Potrivit Newsin, Adrian Severin a declarat ca si PSD face un apel catre presedintele CE pentru revizuirea portofoliului acordat comisarului roman si cere Guvernului sa i se alature in acest demers.

De altfel, Severin a declarat, vineri, ca, la nivelul grupului socialist din Parlamentul European a fost exprimata in unanimitate opinia ca un asemenea portofoliu „este inacceptabil”, dar si „surpriza” fata de faptul ca autoritatile de la Bucuresti, in loc sa „isi exprime criticile fata de portofoliul primit”, incearca, „probabil din ratiuni de politica interna”, sa il prezinte ca fiind „o misiune foarte serioasa”.

Severin a caracterizat portofoliul multilingvismului acordat de Jose Manuel Barroso Romaniei ca fiind, din punct de vedere politic, „derizoriu si ridicol”.

El a apreciat ca acest domeniu nu necesita infiintarea unui portofoliu european, ci putea sa functioneze la nivelul unei directii atasate unui portofoliu deja existent.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a confirmat oficial, in urma cu doua saptamani, la Lisabona, nominalizarea lui Leonard Orban pentru postul de comisar european din partea Romaniei. Portofoliul multilingvismului, acordat lui Leonard Orban, cuprinde traducerile, interpretarea si oficiul pentru publicatii oficiale al Uniunii Europene.

Postul lui Orban a fost constituit prin impartirea portofoliului comisarului pentru Educatie, Formatie, Cultura si Multilingvism, Jan Figel (Slovacia).