Fuziunea a patru mari confederatii sindicale romanesti incepe sa devina realitate. Vineri, s-a discutat despre un posibil prim gest comun. Liderii BNS (Dumitru Costin), CSDR (Ion Baciu), CNSLR - Fratia (Marius Petcu) si Meridian (Ion Popescu) urmeaza sa decida, saptamana viitoare, care vor fi actiunile de protest la care vor recurge.

Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, spune ca actiunile comune ale celor patru confederatii exclud pichetele, intrucat guvernantii nu raspund la astfel de forme de protest si trateaza in continuare cu ignoranta problemele cu care se confrunta muncitorii romani.

“Am dat Guvernului un ultimatum de o saptamana pentru a ne aseza la renegocieri. S-au facut remanieri si restructurari la nivelul Executivului, dar problemele noastre au ramas neschimbate”, a declarat pentru Hotnews, Dumitru Costin.

Revendicarile sindicalistilor

“Cerem un salariu minim de 500 de lei noi, cel stabilit de Guvern - 390 RON - este prea mic”, a mai spus Costin. De asemenea el sustine ca sumele de bani pe care statul le aloca investitiilor in resurse umane sunt de asemenea foarte mici. “Tarile europene dau pentru acest lucru 3% din Produsul Intern Brut (PIB), noi - doar 0,5%” a spus Costin.

El a mai afirmat ca este foarte nemultumit de esecul sindicatelor din sanatate si invatamant in negocierile cu autoritatile de stat.

Fuziunea sindicatelor, o moda in Europa

Cu numai o sapataman in urma, doua dintre cele mai mari confederatii europene s-au unit la Viena. Este vorba despre CISL (Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere) si CMT (Confederatia Mondiala a Muncii). La scurt timp dupa ce marile confederatii au si-au anuntat intentiile de a fuziona, si sindicalistii din tara noastra si-au pus aceasta problema.

Confederatiile sindicale romane care isi vor uni fortele sunt CNSLR, BNS, CSDR si Meridian.

La polul opus a ramas Cartel Alfa, care a decis sa nu se afilieze marii uniuni. Oficialii Cartel Alfa au declarat ca “tarile in care au existat miscari sindicale unice au suportat in general aparitia dictaturilor, manipularea pietei fortei de munca pentru interese restranse de grup, politizari care nu au fost benefice pentru lucratori”, refuzand astfel unirea cu alte confederatii.