La 25 de ani de la aparitia primului PC, Intel Corporation a demarat in forta epoca PC-urilor multi-core din industria computerelor, lansand patru "creiere" de computing in interiorul unui singur microprocesor, o data cu intrarea pe piata a familiilor de procesoare quad-core, Quad-Core Intel® Xeon® 5300 si Intel Core™ 2 Extreme.

Aceste produse ofera o viteza si o putere exceptionale pentru servere, statii de lucru, continut media digital, jocuri high-end si alte segmente de piata.

In noile conditii, procesoarele care au fost varf de lance ani de zile - Pentium - s-au transformat deja in istorie. De acum incolo, ne vom raporta la puterea de calcul a unui PC referindu-ne la cate “inimi” are acesta, si nu la deja celebra frecventa de tact (masurata in GHz).

Daca in trecut doream performanta indiferent de cost, astazi cautam cel mai bun raport pret/performanta, iar in viitor ne vom orienta catre cel mai bun raport pret/performanta/watt. In laboratoarele INTEL exista astazi un prototip de microprocessor care incorporeaza 80 de creiere, practic 80 de procesoare intr-unul singur.

Acest prototip va fi lansat pe piata abia peste 4-5 ani, dar realizarea lui ne ofera o imagine cat se poate de sugestiva a directiei in care se indreapta IT-ul mondial.

Intel a inceput tranzitia catre tehnologia multi-core in urma cu patru ani, prin tehnologia Intel® Hyper-Threading, urmata de introducerea pe piata a primelor procesoare dual-core din industrie, in aprilie anul trecut.

Intel si-a improspatat recent intreaga linie de produse introducand mai bine de 40 de noi procesoare bazate pe microarhitectura revolutionara Intel® Core™ - mai puternica si mai eficienta din punct de vedere al consumului de energie.

“Anuntul de astazi reprezinta inceputul unei noi epoci in computing. Capacitatile microprocesoarelor quad-core vor aduce noi posibilitati pentru stiinta, divertisment si afaceri,"a declarat Paul Otellini, Presedinte si CEO Intel. “Sunt incredibil de mandru de ceea ce au reusit sa realizeze angajatii Intel prin aceste noi produse."

“Suntem foarte bucurosi ca putem lansa cea mai recenta tehnologie Intel pe piata din Romania simultan cu lansarea sa la nivel mondial,” a declarat Irinel Burloiu, Intel Business Development Manager. “Gratie adoptarii pe scara larga a tehnologiei informatiei, Romania a devenit in ultimii ani o piata din ce in ce mai importanta pentru Intel.

Faptul ca Maguay, unul dintre clientii nostri cheie din Romania, ofera deja PC-uri si servere noi cu procesoare Intel quad-core reprezinta o dovada in plus a rapidei adoptari a tehnologiei informatiei in Romania,” a adaugat Irinel Burloiu.

Procesorul Quad-Core Intel Xeon Seria 5300

Consolidand pozitia de lider stabilita de procesoarele Dual-Core Intel Xeon din seria 5100, noul procesor Quad-Core Intel Xeon 5300 Series stabileste noi recorduri mondiale in cadrul principalelor teste standard ale industriei.

Procesorul Quad-core Intel Xeon Seria 5300 ofera mai mult spatiu pentru virtualizare decat oricare alte platforme de server cu doua procesoare, standard, high-volume.

Noile procesoare asigura un nivel de performanta cu pana la 50 la suta mai bun, in interiorul aceluiasi tip de structura de protectie termica si la aceleasi costuri ca si generatia anterioara de procesoare Dual-Core Intel Xeon 5100 Series, lansate cu mai putin de cinci luni in urma.

Patru procesoare Intel Xeon se lanseaza astazi cu viteze de ceas intre 1.60GHz si 2.66GHz, cu front side bus (FSB) intre 1066MHz si 1333MHz, si sursa Thermal Design (TDP) de 80 watts sau o optiune de optimizare a performantei la 120 watt.

In primul trimestru al lui 2007, Intel va lansa alte doua procesoare quad-core Xeon - o versiune cu voltaj scazut pentru implementari in servere de mare densitate cu un consum de energie de numai 50 Wati.

Procesorul Intel Core 2 Extreme quad-core QX6700

Cel mai bun procesor pentru computere desktop din lume pentru aplicatii multimedia, procesorul Intel Core 2 Extreme quad-core QX6700 este cu pana la 80 la suta mai rapid decat actualul procesor Intel Core 2 Extreme X6800.

Compania intentioneaza sa ofere un procesor quad-core pentru segmentul "mainstream", incepand cu primul trimestru al anului viitor, sub numele de brand "Intel Core 2 Quad Processor". Procesorul va fi optiunea ideala pentru rularea de programe care solicita puternic procesorul, cum ar fi divertismentul digital, jocurile sau activitatile multimedia.