Presedintele Traian Basescu a discutat, joi, la intalnirea cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, despre posibilitatea ca Organizatia sa se implice si in problematica energetica a statelor membre.

Semnalul dat de Scheffer confirma preocuparea NATO pentru securitatea energetica, demonstrata si de realizarea unui raport confidential care avertiza asupra intentiilor Rusiei de a constitui un cartel al gazelor naturale.

Cei doi oficiali au convenit asupra posibilitatii ca la summit-ul NATO de la Riga sa apara pe agenda si problema sigurantei energetice.

Presedintele Romaniei considera necesara “asumarea de catre NATO a riscurilor de securitate inclusiv securitatea energetica”.

“NATO nu poate sa ramana doar o structura politica si militara si sa nu fie implicata in combaterea riscurilor, unele asimetrice, care pot fi pericole pentru statele membre”, a spus Basescu.

In conferinta de presa de dupa discutiile oficiale, secretarul general al NATO a fost de acord ca “organizatia aduce o plus valoare in directia securitatii energetice. Fluxul energetic este o prioritate pentru NATO si trebuie sa ne concentram asupra acestui aspect”.

Discutiile privind posibila implicare a NATO in problematica energetica a statelor membre vin dupa ce Financial Times scria, citand un studiu NATO, ca Rusia ar putea incerca sa infiinteze un cartel in domeniul gazelor naturale, care ar include Algeria, Qatar, Libia, statele din Asia Centrala si Iranul, pentru a-si consolida influenta in Europa.

Traian Basescu declarase, saptamana trecuta, la o intalnire cu jurnalistii straini din Romania, ca Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca solutii ca sa nu mai fie dependenta de gazele livrate de Rusia.

Problema securitatii energetice a reintrat in forta si pe agenda interna, CSAT urmand sa discute peste o saptamana modul in care au fost privatizate principalele companii din acest sector.

Romania, data ca exemplu

Pe de alta parte, oficialul a declarat ca Romania este un exemplu pentru alte state ale Organizatiei nord-atlantice sau aspirante.

“Romania este o tara care este un aliat atat de puternic al NATO, in NATO, o tara care a avut contributii importante din punct de vedere militar mai ales, si politic in operatiunile si misiunile NATO”, apreciind rapiditatea cu care Romania a raspuns nevoii de trupe in Afganistan.

“Consideram ca Romania se poate constitui intr-un exemplu pentru alte state”, a adaugat secretarul general al NATO.

Traian Basescu si Jaap de Hoop Scheffer au discutat, joi, si aspecte privind pregatirea summit-ului de la Riga, cum ar fi solidaritatea transatlantica, politica usilor deschise si “semnalul de incurajare care este oferit statelor aspirante”, despre consolidarea dialogului si parteneriatelor intre tarile membre si cu tarile aspirante.

In vizita pe care a facut-o la Bucuresti, secretarul general NATO a avut intalniri oficiale si cu ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu si cu ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde.

Vizita in Romania face parte dintr-un turneu mai lung pe care secretarul general al NATO il face in tarile membre ale Organizatiei, in pregatirea summitului de la Riga, de la sfarsitul lunii, unde vor debuta discutiile despre o noua extindere a NATO.

In plus, pe agenda vor fi operatiunile si misiunile NATO, mai ales cele din Afganistan si Kosovo si situatia din Balcanii de Vest.