Alaturi de autorii unor opere ca „Tiganiada“ si „Mara“, romanii i-au dat uitarii pe contemporanii Norman Manea, Lucian Raicu si chiar pe Mircea Dinescu, poetul.

Numerosi poeti, prozatori, dramaturgi, critici literari au intrat intr-o uitare densa, cu toata opera lor sau numai cu anumite fragmente, dupa cum remarca scriitori si critici autohtoni. Unii dintre ei si-au meritat uitarea, insa foarte multi au fost nedreptatiti.

Prozatorii taiati din grila de lectura

Am intervievat pentru „Cotidianul“ mai multi literati pentru a afla care sint acei scriitori autohtoni uitati, insa valorosi, fie ca ei provin din epoci mai indepartate, fie ca ne sint contemporani. Printre cei uitati pe nedrept se numara destul de multi prozatori, a remarcat Gabriela Adamesteanu, primul dintre cei care ii vin in minte fiind prozatoarea Dana Dumitriu.

Premiat cu Medicis, dar fara cititori in tara sa

Atit scriitorii, cit si criticii se pun de acord atunci cind este vorba despre Norman Manea, ca scriitor in viata, omagiat in strainatate si de putini intelectuali de la noi.

In viziunea Gabrielei Adamesteanu, pentru publicul din Romania recompensarea recenta a prozatorului roman Norman Manea cu Premiul Medicis a avut aproape magnitudinea unui soc, in primul rind pentru ca cititorii sai din Romania nu sint prea numerosi.

In plus, unii intelectuali de la noi sint de parere ca trecerea lui Manea sub tacere nu este tocmai un lucru firesc, asa cum ar fi, de exemplu, faptul ca scriitura sa nu a placut sau ca publicul nu a avut acces la cartile sale. Nici ca ar fi fost gustat doar o anumita perioada, ca un fel de moda culturala.

Unii critici cred ca problema este ceva mai delicata: Norman Manea nu scrie dupa tipare romanesti, ci dupa o reteta occidentala si, in plus, literatura cu tenta nationalista nu este chiar pe gustul sau, dimpotriva. Si lucrul acesta deranjeaza.

Prozator nedreptatit, astept cititorii tineri

Situatia este cu atit mai bizara cu cit Norman Manea este unul dintre prozatorii care se pot lauda cu strategii de marketing extrem de bine puse la punct.

Si Simona Popescu este de parere ca Norman Manea face parte din categoria scriitorilor uitati pe nedrept. Ea il caracterizeaza ca pe o „glorie de care nu a auzit prea multa lume“ din mediul intelectual autohton.

Cei mai multi dintre cei intervievati spera ca macar publicul romanesc, alcatuit din tineri care si-au propus sa citeasca numai literatura universala recenta, il va putea gusta si il va intelege pe Norman Manea, pentru ca el are o scriitura foarte actuala.

Lipsa promovarii, sursa esecului literar

Cind vine vorba despre cei cu care memoria literara romaneasca a fost nedreapta, Nicolae Breban se gindeste la Stefan Banulescu si la Cezar Baltag. El explica acest lucru mai ales prin lipsa unor strategii adecvate de editare si de marketare. Cea mai trista soarta le revine acelor autori care nu au fost niciodata niste rasfatati ai atentiei publice: Cristian Popescu, Leonid Dimov.

Nici scriitorul interbelic Felix Aderca si prozatorul Anton Holban nu sint prea bine cunoscuti. Si Emil Brumaru explica unele esecuri ale scriitorilor talentati prin strategii slabe de marketing: nu exista agenti literari, si lipsesc si banii cu care s-ar putea realiza campanii de promovare de calitate.

Uneori, autorii poarta aproape intreaga vina pentru faptul ca publicul uita de ei sau cel putin de dimensiunea literara a personalitatii lor. Ei nu se straduiesc suficient sa intre in atentia publica sau sa se inconjoare de oameni cu abilitati de marketing cultural. In cel mai rau caz, ei sint uitati pentru ca renunta la scris sau la viata publica, sint de parere unii critici.

Integral in Cotidianul