Traian Basescu, s-a intalnit, luni, cu Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele grupului austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom. Cei doi au discutat despre securitatea energetica a Romaniei si despre impactul social al alinierii pretului energiei la nivel european.

Intre timp, Directia Nationala Anticoruptie verifica contractul de privatizare a Petrom, subiect care se afla si in atentia CSAT.

Reprezentantii OMV si-au exprimat disponibilitatea de a colabora cu Guvernul in vederea gasirii unor solutii pentru diminuarea efectelor sociale ca urmare a majorarii preturilor la energie, se arata intr-un comunicat al presedintiei.

Pe de alta parte, Petrom a aratat ca este pregatit sa colaboreze cu Guvernul si "analizeaza diverse posibilitati de ameliorare a efectelor sociale generate de aceasta aliniere asupra populatiei Romaniei".

"Petrom va investi mai mult de 3 miliarde de euro in asigurarea de resurse energetice pentru Romania si va contribui la diversificarea furnizarii (surse suplimentare pentru aprovizionarea cu gaze naturale prin intermediul proiectului Nabucco, cat si extinderea activitatilor de explorare si productie pe plan international)", se arata intr-un comunicat de presa.

De altfel, premierul Tariceanu si presedintele Basescu au avut, luni, o intalnire pe tema sigurantei energetice a Romaniei. La intalnire au participat si ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres si cel al Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Premierul Tariceanu a anuntat, luni, ca va face aceasta propunere si presedintelui companiei austriace OMV, actionarul majoritar al Petrom, cu care va avea maine o intalnire, la Palatul Victoria. Printre temele discutiei se numara si posibilitatea ca Petrom sa suporte, financiar, o parte a efectelor majorarii preturilor la carburanti si gaze naturale.

Tot premierul anunta saptamana trecuta ca nu sustine renegocierea contractului de privatizare a companiei Petrom.

Contractul va ajunge peste doua zile, pe masa de lucru a Consiliului Suprem de Aparare al Tarii, la cererea presedintelui Traian Basescu.

Seful statului declara saptamana trecuta ca unele contracte de privatizare trebuie reanalizate. Cererea a venit dupa ce au aparut o serie de informatii referitoare la disputele dintre principalii distribuitori de gaze.

Miza conflictului este plata unor preturi mai mari decat cele recunoscute de ANRGN, solicitate de Petrom distribuitorilor.

Dupa o perioada in care partile nu au ajuns la un acord, ANRGN a anuntat, la sfarsitul lunii octombrie, majorarea pretului pentru consumatorii casnici si firmele cu consum redus, cu pana la 8,5%, la 11 noiembrie, desi afirmase anterior ca urmatoarele scumpiri vor avea loc anul viitor. Scumpirea a fost motivata prin cresterea pretului pentru gazele din productia interna, cu 20%.

PSD vrea comisie parlamentara de ancheta pe tema energiei

Social-democratii doresc infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind situatia din domeniul energetic si cer oprirea privatizarilor companiilor energetice, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.

PSD sustine ca in ultimii sapte-opt ani au fost luate o serie de decizii gresite privind sistemul energetic national si ca in acest moment in Romania lipseste o strategie coerenta privind energia.

In acest context, PSD a solicitat ca SRI si SIE sau alte autoritati responsabile sa faca publice rapoartele privind sistemul energetic national si privatizarea companiilor din domeniu. Cristian Diaconescu sustine ca in acest moment, Romania plateste greseli care rezulta dintr-o serie de decizii politice luate in timpul guvernarii CDR.