Daca ar fi sa aleg, dintre cele 17 feluri de branza si cascavaluri produse de Morhani, m-as opri la branza de burduf si cea sarata cu prune uscate. De cascavaluri, sunt pline alimentarele din Germania. Iar cum la branzeturi merge de minune un vinisor, Dumitru Morhan s-a lansat si in vinuri, branduindu-si-le recent pe piata internationala.

Branzeturi si balastiere

„Am deschis un brand nou, brandul Morhan, pentru 4-5 feluri de vin, sampanie, 6 feluri de sucuri si 4 feluri de bere. Branzeturile le exportam in Germania si Anglia, iar in viitor avem perspective de extindere a pietei de desfacere in America.

In Romania, livram la magazinele Metro si Cora” ne spune el la o recenta reuniune romaneasca din Nurnberg, unde Morhan a raspuns invitatiei presedintei asociatiei „Casa Romaneasca”, Doina Fruehwald.

„Avem peste 35 de ferme de vaci in satele si comunele ucrainienilor din Romania, iar eu am luat deja printr-un program Sapard 2.5 milioane de euro, pentru o fabrica foarte moderna de produse lactate, administrata de firma S.C. Ecolact Co.SA, cu sediul in Milisauti, judetul Suceava”, spune Morhan.

„Aici lucreaza peste 200 de oameni si astfel, sprijinim ridicarea economica a familiilor ucrainiene din Romania. Recent, am luat locul intai la Campulung, la Zona Laptarilor, ”sefa lactatelor” fiind in primul rand sotia mea, Domnica”.

Mai nou, Dumitru Morhan se ocupa de producerea de vinuri, bere si sucuri, dar si de drumuri si balastiere, prinzand oportunitatea programelor de reabilitare a infrastructurii Romaniei.

Poveste cu plopi

Istoria antedecembrista a afaceristului Morhan este plina de umbre. „Lucrand in flota maritima comerciala, in 1984 am avut necazul, ca un roman din echipajul meu a ramas afara. Fiind pe vremea lui Ceausescu, am fost initial condamnat la moarte, dupa doi ani comutandu-mi-se pedeapsa la 25 de ani de inchisoare. Am facut sapte ani de detentie si am scapat cu Revolutia” povesteste el.

„Doi ani m-au tinut in lanturi, am fost rau batut si chinuit, eram plin de paduchi si purici. Acum, am renascut din nou si nu-mi vine sa cred ca sunt acelasi Dumitru Morhan, care era inchis intre peretii unei celule de doi pe doi metri, de unde nu vedeam decat varful plopului. Faptul ca azi sunt din nou in mijlocul oamenilor se datoreaza si Celui de Sus”.

In biznis, bafta i se datoreaza insa multor specialisti pe care i-a avut langa el, „in problema lactatelor, a vinurilor, chiar si a drumurilor”.

Vioiul Mitica (cum il numesc prietenii), dupa bacalaureatul luat in 2005 si pe fondul unor afaceri de succes, isi lanseaza nu doar brandul de vinuri, ci si cel personal, implicandu-se activ in viata comunitara a etniei ucrainienilor din Romania si de peste hotare.

Luind taurul de coarne

La masa festiva de dupa hramul Sf. Dimitrie, tinut in 26 octombrie la Mitropolia din Nurnberg, Morhan si-a prezentat in plen si in particular intentiile de unificare a comunitatii, daca se poate sub un sceptru reprezentativ. „Guvernul si Presedentia Romaniei ne sprijina”, declara el.

„Noi, ucrainienii, nu suntem cu pretentii, cu autonomii, desi oficial suntem inscrisi ca 64.000, iar neoficial, peste 400.000, care locuiesc in Romania. Noi suntem bucurosi, ca avem aceleasi privilegii ca romanii”.

Morhan a descris, cu acest prilej, motivele scindarii de Uniunea Ucrainienilor din Romania (UUR) si ale infiintarii Uniunii Democrate a Ucrainienilor din Romania (UDUR), cu sediu la Bucuresti si filiale principale in Maramures si Bucovina.

„S-au primit foarte multi bani de la buget -din 1990, peste 38 de miliarde de lei (1 milion de euro)- ca si de la diaspora, de la ucrainieni care lucreaza in strainatate, unii cu afaceri destul de importante Cu acesti bani, nu s-a facut nimic pentru etnie. Am intrebat primarii, directorii de scoli, preotii, oficialitatile responsabile la nivel de judet.

Exista inca sate fara lumina electrica, drumurile sunt catastrofale. Si fosta, si actuala conducere a UUR sunt interesate numai sa-si faca problemele personale. Nu este posibil sa fi deputat in Parlamentul Romaniei, sa fii presedinte de asociatie si casier totodata, deci sa ai toate functiile.”

„De aceea, am fost nevoiti sa ne despartim si sa facem Uniunea Democrata a Ucrainienilor. Avem biznismen, dar si profesori universitari, membri in UDUR. Am scos si doua reviste bilingve. Din 90 incoace, noi, ucrainienii, n-am avut un reprezentant puternic. Sunt sanse mari de reabilitare a infrastructurii Romaniei, a culturii, a traditiei si e pacat ca nu avem oameni care sa ne reprezinte.

Din contra, ei si-au reprezentat buzunarele lor si asta este o catastrofa”.

Dupa spusele lui Morhan, romanii din Ucraina au peste 18 organizatii, numai la Cernauti, ucrainienii fiind si ei scindati la nivel de mediu asociativ. UDUR a lansat prin urmare un apel, in sensul unificarii structurilor organizatorice. „Nu este vina statului roman sau ucrainean ca romanii sau ucrainienii se cearta intre ei.

Ar fi insa important sa gasim solutii de colaborare si de unificare. Eu am luat coarnele in mana si sper sa reusesc” mai adauga el.