Oamenii din lumea intreaga petrec aproape 8 miliarde de ore completandu-si declaratiile de impozit.

de Ovidiu Suciu (Deutsche Welle, Bonn)

Suna fascinant, chiar daca nu se mai stie cine a venit cu cifra aceasta impresionanta. Legile fiscale devin tot mai complexe si complicate, ceea ce nu le face insa si juste. Pentru a simplifica, economistii americani Robert Hall si Alvin Rabuska au cerut o singura taxa de impozitare, fara exceptii.

In Statele Unite, taxa unica nu a fost introdusa niciodata, dar ea a inregistrat un real succes in Europa Centrala si de Est.

O singura taxa, fara exceptii, fara categorii sau regiuni favorizate. Astfel, baza de impozitare a statului creste, iar acesta poate sa scada corespunzator nivelul de impozitare. Si profesorul Winfried Fuest, de la institutul german de economie de la Koln, considera fascinanta ideea taxei unice:

”Exceptiile din legile fiscale, desi sunt tot mai putine in prezent, favorizeaza intotdeauna un anumit grup. De exemplu, agricultura sau industria mineritului. Din aceasta perspectiva, exceptiile sunt injuste. Daca acestea ar fi eliminate, statul si-ar extinde baza de impozitare si ar putea sa colecteze bani mai multi, tocmai reducand nivelul taxelor."

In Europa Centrala si de Est, cota unica a inregistrat un adevarat succes in ultimii ani. Primele tari care au aplicat-o au fost estonia si Lituania, in 1994, urmate ulterior de Letonia, Rusia, Serbia, Ucraina, Slovacia, Georgia, Romania, Ungaria si Cehia.

Cel mai ridicat nivel unic de impozitare este in Lituania, 33%, in timp ce cotele cele mai scazute sunt in Serbia, 14%, Rusia si Ucraina, 13, Georgia, doar 12 procente.

Profesorul Fuest apreciaza ca aproape toate tarile care au introdus cota unica au inregistrat evolutii pozitive, mai putin Ungaria, unde se analizeaza in prezent o majorare a impozitelor. El subliniaza ca statele unde cota unica este scazuta compenseaza prin taxe de consum mai mari.

In majoritatea tarilor amintite, taxa pe valoarea adaugata, de exemplu, depaseste 20%, in timp ce in Germania ea abia va ajunge la 19 procente dupa ce va fi marita de la 1 ianuarie.

Integral in Banii Nostri