Actionariatul OMV - 51% pe bursele din Austria, Anglia si SUA

de C.P.     HotNews.ro
Luni, 4 decembrie 2006, 0:00

Documente:
Actionariatul OMV
(04.12.2006) XLS

HotNews.ro pune la dispozitia cititorilor sai actionariatul OMV - compania austriaca ce detine 51% din Petrom.

In urma cu o saptamana, presedintele Basescu afirmase, in doua interviuri, ca exista indicii despre intentia Gazprom de a cumpara cat mai multe actiuni ale OMV, dat fiind ca, in acest moment, aproximativ 51% dintre aceste actiuni sunt puse in vanzare pe bursele din internationale.

In acest moment, guvernul austriac detine 31,5% din actiuni, compania INTERNATIONAL PETROLEUM INVESTMENT CO. (din emiratul Abu Dhabi) - 17,64%, restul de actiuni fiind tranzactionate de importante fonduri de investitii.

Actionariatul OMV - asa cum este prezentat de compania FactSet, arata ca principalul actionar, in afara statului austriac, este compania INTERNATIONAL PETROLEUM INVESTMENT CO.

Cu sediul in Abu Dhabi - unul dintre Emiratele Arabe, si detinuta de acest stat, compania este unul dintre jucatorii importanti dintre jucatorii importanti din piata energetica internationala.

INTERNATIONAL PETROLEUM INVESTMENT CO. este condusa de seicul Mansour bin Zayed Al Nahyan, care este membru si in Consiliul de Administratie al OMV.

In ceea ce priveste restul de aproape 51% din actiunile OMV, acestea sunt tranzactionate pe bursele internationale de cateva dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume.1867 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Articolul e incomplet ... (Marţi, 5 decembrie 2006, 5:33)

  Varen Bufeteanu [anonim]

  Articolul acesta ar putea informa, insa lasa multe necunoscute pe masa
  1. este foarte putin probabil si de fapt aproape imposibil ca printr-o oferta publica Gazprom sa achizitioneze cele 51% din actiuni de la fondurile de investitii si micii investitori
  2. oare ii trebuie 51%? Ce scrie in actul constitutiv al OMV? De cat are nevoie un actionar pentru a-si putea spune cuvantul in deciziile consiliului de administratie (probabil mult sub 51%) ; de cate actiuni are nevoie pentru a numi/ schimba tot consiliul?
  3. contractul de privatizare al Petrom contine ceva clauze care sa il anuleze in cazul in care OMV este preluata de o alta companie (spre exemplu Gazprom)? Poate ca ar trebui incluse...

  Harasho!
 • 0 (0 voturi)    
  OMV (Marţi, 5 decembrie 2006, 9:16)

  Florin [anonim]

  Nu inteleg ce impiedica statul roman sa infiinteze o firma in care sa detina 51%, care la randul ei sa cumpere 5%-8% de pe piata bursiera, astfel incat statul roman sa preia din nou controlul asupra Petrom-ului?!
 • 0 (0 voturi)    
  Unii, cu musca pe caciula se cam pripesc! (Marţi, 19 decembrie 2006, 14:38)

  Nica Leon [anonim]

  Este cel putin suspecta graba celor de la OMV care cunosc faptul ca procesul pe care l-am pornit in justitie este in curs si in urma caruia Puterea judecatoreasca ar putea constata nulitatea absoluta a contractului de vinzare- cumparare incheiat cu un vinzator fara calitate.
  Ma intreb oare de ce nu cere nimeni guvernului sa prezinte public titlul legal de proprietate pe care l-a detinut asupra actiunilor - proprietate de stat, adica a noastra a poporului roman, deci bunuri publice inalienabile - la data vinzarii.
  Cei care vor sa afle argumente si incadrarea juridica a acestor certitudini pot intra pe pagina 3w.piatauniversitatii.com, apoi spatiul proiectelor si clic pe Nica Leon.
 • 0 (0 voturi)    
  OMV (Marţi, 19 decembrie 2006, 16:24)

  Paul [anonim]

  Nu inteleg ce are toata lumea cu OMV. Acestia au adus benzinariile Petrom, aflate intr-o stare deplorabila, la standarde europene si au introdus combustibil superior celui existent pe piata. Standardele lor sunt mult superioare celor romanesti. Ar trebui sa achizitioneze toate actiunile Petrom.
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns pentru Paul (Marţi, 27 decembrie 2011, 15:48)

   Adrian Simion [anonim] i-a raspuns lui Paul

   1. OMV a marit sistematic pretul carburantilor in intelegere cu ceilalti jucatori pe piatza romaneasca (Rompetrol, Luckoil);
   2. OMV vrea sa exporte gazul natural extras din pamintul romanesc in conditiile in care noi importam gaz metan la pret mare;
   3. OMV nu a dat nici o justificare oficiala a evolutiei pretului la carburanti;
   4. OMV profita de pozitia de monopol , dat fiind ca este cel mai mare producator din cei 3 de mai sus, si in aceste conditii poate dicta pretul carburantilor.
 • 0 (0 voturi)    
  tot petrolul (Marţi, 19 decembrie 2006, 19:06)

  lpg [anonim]

  ce a facut putin,sa luam exemplu
 • 0 (0 voturi)    
  petrom - gazprom- petrol (Joi, 28 decembrie 2006, 13:01)

  nistorescu florin [anonim]

  Am impresia shi certitudinea totodata ca urmare a eforturilor de integrare in UE shi binenteles noi fiind aliatul NATO, rushii, prin tot felul de interpusi shi fosti agenti KGB deveniti miliardari peste noapte, vor acum sa ne taie robinetul petrolului
  EX: Luck Oil este de multa vreme la noi, SC Rafo SA a fost cumparata de rusi evrei, care au shi scos-o la mezat prin intentia de a se imprumuta pe seama RAfo cu 3 miliarde de dolari.
  Acum vine exemplul Petrom - cu cele 51% listate pe pietele occidentale. Voi ce credeti?
 • 0 (0 voturi)    
  Actiunile PETROM 8% (Luni, 1 ianuarie 2007, 16:29)

  Boarcas Razvan [anonim]

  Toata tergiversarea cu actiunile Petrom(cele 8%) este ca la data de 10 aprilie actiunile sa fie in posesia statului roman ca sa poata sa fie inregistrat ca actionar si sa poata sa ia dividentele pe aceste actiuni.
  Daca aceste 8% ar intra pe mana salariatilor si ei vor fi inregistrati ca detinatori ai acestor actiuni, cand se va intalni AGA in luna aprilie 2007, dividentele ar fi luate de catre salariati.
  Totodata acesti noi actionari ar avea un cuvant de spus in vederea distribuirii profitului pe 2006, si mai mult ca sigur ca ei vor dori sa il ia si sa nu investeasca in Petrom.
  Eu cred ca actiunile Petrom(8%) vor pleca catre salariati dupa luna mai 2007 pentru ca statul roman sa-si mai umple visteria cu ceva banuti.
 • 0 (0 voturi)    
  Actiunile Petrom 8% (Marţi, 24 aprilie 2007, 1:32)

  Boarcas Razvan [anonim]

  Exact cum am spus in comentariul din 1 ian 2007 asa sa si intamplat. Statul a pus mana pe banii de pe dividente si acum ne da actiunile. Pe 23.04.2007 s-a anuntat ca se vor da actiunile catre salariati. Noi ce vom lua? Decat niste actiuni care vor avea pretul mic. De ce? Pentru ca se va specula vanzarea lor masiva pe bursa si atunci pretul lor va scadea brusc. Acum sunt undeva in jurul valorii de 5500 lei vechi pe actiune dar dupa va ajunge pe la 3200 lei vechi. Deci vom pierde. Asadar vom putea cumpara actiunile cu 2500 lei vechi si le vom da cu aproape 3200 lei vechi.
  Deci cred ca prin luna mai se va da actiunile catre actionari salariati cel tarziu luna iunie.
  Asta inseamna sa traiesti in Romania si sa fii la mana politicienilor!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri