Calin Popescu Tariceanu crede ca aritmetica parlamentara si combinatiile pe dedesubt i-ar putea salva fotoliul, oferindu-i o majoritate culisanta cu care sa mai poata guverna inca doi ani. In schimbul aranjamentelor, primul ministru mai poate oferi inca diverse facilitati sau protectii grupurilor de interese cu terminatii parlamentare dispuse sa-l sprijine.

Intre timp insa democratii si grupul Stoica-Stolojan defileaza impreuna de sarbatori, demonstrandu-i premierului ca Alianta nu va mai fi acolo unde sunt liberalii decat daca Tariceanu accepta sa faca jocul PD.

Pe de alta parte, PNL are nevoie sa ramana in Alianta pentru ca se apropie alegerile pentru Parlamentul European, iar sondajele arata ca liberalii ar obtine substantial mai putine voturi daca ar candida pe liste separate. Doar un sfert din electoratul Aliantei ar merge pe mana PNL, in vreme ce peste jumatate dintre simpatizantii portocalii ar vota cu PD, daca alegerile ar avea loc duminica.

Circa 20 la suta dintre acestia sunt inca nehotarati, fiind probabil satui de razboiul fratricid dintre liberali si democrati, de concurenta neloiala dintre cele doua partide si de raspunderea pe care si-o arunca unii altora atunci cand vine vorba de promisiunile electorale nepuse in practica.

Intalnirea dintre liderii PD si grupul Stoica-Stolojan a fost proiectata pentru a-l ameninta pe Tariceanu ca poate fi oricand izolat in turnul de fildes al guvernului, dar si pentru a arata electoratului ca PNL este un partid tot mai firav din care au plecat oamenii independenti economic si in care au ramas mai ales amicii lui Dinu Patriciu si reprezentantii organizatiilor teritoriale carora premierul le-a facut diverse cadouri guvernamentale.

PNL a fost asezat definitiv pe toboganul caderii libere chiar de Calin Popescu Tariceanu atunci cand conducerea PNL a decis excluderea din partid a fostilor presedinti Stoica si Stolojan, impreuna cu sustinatorii lor.

Fractionarea liberalilor pare sa fie deocamdata favorabila aripii Stolojan, potrivit sondajelor de opinie facute in randurile electoratului PNL, iar capacitatea de revenire a gruparii Tariceanu este destul de improbabila in urmatorii doi ani. In primul rand fiindca Tariceanu si cei din jurul sau vor trebui sa-si asume esecurile guvernarii, dar mai ales efectele economice negative ale aderarii.

In al doilea rand pentru ca electoratul il coteaza cu destul de putina incredere pe Tariceanu, iar comparatia cu Stolojan il dezavantajeaza. Si nu in ultimul rand fiindca gruparea Stolojan are sprijinul lui Traian Basescu, in vreme ce PNL-ul lui Tariceanu se va bucura cel mult de criticile prezidentiale.

Partida pare pierduta de Tariceanu, desi inca nu exista un castigator al bataliei, mai cu seama ca Theodor Stolojan este la randul sau un personaj fanat al politicii autohtone, folosit de prea multe ori in prea multe jocuri, iar PD nici nu indrazneste sa-si caute un nou lider, cata vreme Traian Basescu puncteaza in favoarea democratilor.