Statele Unite si-a aratat interesul pentru a aplasa un scut antiracheta pe teritoriul ceh. Potrivit unui comunicat emis, luni, de ambasada SUA la Praga, cele doau state vor incepe negocierile pe aceasta tema "cat mai curand posibil".

Washingtonul doreste sa desfasoare zece rachete de interceptare si un radar in Europa, pentru a contracara un eventual atac al Coreei de Nord sau al Iranului, relateaza AFP.

"Statele Unite au contactat Cehia si Polonia si vor incepe sa negocieze pe aceasta tema. Nu a fost luata nici o decizie finala si nu a fost stabilit nici un calendar de discutii, insa cele doua tari se asteapta ca negocierile sa inceapa in curand ", se preciza in comunicatul prezentat luni, la Praga.

"Autoritatile din cele doua state sunt convinse ca sistemul european de aparare antiracheta va permite imbunatatirea securitatii SUA si a aliatilor sai din Europa", adauga textul.

Rusia, ingrijorata de planurile Statelor Unite

Dupa ce premierul ceh, Mirek Topolanek, a facut publica cerera autoritatilor de la Washingtonul, Moscova a reactionat imediat, afirmand ca acest proiect reprezinta o "amenintare evidenta pentru Rusia".

"Ma indoiesc ca traiectoria rachetelor iraniene sau nord-coreene trece prin Polonia si Republica Ceha", afirmase generalul Vladimir Popovkin, precizand ca radarul ar permite "observarea activitatilor instalatiilor de rachete din partea centrala a Rusiei sau din Flota de Nord".

Mirek Topolanek a apreciat, insa, ca temerile Rusiei sunt nefondate "absurde". Acesta a adaugat ca " Federatia Rusa este la curent cu faptul ca nu este amenintata de acest sistem".