Barroso a mai cerut o data Parlamentului roman sa voteze legea ANI in "varianta Macovei"

de D. Mihai, I. Baias     HotNews.ro
Marţi, 30 ianuarie 2007, 0:00


Barroso: "Romania nu este singura tara cu dezbateri politice democratice"

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a cerut inca o data Parlamentului Romaniei ca proiectul Agentiei Nationale de Integritate sa fie adoptat in forma transmisa de ministrul Monica Macovei, pentru ca unul din ultimele angajamente restante ale Romaniei sa fie indeplinite.

"Presedintele Traian Basescu m-a asigurat ca lucrurile evolueaza intr-un mod pozitiv", a subliniat Barroso.

Barroso considera ca ceea ce se intampla pe scena politica romaneasca este un lucru normal pentru o tara democratica. Responsabilul european a facut aceste aprecieri, marti, dupa intalnirea pe care a avut-o la Bruxelles, cu presedintele Traian Basescu. "Romania nu este singura tara cu dezbateri politice democratice" - a explicat Barroso.

El a mentionat ca au existat multe state vechi ale Uniunii care, la multe luni dupa alegeri, nu aveau nici macar guvernele formate.

"Nu vreau sa stabilesc nicio legatura intre situatia curenta politica din Romania si obligatiile legate de statutul de membru al Uniunii Europene. Depinde de romani si de sistemul lor democratic sa-si rezolve problemele", a mai spus Barroso.

Romania trebuie sa continue reformele

Responsabilul european a reamintit ca negocierile de aderare a Romaniei la UE au fost, in unele momente, foarte dure si ca in acele discutii, autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa-si respecte obligatiile. El a atras atentia ca este foarte important ca Romania sa continue reformele.

Mai mult, Barroso a recomandat tarii noastre sa isi amelioreze capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare.

Presedintele Comisiei Europene a mai spus ca, in urmatoarea perioada, tara noastra va beneficia de fonduri de 32 de miliarde de euro pentru proiecte de investitii. "Nu este numai vorba despre cantitatea investitiilor, ci mai ales de calitatea lor" - a avertizat Barroso.

Declaratiile responsabilului european au fost transmise in direct de televiziunile romanesti de stiri.

Alte subiecte discutate la Bruxelles

Politica de vecinatate. Romania este interesata de consolidarea politicilor de vecinatate mai ales in cazul Moldovei, Ucrainei, Serbiei unde exista comunitati mari de romani la granita.

Politica energetica. Este un subiect pe care Romania l-a sustinut cu toata forta inca de la inceputul anului 2005, a declarat Traian Basescu care sustine ca s-a ajuns sa se considere ca zona extinsa a Marei Neagre este o solutie viabila de creare a alternativelor la aprovizionarea cu energie a Europei.


Etapele "ciopartirii" legii ANI

Varianta initiala a Guvernului


In textul initial al Guvernului se prevedea ca Agentia de Integritate "controleaza averilele, verifica conflictele de interese si incompatibilitatile persoanelor care exercita functii de demnitari publici".

In proiectul de lege, la Articolul 2, desfasurarea activitatii de control a averilor, intereselor si incompatibilitatilor se facea de inspectorii de integritate ai Agentiei. In continuare, acestia se puteau sesiza din oficiu sau erau sesizati in scris de orice persoana, a carei identitate ramanea confidentiala.

Deputatii ciopartesc principalale atributii ale ANI

Odata ajuns la Parlament, proiectul de lege avea sa fie "macelarit" de deputatii Comisiei Juridice. La initiativa UDMR, deputatii au eliminat din primul articol al proiectului de lege orice referire la controlul averilor si al incompatibilitatilor, lasind ANI doar cu atributii de verificare a declaratiilor de avere, si nu a averilor propriu-zise.

Potrivit modificarilor efectuate de Comisia Juridica din Camera, ANI nu mai avea ca obiect de studiu "averea" personala a demnitarilor, ci doar "declaratia de avere" a acestora. Mai exact: nu poate sa compare declaratia cu realitatea, ci doar sa verifice o foaie de hartie.

Senatul intervine si modifica din nou legea

Ajunsa la Senat, in dezbaterea comisiei Juridice, primele articole ale Agentiei de Integritate revin, partial, la varianta Guvernului.

Astfel, la propunerea senatorului UDMR Peter Eckstein Kovacs, ANI poate sa verifice din nou averile demnitarilor si conflictele de interese, dar, in contrapartida, verificarea incompatibilitatilor a fost eliminata.

Negocieri intense intre partide pentru ANI

Primele dezbateri ale proiectului de lege privind controlul averilor demnitarilor a debutat cu scandal. La Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, toti parlamentarii UDMR, PC, PRM si PSD au sustinut in cor ca legea este prost facuta, in timp ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a incercat sa-si sustina proiectul.

Surpriza a intervenit la Senat, in cadrul comisiei juridicie unde cel care a sustinut revenirea la forma initiala a Guvernului a fost senatorul UDMR, Peter Eckstein Kovacs, care a fost sustinut in unanimitate de catre senatorii PSD.

Schimbarea radicala de pozitie a celor mai inversunate partide politice impotriva proiectului de lege este explicata prin negocierile care au fost purtate. Conform unor surse parlamentare, parlamentarii PD au negociat cu UDMR si PSD pentru revenirea partiala la forma initiala a Guvernului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


74 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Sa se revizuiasca, primesc.Dar... (Marţi, 30 ianuarie 2007, 17:44)

  Horia Cornescu [anonim]

  Nenea Iancu nu a avut norocul sa'l aiba contemporan pe Ilici si PSD; ar fi intrat decisiv in universalitate.
  "Sa se revizuiasca, primesc; dar sa nu se schimbe nimic" este ca un fir rosu in politica si activitatea lui Iliescu, in spiritul lui politic, din Dec '89 si pana azi. Nu am vazut pana acum vreun partid de opozitie mai distructiv; atat stiu : MOTIUNE DE CENZURA, simpla sau "complexa". E un partid bolnav moraliceste si Internationala lor ar trebui sa intervina, sa devina si ei...umanisti.
  HC
 • 0 (0 voturi)    
  principiul separatiei puterilor in stat (Marţi, 30 ianuarie 2007, 18:07)

  cetatean si punct [anonim]

  in care Dl Barosso s-a nascut induc afirmatia de bun simt de mai sus.
  la noi presa urlatoare ca-i instabilitate
  regreta de fapt tatucii si linistea de pe vremea lor.
  ce-ar trebui sa ne spuna presa,daca ar fi presa,este ca daca nu se cearta politicienii,institutiile,puterile intre ele,mari sau mici,la cutite,si deodata ar fi nu-s ce armonie,indata am incepe sa traim mai prost,iar de-ar doua zi am manca paine pe cartela.
 • 0 (0 voturi)    
  armonia inselatoare (Marţi, 30 ianuarie 2007, 18:12)

  Cristi liberalu [anonim]

  Orice armonie este inselatoare, fiindca intr-o democratie intotdeauna vor fi pareri diferite, radical diferite adeseori, de unde vor iesi mereu scantei. Numai intr-o dictatura exista mult-dorita "armonie".
  Sau intr-o democratie de fatada, in care toate fortele politice s-au inteles in prealabil asupra unor chestiuni...
 • 0 (0 voturi)    
  Cum varianta Macovei ??? (Marţi, 30 ianuarie 2007, 20:00)

  Silviu Muresan [anonim]

  Dl Barosso cere ANI in varianta Macovei; dar, Dna Ministru ar trebui mazilita in opinia PSD. Cum facem?
  Penibililor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  SM
 • 0 (0 voturi)    
  "Comitete si comitzii" (Marţi, 30 ianuarie 2007, 20:14)

  Conciliant [anonim]

  Din pacate, pot sa se infiintzeze oricate comisii ca, problemele nu se rezolva. Coruptzia in Ro face parte din geneza noastra, credetzi ca ANI o s-o anihileze?
 • 0 (0 voturi)    
  !? (Marţi, 30 ianuarie 2007, 20:21)

  marius george [anonim]

  si daca se adopta ce ? cine pe cine se prinda ? ca toti sunt hoti. care politician nu fura ? .ca doar de aia se duc acolo.
 • 0 (0 voturi)    
  @marius george (Marţi, 30 ianuarie 2007, 20:55)

  swolf [anonim]

  Este de ajuns sa fie trimis primul politician in puscarie si sa vezi cum se porneste bulgarele de zapada. Toate "aliantele" se vor destrama iar de furat se va fura dar... mai cu grija si mai putin. De aceea este importanta ANI si sper ca d-na ministru Macovei o sa reuseasca sa isi impuna punctul de vedere pana la urma!
 • 0 (0 voturi)    
  Vai de noi (Marţi, 30 ianuarie 2007, 23:06)

  ionela [anonim]

  Daca si barroso apleaca urechea la ce zice sinistru nostru pe care l-am votat (hac!) am dat de dracu..

  deci nici macar de la bruxelles nu ne asteptam la vreo linie de echilibru...
 • 0 (0 voturi)    
  pt ionela (Marţi, 30 ianuarie 2007, 23:23)

  votati pentru uninominal [anonim]

  ionela, esti deputata/senatoare/alte functii? vezi ca laptopul ala de pe care "te dai pe net" e luat din bani publici.
 • 0 (0 voturi)    
  din congo (Marţi, 30 ianuarie 2007, 23:53)

  Gavrila Baraboi . [anonim]

  n romania inca sunt multe partide comuniste-stalinste ,s oameni stalnsti si comunsti.

  aceia crminali si hoti cred ca aveirle lor din furt s coruptie in UE vor putea ramane propretati legitme,si de asta se tem ei sa de acel proiect de lege.
 • 0 (0 voturi)    
  HotBase news (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 0:05)

  Johnny Bravo [anonim]

  Omagiu conducatorului iubit. Sunteti jalnici...

  Am o propunere: www.omagiutovarasuluipresedinte.ro

  Ei? Vi s-ar potrivi mai bine cred...
 • 0 (0 voturi)    
  la ce bun? (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 5:51)

  Moshu49 [anonim]

  Ce, pe capusele astea din parlament ii intereseaza ANI sau BANII? Eu le-as recomda un NANI! Si apoi, orice lege romaneasca sau europeana e perfecta si sublima daca n-o aplica romanii (vezi Patapievici). S-auzim si de bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Un individ dezinformat (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 7:54)

  Vaporul esuat(nema flota roman [anonim]

  L-as fi crezut pe acest "baros" daca venea putin pe la comisiile parlamentare care se ocupa de ceea ce zice el, sa se documenteze si dupa aceea sa arunce cu pietre( deocamdata dezimformarile le are de la aceasta asa zisa ministru al justitiei)
 • 0 (0 voturi)    
  Tovarasii de la Partid (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 8:49)

  vaporasul zburator - fliu, fli [anonim]

  La alegerile din noiembrie 2004 umblau pe forumurile de discutii aplaudacii pesedeului, acum se pare ca lingaii transpartinici isi simt primele de fidelitate amenintate.
  Dragi securisti pe model nou, va asigur ca partidele din care faceti parte sunt atat de departe de realitate si de cei pe care ar trebui sa-i reprezinte, incat vor ajunge in curand in lada de gunoi a istoriei si voi odata cu ele. Mai bine v-ati apuca de munca cinstita.
 • 0 (0 voturi)    
  @Vaporul esuat (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 9:52)

  Cetateanu' turmentat [anonim]

  Esti "esuat" rau nene. Esti parlamentar in cele comitzii sau vreun pui de judecator a carui avere e castigata din spaga cinstita? Scoate "marmelada" din urechi si asculta ce zice omu' ala, ca e destept si cinstit de-aia e "baros" la UE!

  Avem noroc cu una ca Macovei care va mai da peste degete.
  Du-te si mai motzaie un pic si nu ne mai polua, lasa forumul, ca nu e pentru tine si cei ca tine.

  Frate, nici aici nu scapam de astia!
 • 0 (0 voturi)    
  Sa speram k iese bine (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 10:33)

  tatuka [anonim]

  Sunt curios daca in parlament o sa iasa legea cum vrea UE, poate coalitia antibasescu vrea sa arate populatiei k lupta impotriva coruptiei fara sa fie impinsa de la spate- vezi decizia soc din comisia juridica. Mie imi miroase a aranjament de ochii lumii, la urma urmei oricum ajunge la vot.
 • 0 (0 voturi)    
  Manipulati manipulati...dar vine si vremea voastra (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 10:44)

  wassa [anonim]

  Din ce scrieti dvs aici nu rezulta de nicaieri ca Barroso ar fi cerut imperativ asa ceva. Dar orbirea si iubirea de carmaci si odele si osanalele...cine le mai facea....daca nu hotnews atunci cine??...e drept..e o nisa in care trebuie sa va luptati cu oficiosul lu' saftoiu....cumatra...evz...mai aveti vechiul ziar de dreapta RL...mai nou cazut pe mana unor cucuoane isterice. De fapt toata shleahta asta de adulatori ai strabistului e format mai mult din femei isterice..la o anumita varsta..cu anumite probleme.....si bineinteles...de boborul...care e de un patetism sfasietor...iesim noi in strada sa va aparam...de cine mai nene??...nu are el si politie si justitie si servicii...de cine dreaq sa-l aparati...de mine si de altii ca mine care gandesc?...care isi permit luxul de a fi lucizi intr-o isterie generala...


  La tepe in piata victoriei cu Base si cu toata sleahta lui. Si Tariceanu sa admire de la balcon :))))
 • 0 (0 voturi)    
  Pt # 11 o propunere la fel de bleaga ca si autorul (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 12:55)

  conu [anonim]

  Propunerea dvs de domeniu este o iluzie - ea nu poate fi inregistrata la ICI - oare de ce?

  Sa te vad.

  un motiv este: e o ineptie la fel ca si idea in sine - deci contravine scopului si utilitatii sugerat de nume.

  al doile, tehnic - un nume de domeniu nu poate avea mai mult de 24 de caractere. Deci, ne intoarcem la cls a II -a si incepem numaratoarea, aritmetica ...

  Succes!

  (Iti vand un pont: daca merge bine poate faci si cate 2 intr-unu si ajungi mai repede la clasa a VIII-a ca mai departe nu ai ce cauta - poate scoala de arte si meserii....
 • 0 (0 voturi)    
  Degeaba... (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 13:05)

  unu mic [anonim]

  va chinuiti sa aruncati cu noroi in Base si ai lui, dupa cum degeaba vorbiti de PSD si fosta guvernare. De furat, s-a furat ca-n codru, numai ca nea Ilici a mers pe burta, nu a vrut sa faca valuri, cu toate ca stia foarte bine ce se intimpla, a fost liniste si pace. Nu de astfel de oameni avem nevoie, prefer unul care macar se ia la ma...uci cu premierul nominalizat chiar de el. Inca se fura prea mult din tara noastra, politicienii nostri au mari interese, atit cei de la guvernare cit si cei din opozitie, si multi dintre ei sint in combinatii chiar daca fac parte din partide diferite(unii la putere si altii in opozitie). Nici unii dintre ei nu au interesul sa li se verifice averile, doar cei sarmani care mai sint pe acolo ar vrea sa se faca ceva in tara asta. Din acest motiv, initiativa doamnei Macovei, din pacate, are foarte putine sanse sa se materializeze in varianta propusa initial.
  Conform zicalei "Cainii latra, ursu' trece", cam asa se intimpla lucrurile pe la noi.
 • 0 (0 voturi)    
  In loc de ANI, sa-i zica JENI (Miercuri, 31 ianuarie 2007, 16:58)

  Manuel Barosu [anonim]

  Acea minunata propunere a eroinei nationale Monica Macovei va duce Justitia Romana pe noi culmi de corectitudine, competenta si profesionalism. Zi-le, dom' Barroso, ca le zici bine! O singura rezerva am: la halul in care se afla sistemul judiciar de la noi, numele noii institutiei nu ar trebui sa fie ANI, ci JENI.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by