Petre Roman dezvaluie existenta unei legaturi secrete, stabilite in „era Anvers”, intre Traian Basescu si un ofiter de Securitate (Directia de Informatii Externe) care lucra sub acoperire in Belgia..

Fostul lider democrat Petre Roman afirma, intr-un interviu acordat EVZ, ca, in anii ‘90 - cand el conducea PD, Traian Basescu i-a prezentat un fost ofiter de informatii externe al Securitatii drept fostul sau sef de la Anvers.

Petre Roman sustine ca personajul in cauza, Marin Antonescu (azi vicepresedinte al PD Dambovita), a incercat atunci sa se inscrie in partid, sustinut de Basescu, care i-l descria drept „un om serios si profesionist”.

In 1993, rivalii de la PDSR il numisera pe Antonescu prefect de Dambovita, iar Basescu ii spunea lui Roman sa nu se ia dupa „aparente”, pentru ca Antonescu era „un om cu care se poate colabora” - ne-a povestit fostul prim-ministru.

Dezvaluirile lui Petre Roman au fost facute pentru EVZ intr-un interviu despre Raportul „Tismaneanu”, care il prezinta pe tatal sau, Walter Roman, drept unul dintre teoreticienii vechiului regim. Publicam astazi fragmentul referitor la Traian Basescu.

Roman povesteste cum i-a facilitat lui Basescu ascensiunea in primul guvern postdecembrist, cand ocupa functia de prim-ministru, iar actualul presedinte avea sa ajunga ministrul transporturilor.

Numele lui Marin Antonescu a mai fost evocat de liderul PC Dan Voiculescu, care il enumera printre liderii PD legati de fosta Securitate, cu care Basescu ar fi avut anumite „relatii”. In Belgia, Antonescu a lucrat sub acoperire in Ambasada Romaniei, in perioada 1987-1990, in timp ce Traian Basescu era seful agentiei NAVROM la Anvers.

PETRE ROMAN:

„Ulterior, am aflat ca Antonescu lucra in Securitate”

EVZ: Cum l-ati cunoscut pe Traian Basescu?

Petre Roman: Despre Traian Basescu am primit de la SRI, cand eram prim-ministru, o informatie despre o operatiune pe care voia sa o faca, pe care eu o consideram necesara, dar cei de la SRI au considerat-o ca aducand mari prejudicii interesului national.

EVZ: Ce operatiune?

Petre Roman: Era vorba despre un vas care continea marfuri toxice si el, Basescu, a luat hotararea sa nu permitem sub nicio forma patrunderea acestei nave. SRI-ul spunea ca e o hotarare nebuneasca, pentru ca ar atrage amenzi de pana la 50 de milioane de dolari. Asta se intampla cand era seful inspectoratului (n.r. - Inspectoratul de Stat al Navigatiei Civile). Eu nu stiam ca fusese numit seful inspectoratului chiar in noiembrie 1989.

Asta mi-ar fi creat o problema, pentru ca cei care fusesera numiti in finalul regimului erau neaparat oameni legati de regim. Dar aceasta atitudine curajoasa si corecta a facut ca, in aprilie ‘90, cand nu aveam ministru al transporturilor, sa-mi propuna viceprim-ministrul de atunci, Anton Vatasescu: „Domnule prim-ministru, va aduceti aminte de Traian Basescu...

Zic: „Da, aminteste-mi”. Aveam o greva salbatica la CFR condusa de un domn Siromascenko, care a disparut. De cine era manipulat acest domn nu pot sa va spun, dar am banuielile mele.

Vatasescu spune: „Haideti sa-l numim pe Basescu, uite are curaj, sa-l numim ministru la transporturi”. Aducandu-mi aminte de povestea cand s-a opus SRI (sau asa parea), am spus: Da, domnule, e o solutie. L-am chemat si i-am spus: „Uite domnule, te numesc ministrul transporturilor, prima misiune e sa stingi conflictul asta”.

Mi-a spus: „Domnule prim-ministru, daca am sprijinul dumneavoastra, eu nu am nicio ezitare”.

EVZ: Daca ati fi avut informatii despre numirea la inspectorat, l-ati mai fi desemnat ministru?

Petre Roman: Le-as fi cerut, si lui, si lui Theodor Stolojan, pe care l-am numit la Finante fara sa stiu ca fusese seful Directiei Aport Valutar, sa-mi explice in ce context au facut lucrurile acelea si in ce context, ce fel de angajament au avut cu Securitatea. Stolojan spune acum ca n-a avut niciun angajament cu Securitatea si cam nimeni nu-l crede.

Basescu spune ca n-a avut, adica nu ca politie politica, ci profesionale. Eu am aflat mult mai tarziu de povestea cu Anvers.

EVZ: Cand ati aflat? Erati inca prim-ministru?

Petre Roman: Nu. Am aflat in 1992, in toamna, cand el a intrat in Partidul Democrat. Bine, PDSR a numit in 1993 ca prefect de Dambovita pe un domn Antonescu, despre care Basescu mi-a spus: „Domn’e, nu va luati asa dupa aparente, Antonescu mi-a fost mie superiorul (accentueaza) meu cand eram eu la Anvers. Se poate colabora cu el”. Si atunci l-am intrebat ce facea el acolo.

El a inceput sa-mi spuna ce lucruri extraordinare facea el acolo, ca sa poata sa asigure navele romanesti. „Si Antonescu ce era?” „Antonescu era superiorul meu pe linie profesionala”. Pentru ca mai apoi sa aflu ca Antonescu lucra in Securitate. Iar PDSR l-a pus prefect de Dambovita.

EVZ: Antonescu si mai cum il chema?

Petre Roman: Nu mai stiu. Tin minte ca, la un moment dat, a vrut sa intre in PD.

EVZ: Cand?

Petre Roman: Dupa ‘96, dupa ce am castigat noi alegerile.

EVZ: Si voia sa-l aduca Basescu?

Petre Roman: Da, spunea: „Domn’e, va asigur ca este un om cat se poate de bun, hotarat, profesionist, serios”. Dar dupa cate imi aduc eu aminte, nu s-a intamplat lucrul asta.

citeste raspunsul presedintelui in EvZ