Odata cu integrarea in UE, romanii beneficiaza si de asa-numitul "export al dreptului la indemnizatia de somaj". Acest termen tehnic ar putea fi speculat de compatriotii "intreprinzatori", aducandu-le, fara nici un efort, beneficii de sute de euro pe luna.

Astfel, exportul dreptului la indemnizatia de somaj prevede urmatoarele: stagiul de cotizare se cumuleaza, indiferent in ce tara din UE ai lucrat, iar indemnizatia de somaj se plateste de catre statul in care ai avut ultimul loc de munca, dupa legile acestuia.

De exemplu, in Romania ai dreptul sa primesti indemnizatia de somaj daca ai lucrat legal 12 luni din ultimele 24, adica timp de 6 luni te "bucuri" de vreo 300 de lei. In alte tari din UE, in special primele 15, somajul este mult mai confortabil. De pilda, in Irlanda, indemnizatia este de 660 de euro pe luna, se acorda timp de un an, daca ai lucrat cel putin 10 luni in ultimele 12.

In Franta, poti sa primesti indemnizatie daca ai lucrat cel putin 6 luni din 12, cuantumul este de minimum 850 de euro pe luna, iar perioada in care se acorda variaza in functie de vechimea in munca, de la 7 luni la 42. Exportul dreptului la indemnizatia de somaj scurteaza lunile in care ar trebui sa fii angajat intr-o tara UE, dar pastreaza suma.

De pilda, daca ai lucrat 9 luni in Romania si emigrezi in Irlanda, este suficient sa muncesti acolo, legal, o luna, pentru a beneficia timp de un an de 660 de euro. Asta pentru ca vechimea in cotizatia platita la somaj nu mai tine cont de granite.

Cele 9 luni lucrate in Romania se aduna cu luna lucrata in Irlanda si rezulta astfel 10 luni lucrate in 12 ani, limita minima, conform legii irlandeze, de a beneficia de ajutor de somaj.

Integral in Gandul