Se vorbeste tot mai mult de poluare, insa nu se ia nicio masura pentru evitarea dezastrelor ecologice. Mai mult de 10 milioane de oameni traiesc in conditii greu de imaginat. Durata de viata a scazut si, din cauza poluarii, multi s-au imbolnavit de cancer sau au dat nastere la copii cu malformatii si retard mintal. Blacksmithinstitute.org a realizat un top al celor mai poluate locuri din lume.

Pe primul loc se situeaza orasul Cernobil, din Ucraina. In urma celui mai mare dezastru nuclear petrecut acum 21 de ani, cand a explodat reactorul centralei nucleare de la Cernobil, au avut de suferit aproape 5 milioane si jumatate de persoane. Locul a fost poluat cu 50 de tone de compusi si elemente radioactive eliberate, cei mai periculosi fiind uraniul, plutoniul, iodul si strontiul.

Nivelul de radiatii a fost de o suta de ori mai mare decat cel generat de bombele atomice de la Hiroshima si Nagasaki.

Pe locul 2, tot un oras din fosta URSS - Dzerzhinsk, Rusia. Era cunoscut drept unul dintre principalele centre din tara, unde se fabricau arme chimice (in special gaz sarin) pana la sfarsitul Razboiului Rece. Aici au fost aruncate sute de mii de tone de deseuri chimice.

Au fost afectate in jur de 300 de mii de persoane, astfel ca durata medie de viata in Dzerzhinsk este de 42 de ani la barbati si 47 la femei.

Pe locul 3, Haina, Republica Dominicana. Zona este puternic poluata cu plumb de la o fabrica de reciclare a bateriilor de masina. Desi fabrica s-a mutat intr-o alta zona, Haina a ramas poluata. Au fost afectate 85 de mii de persoane, in special copii.

Pe locul 4, Kabwe, Zambia. Orasul este poluat cu plumb si cadmiu, din cauza industriei miniere. In zona nu mai este nicio mina deschisa, insa jumatate de oras a ramas poluat. Metalele au ramas in apa si in sol si din aceasta cauza au fost afectate in jur de 250 de mii de persoane.

Pe locul 5, La Oroya, Peru. Orasul a distrus din punct de vedere ecologic cu plumb, cupru, zinc si sulf, din minerit. Au fost afectati in special copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 10 ani.

In cea de-a doua jumatate a clasamentului, conduce orasul Linfen, din China. Este vorba de inima industriei carbonifere, acest oras oferind doua treimi din energia necesara Chinei. Localnicii se plang ca sunt seri in care nu mai pot respira din cauza prafului de carbune din atmosfera.

Pe locul 7, Mailuu-Suu, Kirgistan, cu o radioactivitate crescuta, din cauza fostelor mine de extractie a uraniului, pe 8 si pe 10, doua orase din Rusia, Norilsk si Rudnaya Pristan, in care nu se mai poate respira din cauza combinatelor siderurgice si a minelor din zona; pe 9, se situeaza Ranipet, din India, unde deseurile din industria pielariei au contaminat apa din sol.