Viitorul provinciei sarbe divizeaza UE, cata vreme Romania, Spania, Grecia, Cipru si Slovacia se opun acordarii independentei, voturile negative provenind mai ales de la europarlamentarii lor.

"O suveranitate supravegheata de comunitatea internationala" pentru Kosovo, asa cum este descrisa aceasta constructie politico-juridica in planul emisarului ONU, Martti Ahtisaari, a obtinut si sustinerea Parlamentului European (PE).

Prin votul de joi asupra raportului privind provincia sarba al olandezului Joost Lagendjik, in cursul miniplenarei de la Bruxelles, PE isi arata sustinerea clara pentru independenta, solutie in favoarea careia s-a pronuntat si actuala presedintie germana a Consiliului UE, si Washingtonul, dar care nu are sustinerea unanima a membrilor Uniunii.

Aprobat cu 490 de voturi pentru, 80 impotriva si 87 de abtineri, raportul Lagendjik marcheaza o noua diviziune intre majoritatea statelor UE, care accepta independenta provinciei drept o solutie inevitabila, in vreme ce Romania, Spania, Grecia, Cipru si Slovacia nu sunt convinse de oportunitatea acestei cai de rezolvare a problemei kosovare.

Potrivit Rompres, eurodeputatii romani de la Bruxelles au votat impotriva independentei pentru Kosovo, iar socialistul Adrian Severin chiar a avertizat UE ca planul Ahtisaari i-ar putea "exploda" in fata si ca este o iluzie a crede ca acesta nu va crea un precedent.

Intr-adevar, documentul aprobat de PE contine o formulare naiva in ochii celor ce se tem ca solutia lui Ahtisaari va incuraja tendintele separatiste din Europa.

Documentul PE spune ca "solutia pentru Kosovo nu va stabili un precedent si ca nu este in nici un fel comparabila cu situatia din alte zone de conflict care nu se afla sub administrare ONU".

In Slovacia, temerea de un precedent care sa incurajeze minoritatea maghiara e atat de mare, incat Parlamentul de la Bratislava a votat, miercuri, o declaratie care califica independenta Kosovo drept o solutie neconforma cu interesul regiunii balcanice.

Parlamentarii slovaci - a caror tara si-ar putea exercita votul negativ asupra independentei in Consiliul de Securitate al ONU, unde ocupa momentan un loc de membru nepermanent - considera ca independenta nu respecta cererile legitime ale Serbiei, iar solutia ar surveni fara epuizarea tuturor variantelor de negociere intre parti.

Un oficial spaniol din Ministerul Afacerilor Europene a declarat pentru AFP, ieri, ca "nu ar fi grav daca am prelungi cateva luni negocierile".

Aceasta ar fi, in esenta, pozitia celor cinci state amintite, care insista pe respectarea integritatii teritoriale a Serbiei, in timp ce ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, i-a convocat, ieri la Bremen, pe omologii sai din UE, pentru a ajunge la o pozitie comuna de sustinere a planului Ahtisaari.

Integral in Gandul