"Am votat pentru Basescu, mai bine zis pentru mine si contra lu` ailalti. Data viitoare, sunt primul care votez contra lui Basescu" spune un tanar din Stuttgart, al carui nr. de vot e chiar fatidicul 322. La ora 17 ora Romaniei votasera la Stuttgart cca 400 de persoane -romani si originari din Romania care mai au cetatenie romana.

La punctul de votare Stuttgart s-au primit 4.000 de buletine de vot, Comisia electorala apreciaza insa participarea ca buna, pentru inceput.

Votarile pentru referendumul public organizat in problema suspendarii presedintelui Basescu au fost organizate la Stuttgart in sediul L-Bank, Consulatul Onorific al Romaniei si sediu al Biroului de legaturi economice romano-germane.

Presedintele Comisiei a fost Ioan Mateescu, consilier economic la Consulatul general al Romaniei de la Munchen, din comisie au facut parte si delegati al asociatiilor romanesti din zona.

Este prima oara cand romanii pot vota si la Stuttgart, cifra lor in zona este evaluata neoficial la cca 10.000 de persoane. Din sondajul de opinie la fata locului, majoritatea au votat impotriva demiterii, unii cu observatia "n-am votat pentru Basescu, ci impotriva celorlalti".

"Eu il vad cel mai bun si cel mai capabil. Este cel mai bun dintre toti ceilalti. Este omul care a incercat sa faca ceva pentru tara, asa vad eu. Este important sa le mearga bine si celor din Romania." spune o tanara. "In comparatie cu anii trecuti, votul a fost foarte bine organizat. In 2004 n-am avut aici centru de votare, am votat la Strasbourg. Eu am fost numarul 365", ne spune Laura Iliescu din Stuttgart.

Esantionului intrebat la Stuttgart nu i s-a parut nimic in neregula la votare, declaratia pe proprie raspundere ca nu a mai votat in alt punct a fost completata disciplinat, ca in Germania.

Suparator -cel putin in Germania- a fost insa faptul ca nu s-a comunicat in mass-media de limba romana ca jurnalistii au nevoie de acreditare emisa de Biroul Electoral Central din Bucuresti, deci accesul presei la eveniment au fost limitat.

Referendumul de la Stuttgart s-a suprapus unui eveniment local care a adunat 50.000 de fani de fotbal: meciul VfB Stuttgart-Energie Cottbus, in care VfB -fosta echipa a lui Ganea- a castigat la un punct, iesind campioana de Bundesliga.

Strazile Stuttgartului au fost in parte paralizate, fani in alb-rosu peste tot, petrecerea cea mare abia incepe. La romani, acum incepe numaratoarea buletinelor de vot.