S-a facut remarcata prin puterea cu care a „administrat” piata domeniilor pe internet si prin lupta asidua dusa pentru reglementarea tarifelor de roaming, lupta ce a starnit o serie de controverse in randul operatorilor de telefonie mobila.

Viviane Reding, Comisarul european pentru Societatea Informationala si noua doamna de fier a Europei, a obtinut o noua victorie pe plan profesional, dupa ce, miercuri, cele trei institutii ale UE - Comisia, Consiliul si Parlamentul - au reusit sa ajunga la o pozitie comuna asupra unui text legislativ deosebit de important, care "ridica de pe umerii micilor intreprinzatori si oamenilor de afaceri europeni o mare povara".

Reding a propus, inca din luna martie 2006, ca UE sa stabileasca plafoane pentru tarifele de roaming. Propunerea a starnit reactii vehemente printre operatorii de telefonie mobila, care spun ca reduc tarifele oricum si ca astfel de reglementari "draconice" nu ar face nimic altceva decat sa reduca investitiile.

In timp ce marile companii de telecomunicatii inca mai invoca faptul ca "piata trebuie sa ramana libera", Comisarul European este de parere ca toata aceasta tevatura este lipsita de bunul simt. Ea crede in importanta societatii informationale, in crearea unei Europe unde „fiecare, indiferent de sanatate, venituri si locatie, isi poate valorifica potentialul“.

Viviane Reding - un politician ambitios

Nascuta pe data de 27 aprilie 1951 la Esch-sur-Alzette, Luxemburg, Viviane Reding si-a inceput cariera ca si jurnalist la ziarul „Luxemburger Wort”, unul dintre principalele cotidianele luxemburgheze, la un an dupa ce a obtinut doctoratul in stiinte umane la Sorbona.

Timp de peste 20 de ani a ocupat functia de Presedinte a Uniunii Jurnalistilor din Luxemburg, perioada in care s-a dedicat si politicii vremii.

Cariera sa politica debuteaza in 1979, ca membru al Parlamentului luxemburghez, detinand functii precum cea de Presedinte al comitetului social, menbru al Biroului Camerei Deputatilor, membru al Parlamentului din Benelux si membru al Adunarii Nord-Atlantice. De asemenea, in tot acest timp a fost liderul grupului conservator al democratilor crestini.

Timp de peste 17 ani, a ocupat functia de Consilier comunal al orasului Esch, iar in 1992 devine Presedinta Comitetului pe probleme culturale, functie pe care o detine pana in 1999. In tot acest timp, Viviane Reding s-a ocupat si de politica partidului pe care il reprezinta, ea fiind numita in 1988, timp de cinci ani, liderul national al femeilor din Partidul Crestin Social (PCS). In 1995, primeste un mandat de patru ani ca vice-presedintat al PCS.

Intre 1997 si 1999, a fost numita Sefa a Delegatiei PPE Luxemburg, devenind ulterior membru permanent al biroului PPE. Timp de peste cinci ani, a ocupat mai multe functii in cadrul CE, printre care Comisar European pentru educatie, cultura, tineret, media si sport.

Premii si distinctii

Cariera doamnei de fier a Europei, Viviane Reding, a fost incununata de premii si distinctii

• 1992 St George’s Cross de la Generalitat of Catalunya

• 2001 Medalia de aur pentru activitatea desfasurata in Uniunea Europeana of European Merit

• 2004 Doctorate Honoris Causa acordat de Universitatea Hu Chen din Taiwan

• 2004 Doctorate Honoris Causa acordat de University of Genoa

• 2004 Medalia „Robert Schuman”

• 2004 Doctorate Honoris Causa acordat de Universitatatea din Torino

• 2004 Premiul pentru Cooperare Internationala din partea Printului de Asturias, Felipe de Bourbon