Producatorii agricoli deplang starea jalnica in care a ajuns sistemul de irigatii, neglijat de autoritati si pradat de hoti. Cu doar noua asociatii de udatori si sub 1.000 de hectare irigate, Ialomita se inscrie pe lista neagra a judetelor unde de multi ani se uda doar cu ce da Dumnezeu.

„Ne-am batut joc”

In zona Orezu, o amenajare de irigatii acoperea pana in anul 1989 circa 60.000 de hectare din judetele Calarasi si Ialomita. De la statia de pompare, apa adusa 30 de kilometri de la Dunare era trimisa apoi spre zonele cele mai inalte din judet. Din anul 2.000 s-a pus cruce oficial amenajarii, agricultorii din zona aducandu-si cu greu aminte cand a curs ultima data apa pe canale.

„Ceausescu a irigat ultima data. Eu nu-mi aduc aminte ca din 1990 sa mai fi pornit cineva statiile de pompare. Ne-am batut joc de o investitie cum putine sunt in lume. Israelul, spre exemplu, uda prin picurare si noi nu suntem in stare sa udam din atatea surse de suprafata”, spune necajit Nicolae Sitaru, cel mai important producator agricol din zona.

Munceste 2.000 de hectare de pamant din care doar 16 se iriga, deoarece sunt situate chiar langa raul Ialomita. Tanjeste dupa apa, ar iriga pentru a scoate productii mai mari, ar investi in echipamente de irigatii.

Arata dezamagit spre sistemul distrus de furia hotilor care au tras si de ultimul capatai de teava pentru a o vinde la centrele de fier vechi. Din statia de pompare n-a mai ramas decat un schelet hidos de caramida care n-a putut fi furata.

„Fara o lege foarte dura impotriva hotilor, degeaba se refac sistemele de irigatii, le vor distruge iarasi. Trebuie o strategie

guvernamentala pe termen lung pe care sa si-o asume toate partidele politice, pentru ca este o chestiune de interes national”, adauga Sitaru, care este consilier judetean si presedintele asociatiei judetene a cultivatorilor de cereale si plante tehnice.

Integral in EvZ

de Petronel Tudor