Opera din Sidney, cea mai importanta cladire din Australia si un adevarat simbol al tarii, a fost inclus pe 28 iunie pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO, alaturi de alte obiective culturale de importanta istorica precum Taj Mahal, Piramidele sau Marele Zid din China.

Originala cladire, terminata in 1973, este cea mai "tanara" de pe prestigioasa lista, numarandu-se printre cele 15 obiective din secolul XX deja alese.

Cladirea Operei din Sidney este unul dintre cele mai interesante si originale creatii arhitecturale de secol XX, fiind capodopera arhitecului Joern Utzon.

Cand acesta a propus prima data proiectul, in 1956, nimeni nu intelegea cum s-ar putea construi un asemenea edificiu, socant prin liniile si volumele stranii, dar specialistii au intuit ca odata terminata, cladirea va deveni una dintre cele mai importante din lume. Jumatatea de secol mai tarziu s-a dovedit ca au avut dreptate.

Joern Utzon este unul din cei doi arhitecti in viata ai caror creatii au fost selectate de UNESCO pentru a fi trecute in lista Patrimoniului Cultural Mondial. In afara Operei din Sidney, anul acesta lista s-a imbogatit cu alte cladiri si obiective din intreaga lume : asa numita Padure de Piatra din provincia Yunnan, China ; complexul Fortul Rosu din Delhi ; siturile arheologice din Samarra, Irak.

Paradoxal, Utzon nu a avut pana in prezent sansa de a vizita personal Opera din Sidney. In 1966, dupa un conflict inversunat cu guvernul din New South Wales, datorita costurilor de constructie mult mai mari decat fusese prevazut, arhitectul a parasit furios Austrialia, jurand ca nu se va mai intoarce vreodata.

Conflictul avea sa fie aplanat in timp, iar recent Utzon a acceptat invitatia partii australiene de a fi principalul consultant in cadrul unui proiect de refacere si imbunatatire a interiorului cladirii.

Este a doua oara cand Opera din Sidney este propusa pentru lista Patrimoniului Cultural UNESCO. Prima propunere a fost facuta in 1981, dar comitetul UNESCO a respins ideea, considerand ca Opera este o cladirea prea noua pentru a putea fi considerata un obiectiv cultural de importanta mondiala.