Miliardarul egiptean Ashraf Marwan a murit in conditii misterioase miercurea trecuta, cazind de la balconul locuintei sale de la etajul patru, din cartierul rezidential de lux al Londrei, Mayfair. Marwan, in virsta de 62 de ani, nu era un miliardar oarecare dintre numerosii stabiliti la Londra, ci ginerele presedintelui egiptean care a condus miscarea panarabica (Gamal Abdel Nasser).

Acesta este posibil agent dublu israelian si egiptean, fost actionar la Chelsea, prieten cu Mohamed al-Fayed (tatal lui Dodi) si banuit de contrabanda cu arme in Orientul Mijlociu.

Politia britanica a analizat, initial, trei ipoteze: ca Marwan ar fi fost ucis, ca s-ar fi sinucis sau ca ar fi cazut dupa ce si-a pierdut cunostinta, din cauza medicamentelor pe care le lua pentru boala sa de inima.

Cunoscutii lui Marwan elimina insa ipoteza sinuciderii: miliardarul nu a lasat nici un bilet de adio, era un musulman devotat care nu ar fi apelat la o astfel de actiune contrara credintei sale si era un sot si un parinte devotat, care nu si-ar fi supus familia la o astfel de incercare.

Alta explicatie ridica totusi cele mai multe semne de intrebare: egipteanul tocmai scria o carte despre Razboiul de Yom Kippur, din 1973, in care se pare ca a jucat un rol esential.

Surse din serviciile de informatii israeliene sustin ca Marwan a fost timp de ani intregi unul dintre cei mai valorosi spioni ai Mossadului si ca in 1973 ar fi avertizat Israelul asupra iminentului atac ce urma sa vina din partea arabilor.

Istoricul israelian Ahron Bregman, care profeseaza la King’s College din Londra, sustine insa, inca din 2003, ca Marwan ar fi fost agent dublu, principalul sau rol fiind acela de a servi statul egiptean, inducind Israelul in eroare prin informatiile trunchiate pe care le-ar fi furnizat.

Bregman spune ca Marwan l-a cautat la telefon martea trecuta, cu doar o zi inainte de a muri. Dupa ce egipteanul i-a lasat trei mesaje pe telefon, cei doi au reusit in sfirsit sa isi vorbeasca. Marwan dorea sa se intilneasca cu Bregman pentru a discuta despre un recent proces din Israel, intre doi ofiteri de informatii de rang inalt din timpul Razboiului de Yom Kippur.

Procesul se referea tocmai la deconspirarea identitatii egipteanului drept agentul care anuntase Israelul cu o zi inainte de atacul arab de Yom Kippur.

Seful Mossadului din timpul razboiului, Zvi Zamir, a cistigat procesul prin care il acuza pe generalul Zeira, seful informatiilor militare, ca a dezvaluit identitatea lui Marwan pentru a se dezvinovati in privinta greselilor de planificare a razboiului.

Marwan i-a cerut istoricului sa se intilneasca a doua zi pentru a discuta despre proces, pe care l-a catalogat drept „o durere de cap“. „Nu m-a mai sunat miercuri si am auzit mai tirziu, in cursul zilei, ca murise“, a povestit Bregman pentru „The Times“.

Integral in Cotidianul