O adevarata bataie pe pensiile majorate a izbucnit intre palatele Cotroceni si Victoria, scrie Cotidianul.

Pe de o parte, presedintele Basescu sustine ca nu vrea sa fie partas la inselarea opiniei publice, noteaza Romania Libera. In schimb, ziarul Gandul considera ca Executivul face echilibristica pe gheata subtire, cu marirea pensiilor.

Bataie intre palate

Seful statului a avertizat Guvernul, aseara, intr-o declaratie de presa, la Palatul Cotroceni, sa prezinte sursele de finantare pentru majorarea pensiilor. Presedintele adresase aceeasi cerere si cu o seara in urma, intr-un interviu pentru Realitatea TV.

Din informatiile sale, legea votata in Parlament saptamina trecuta care stabileste majorarea pensiilor urmeaza sa ajunga vineri la sediul Administratiei Prezidentiale pentru promulgare.

„Va marturisesc ca principalul meu obiectiv este ca aceasta lege sa devina aplicabila, pentru ca este nevoie absoluta de marirea pensiilor. Ce nu vreau sa se intimple este utilizarea unei legi care, pe urma, sa se dovedeasca a fi o pacaleala electorala”, a declarat Traian Basescu.

Nu doar ca va cere Guvernului sa precizeze extrem de clar sursele de finantare ale legii, dar va solicita sa garanteze mai ales viabilitatea legii. Cu alte cuvinte, „daca majorarea poate fi aplicata pe termen lung sau catre sfirsitul anului 2008, Fondul National de Pensii se va afla in pericol de colaps”. (de Cristian Oprea, Mihaela Radu)

Integral in Cotidianul

Nu vreau sa insel opinia publica

"Vreau ca legea pensiilor sa devina aplicabila. Nu vreau ca aceasta lege sa se dovedeasca a fi o pacaleala electorala. De aceea voi solicita guvernului, potrivit art 138, alin 5 din Constitutie, sa precizeze sursele de finatare si viabilitatea acestei legi", a declarat Basescu.

Basescu a explicat ca ingrijorarea sa vine din faptul ca numai

pentru 2008, aplicare legii inseamana o crestere a bugetului de pensii de 2,5 md de euro, care nu poate fi acoperita de cresterea din acest an a PIB cu sase procente.

"Toate aceste angajamente mi se par nerealiste si nu vreau sa fiu partas la inselarea opiniei publice", a spus Basescu referindu-se la sustenabilitatea sistemului.

Integral in Romania Libera

Vosganian a inventat un perpetuum mobile financiar

Executivul face echilibristica pe gheata subtire, cu marirea pensiilor. Solicitat sa detalieze, referitor la sumele care vor fi alocate Fondului de pensii de la Bugetul de stat, Varujan Vosganian a precizat, ieri, ca e vorba de „400-500 de milioane de euro”, care vor rezulta in urma cresterii consumului, de pe urma majorarii pensiilor.

Mai exact, ar fi vorba de TVA si accize cuprinse in produsele si serviciile pe care pensionarii le vor achizitiona (atentie!) suplimentar, de la 1 ianuarie 2008.

„Atunci cand un pensionar cumpara alimente sau medicamente ori plateste intretinerea, adica gazele si curentul electric, in structura produselor respective o componenta este TVA sau diverse forme de accize.

Astfel, din 100 de lei, pe care ii dam, in plus, unui pensionar, 15 se intorc la stat. Acesti bani ii viram la Bugetul asigurarilor sociale”, a explicat Vosganian.

La randul sau, Paul Pacuraru, ministrul Muncii, a prezentat o situatie din care reiese ca incasarile la Fondul public de pensii au crescut cu circa 1 miliard de euro, anual, din 2004 incoace, ajungand la o suma total incasata de 6,7 miliarde de euro, in 2007.

Cel putin, aceasta este prognoza, conform careia, in 2008, s-ar putea ajunge chiar la incasari de 8 miliarde de euro. Pe de alta parte, insa, Pacuraru a marturisit ca directorii caselor de pensii judetene i-au prezentat date concrete, din care reiese ca, dupa preluarea incasarilor contributiilor la fondul de pensii de catre ANAF, sumele colectate au scazut cu pana la 20%!

„Pentru ANAF, incasarile la Bugetul asigurarilor sociale nu sunt asa de importante, iar directorii mei mi-au demonstrat, cu cifre, ca sume importante au ramas neincasate”, a declarat ministrul Muncii.

Integral in Gandul