Recolta slaba datorata secetei deosebite din acest an, achizitiile reduse rezultate din oferta necorespunzatoare de pe piata si conjunctura internationala sunt doar cateva din motivatiile oferite de producatorii din industria de morarit si panificatie pentru anuntatele scumpiri la paine.

Opiniile sunt impartite: unii producatori anunta scumpiri cu 50% pentru luna august la produsele de panificatie, altii se feresc sa avanseze procente de majorari afirmand ca detin stocuri corespunzatoare (suficiente) de grau, dar vor fi nevoiti sa tina cont de evolutia pietei si a ofertelor competitorilor.

In orice caz, eventualele scumpiri la produsele de panificatie se vor face in trepte, cu procente de 5-10%, un posibil maxim putand fi atins in trei luni.

Grau scump si slab calitativ

In ultimele saptamani, pretul la grau a crescut cu circa 25% si se estimeaza ca tendinta este crescatoare, o majorare maxima estimata fiind de 50%. Pretul din acest an pentru tona de grau este apreciata de operatorii din domeniu ca fiind, pentru aceasta perioada a anului, cea mai mare din ultimile doua decenii.

Cresterea pretului la grau a fost determinata de seceta accentuata din acest an, dar se invoca, poate exagerat, si faptul ca cererea este crescuta datorita faptului ca cerealele au inceput sa fie utilizate pentru producerea de biocombustibili. In plus, unii producatori din domeniul panificatiei afirma ca problema lipsei de grau este accentuata si de calitatea foarte proasta a graului recoltat.

In conditiile in care firmele platesc din ce in ce mai mult pentru grau, acestea anunta scumpiri ale produselor de panificatie si patiserie pentru perioada urmatoare. Majorarile pretului la paine va urma directia scumpirilor la faina de grau. Scumpirile se vor face simtite treptat, incepand cu 5-6% si urmand sa ajunga la 30-40%, pana la sfarsitul anului.

Fiecare treapta de marire a pretului la paine va fi de circa 10 bani. Faina din paine reprezinta 25-30% din cost.

Producatorii vor urca preturile diferentiat, in functie de zona. De exemplu, in judete precum Harghita, Covasna, Brasov, Alba, unde graul se vinde de obicei mai scump, suprafetele cu acest tip de culturi fiind reduse, pretul va fi mai mare. Recolta de grau din acest an este estimata la circa 3,5 milioane de tone, fata de 5,2 milioane de tone anul trecut.

Integral in Romania Libera