Seceta a lasat Republica Moldova fara paine. Autoritatile tarii sunt gata sa recurga la masuri extreme pentru a evitat repetarea foamei din anii 1946-1947. Potrivit imputernicului cu afaceri al Rusiei in Republica Moldova, Mihail Elkin, maine, presedintele Vladimir Voronin va cere ajutor mai multor tari, printre care si Rusia.

In acest sens, Voronin ii va convoca pe ambadorii statelor acreditate in Moldova. Anterior, Voronin a prezentat situatia dramatica din agricultura tarii reprezentantului diplomatic al Moscovei. Intr-o interventie televizata, Voronin a explicat ca din 759.000 de tone de grau cat fusese prognozata recolta pe acest an, s-a strans mai putin de jumatate.

Potrivit lui Voronin, asemenea seceta tara nu a mai cunoscut din 1946-1947. Seful statului a promis masuri ferme si a promis ca pretul la paine nu va creste. Dar, nota NG, populatia are motive de ingrijorare: in 2001 controlul asupra preturilor la paine a condus la disparitia totala a acestui produs din magazine.

„Decizia presedintele va fi respectata, iar preturile vor fi controlate din ordinul lui. Desi nu asta e solutie. Trebuia sa fie platite sume compensatorii populatiei, pentru ca oamenii sa poata cumpara paine”, a declarat pentru NG liderul Partidului popular-republican, fost vicepremier, Nicolae Andronic.

In opinia lui, „principalul exportator-importator de grau din Moldova este premierul Vasile Tarlev. De doi ani noi nu mai exportam grau, dar o exceptie tot s-a facut - pentru fratele premierului. El vinde grau peste hotare. Iar Voronin intentioneaza, folosindu-se de ameliorarea relatiilor cu Rusia, sa ceara ajutor Moscovei.

Cred ca il va primi, iar promisele masuri extraordinare vor conduce la o noua impartire a pietei graului in favoarea puterii”, a estimat Andronic, citat de NG.