“Nu voi accepta niciodata ca sunt roman. Sunt valah si cu asta basta”. Aceasta este una din opiniile extrem de intalnite in estul Serbiei unde, o mica comunitate este divizata de ideea apartenentei etnice. Disputa are la baza urmatoarea dilema: sunt valahii un grup etnic bine conturat sau au acelasi sange cu cel al romanilor.

O dezbatere asupra acestui subiect a produs agitatie mare in cadrul intalnirii Consiliului National Valah ce a avut loc anul trecut in orasul sarbesc Bor.

Calmul nu a fost una dintre caracteristicile discutiilor, cele doua tabere fiind complet divizate.

“Nu voi accepta niciodata ca sunt roman. Sunt valah si cu asta vasta”, spune Sinisa Davidovic.

Un alt participant, Ljubisa Ilic, este de acord. El acuza tabara adversa ca incearca sa romanizeze comunitatea valaha din estul Serbiei si sa introduca alfabetul latin in locul celui chirilic.

Un alt spin invocat, este acela ca se incearca infiintarea unor posturi de radio si tv pe teritoriul Romaniei care sa emita in estul Serbiei.

Comunitatea valaha din Serbia este comparabila cu cea maghiara, a sarbilor bosniaci, a tiganilor sau albanezilor. La ultimul recensamant, peste 40 de mii de persoane au declarat ca sunt valahi.

Problema identitatii acestei minoritati a capatat o noua dimensiune dupa caderea regimului Milosevic in 2001 cand, potrivit jurnalistilor BIRN, media din Romania a pretins ca valahii din Serbia sunt etnici romani care au fost privati de libertatiile democratice.

Citeste restul analizei pe BIRN