Romania si Bulgaria au semnat ieri, la Bruxelles, acordul privind aderarea la Spatiul Economic European (SEE).

In urma semnarii acestui acord, Romania va beneficia de asistenta financiara de circa 100 milioane de euro si de cadrul reglementat comunitar in relatia cu tarile Asociatiei Europene a Liberului Schimb (AELS).

De asemenea, Romania si Bulgaria au semnat si cele patru acorduri conexe. Doua dintre acestea se refera la programele de cooperare pentru crestere economica si dezvoltare durabila, iar doua la comertul cu produse piscicole, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Finantelor.

Potrivit sursei citate, asistenta financiara va fi acordata in baza acelorasi principii care au fost aplicate celor zece state ce au aderat la UE in 2004.

Cele cinci acorduri vor fi aplicate provizoriu in lunile urmatoare, in baza unui schimb de scrisori intre Comunitatea Europeana, pe de o parte, si Islanda, Liechtenstein si Norvegia de cealalta parte, pana la definitivarea procedurilor interne.

Reprezentantii Ministerului roman de Finante si cei ai AELS si SEE vor definitiva si aproba regulile de implementare a mecanismelor financiare, dupa aprobarea carora va fi posibila accesarea fondurilor.

Negocierile pentru aderarea Romaniei la SEE au inceput in iulie 2006, iar in luna mai a acestui an s-a desfasurat, la Bruxelles, ceremonia de parafare a acordului privind participarea Romaniei si Bulgariei la SEE.

Un articol de Carmen Epuran

Integral in Business Standard