Scoala de vara de la Sighet a ajuns, in acest an, la a zecea editie. Timp de o saptamana, intre 9 si 16 iulie, cei 100 de cursanti, selectionati prin concurs, au avut prilejul de a intalni oameni de cultura, toti celebritati, pe care i-au ascultat cu atentie, apoi le-au pus intrebari pertinente.

Cei mai multi dintre elevi au venit la Sighet pentru prima oara si toti au fost puternic marcati sufleteste dupa ce au vizitat Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei, precum si Cimitirul Saracilor de la marginea orasului, unde se afla ingropati, in morminte anonime, eroi ai neamului, ucisi de comunisti.

Elevii au fost impresionati de personalitatile prezente la Sighet, dar nu intimidati, uneori intrand in dispute cu conferentiarii. Dispute cordiale, bineinteles! Au invatat multe, mai au de invatat, dar in fiecare se ghiceste deja o personalitate deosebita si, in principiu, ei vor trebui sa faca parte din viitoarea elita, culturala si politica, a Romaniei.

Memorialul de la Sighet este un drum spre dreptate. "Atunci cand justitia nu reuseste sa fie o forma de memorie, memoria singura poate fi o forma de justitie", a spus Ana Blandiana, presedinta Fundatiei Academia Civica, si aceasta fraza a fost inscriptionata in Memorial.

Ei alcatuiesc o Romanie ideala

Sunt tineri si frumosi. Cei mai multi s-au nascut dupa prabusirea comunismului. Spre deosebire de altii din generatia lor, le pasa. Au preocupari profunde. Aceasta nu inseamna ca nu stiu si ei sa se distreze. Dar mai intai de toate vor sa afle adevarul, fie si cel mai crud cu putinta. De la bunici, parinti, profesori, de la personalitati culturale si politice. Sunt foarte curajosi.

Ei alcatuiesc o Romanie ideala. Au dat examene serioase ca sa ajunga la scoala de Vara de la Sighet. Cum se vede mai jos, au fost foarte impresionati, atat de Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei cat si de adultii cu care s-au intalnit si au discutat. Unii si-au incredintat impresiile spre publicare. Iata-le:

Catalina Matei, Liceul "George Enescu", Bucuresti:

"La Memorialul de la Sighet iei parte la o sfanta inmormantare. Se ingroapa uneltele insangerate ale comunismului, se plang victimele date trupului tarii. Capul e plecat, pumnul e strans - dorind dreptate, auzul se ascute, iar durerea se vrea razbunata. Aici, memoria capata valori justitiare, iar corpul dobandeste o coloana vertebrala dreapta.

Constiinta nationala se naste impreuna cu dorinta de a face bine. Memorialul invata pasii sa ocoleasca gropile represiunii comuniste si ii indruma pe calea hartii Celui Drept, putandu-se ridica la rangul unei scoli, unui muzeu, unui tribunal sau chiar la rangul unei biserici".

Nicu Dan, Liceul "Ion Creanga", Chisinau:

"Scoala de Vara de la Sighet reprezinta un fenomen unic in intreaga Europa. Venind aici, in 2006 si 2007, am cunoscut personal oameni de care pana atunci doar auzisem.

Pentru un tanar interesat de istorie si politica, scoala de Vara e o mina de aur, un loc in care gasim istoria comprimata, si adunata in incinta fostului penitenciar, a fenomenului comunist in Romania, dar si in alte tari europene. Vizitand Memorialul, mi-am facut o impresie "pe viu" despre crimele comunistilor, despre teroarea si abuzurile pe care le-au practicat acestia.

Ascultandu-i pe Stephane Courtois, Dennis Deletant, Andrei Plesu, am constientizat ca fenomenul comunist, in toate laturile sale, este o mare amenintare la adresa integritatii personalitatii umane, pe care vrea sa o distruga. Sunt extrem de fericit ca am reusit sa vin de doua ori la scoala de Vara de la Sighet. stiu cu siguranta ca tot ce s-a intamplat aici mi-a influentat decisiv viziunile".

Ruxandra Neacsu, Liceul de Muzica "George Enescu", Bucuresti:

"Sunt oameni care prefera sa arunce in Necunoscut cheia portii spre Trecut... Se lasa dominati de indiferenta sau prefera aparenta "lipsa" de memorie a unui timp nefast, compromitator. Dupa aproape douazeci de ani de la Revolutie, continua sa fie ascunse numeroase evenimente din perioada represiunii comuniste.

Memorialul de la Sighet incearca sa reconstituie pasii celor care au facut pierduta Cheia. Cu trecerea timpului, se deschide lacatul, putem pasi intr-un alt spatiu, iar Nestiutul incepe a se revela. scoala de Vara ne-a permis sa urmam acest drum si ne-a oferit sansa de a simti puterea adevarului asupra propriei constiinte.

Nimic nu este mai presus decat cunoasterea intrutotul a realitatii trecute, pentru ca suntem "sculptati" de mana stramosilor, iar noi, la randul nostru, avem obligatia morala de a ne forma urmasii. Memoria este trecut, trecutul este istorie, iar istoria trebuie sa fie intotdeauna adevar".

Daniela Mantarau, Colegiul National "B. P. Hasdeu", Buzau:

"Un taram necunoscut pentru mine, pana la 9 iulie 2007, scoala de la Sighet mi-a survenit ca o propagare a unei memorii colective in propria-mi constiinta, ca o intimidare a tuturor simturilor mele interioare, ca o sensibilizare extrema a propriului suflet scaldat pana atunci in indiferenta.

Astfel, scoala de Vara de la Sighet a ajutat la mantuirea sufletului meu! Dorinta de razbunare a predecesorilor nostri intemnitati, morti sau umiliti, precum si dorinta de libertate, a unei conduceri corecte si democrate - toate acestea le-am simtit intensificandu-mi-se in spirit.

In acest sens, prin cuvant, am reusit sa raspundem cu totii laolalta la intrebarea "Ce-ti dorim noi tie, dulce Romanie?", elucidand toate misterele doar intr-o incapere iluminata de viziuni rationaliste si de amintiri fulgeratoare, crunte.

Emotiile doamnei Ana Blandiana in fata frumosului, radicalismul si diplomatia lui Stephane Courtois, tremurul spiritual al lui Nicu Ionita si alte voci triumfatoare, fiecare cu propria maniera de a trai istoria, m-au facut sa resimt efectul unei vointe arzatoare, manifestara in diferite forme, de democratizare totala a mentalitatilor.

Colectivul scolii de Vara constituie impreuna cu cadrul Memorialului, un mini-univers aflat in continua extindere, un arbore pe cale sa dea roade, un adolescent aflat pe drumul maturitatii... Astfel, Necunoscutul m-a asteptat si m-a intampinat iar mai apoi m-a incantat. Sa incercam sa scapam cu totii de poluarea prafului comunist!".

Integral in Romania Libera

Adrian Bucurescu