Serviciile secrete din peste 20 de tari, printre care cele ale Marii Britanii, Italiei, tarilor arabe si Israelului, au avut o contributie semnificativa la eliberarea celor sase cadre medicale bulgare, condamnate la moarte in Libia, a declarat luni seful serviciilor speciale bulgare, generalul Kirtcho Kirov.

Intr-un interviu acordat cotidianului bulgar 24-Ceassa, citat de AFP, generalul povesteste ca soarta celor cinci infirmiere bulgare si a medicului palestinian nu a fost decat "un fir de praf in enormul uragan unde se intersecteaza interese importante", cu vanzari de arme si concesii petroliere.

Kirov, fostul director al Departamentului Operatiuni globale al MI-6 britanic, Marc Allan, a fost cel care a facut legatura intre sefii serviciilor de informatii bulgare si cele libiene. Generalul a adaugat faptul ca l-a intalnit de cinci ori pe fostul director al Serviciului libian de informatii Moussa Koussa, in Libia, la Roma, la Paris si la Londra.

Intalnirile au continuat si dupa 2004, cu Abdallah Sanoussi, succesorul lui Koussa si cumnatul presedintelui Muammar al-Ghaddafi.

La sfarsitul lunii februarie 2007, dupa o intalnire nocturna intr-o vila vieneza cu Seif al-Islam, fiul lui Ghaddafi, generalul Kirov stia ca o solutie in acest an va fi gasita spre sfarsitul lunii iulie sau inceputul lunii august, mai ales ca fundatie caritabila a lui Al-Islam a jucat un rol de intermediar intre familiile victimelor si autoritatile libiene.

Chiar si fostul premier britanic Tony Blair a fost implicat in negocierile care s-au facut in acest dosar.

Kircio Kirov a declarat serviciile secrete bulgare au contactat circa 20 de servicii de informatii, printre care si Mossadul (Israel), care au facilitat legaturi cu "persoane de la Tripoli si din lume cu capacitati informative si cu influenta".

De asemenea, generalul subliniaza si rolul mai multor servicii de informatii arabe, precum cele din Egiptul, Algeria, Maroc care au furnizat informatii si au facut uz de influenta lor asupra Libiei.