„Firma dispune de doua elicoptere: cu opt si cu patru locuri pentru pasageri“, ne spune Elena Lepadatu, director de marketing la R.A.S.

Ora de zbor pentru elicopterul cu opt locuri costa 350 de euro + TVA de persoana, iar pentru cel de patru locuri, 238 de euro + TVA pentru o persoana. Programarile se fac cu o zi inainte, iar destinatiile pot fi in tara si in strainatate.

O cursa cu decolare de pe Tuzla pina la Baia Mare dureaza aproape trei ore si jumatate. Traseul Tuzla - Craiova dureaza o ora si 40 de minute, iar de la Tuzla pina in Bucuresti se face o ora si 10 minute.

Elicopterele zboara la o inaltime intre 150 si 300 de metri, dar, in functie de relief, pot urca si pina la 600 de metri.

Cele mai dorite destinatii interne sint Delta Dunarii sau survolul deasupra litoralului romanesc, de la Vama Veche la Gura Portitei. „Clientii nostri prefera serviciul aerotaxi in afara granitelor pentru Odessa, Istanbul si Kiev“, ne mai zice directorul firmei Regional Air Services.

Firma Special Air Services, din Bucuresti, pleaca de pe Aeroportul Baneasa, face tururi de oras sau deplasari pe alte meleaguri, salvare-cautare, lucru aerian, adica incarcaturi cu marfa suspendata si serviciu de ambulanta aeriana. Firma e dotata cu doua elicoptere: de zece si de cinci locuri pentru pasageri.

Ora de zbor cu elicopterul de zece locuri duce la 160 de euro de persoana, iar cel de cinci locuri - la 190 de euro. „Pina la Constanta, elicopterul face o ora, pina la Salonic sau Istanbul - o ora si jumatate, iar pina la Viena aproape patru ore“, ne spune Ion Draganescu, director general la Special Air Services.

Firma Becker Aviation inchiriaza elicoptere care zboara din Moara Vlasiei, judetul Ilfov. Transporta persoane, arunca fluturasi, face zboruri aviochimice, operatiuni de cautare si salvare si supravegheaza retele electrice. Firma dispune de cinci elicoptere: doua dintre ele au doua locuri (un pilot si un pasager), iar celelalte trei au patru (un pilot si trei pasageri).

Elicopterele sint echipate cu aer conditionat si CD-player si cele mai multe solicitari le-au primit pentru Moldova. Ora de zbor se calculeaza in functie de tipul elicopterului si variaza intre 350 de euro + TVA si 600 de euro + TVA.

Un articol de Paula Safta

Integral in Cotidianul