Un primar spaniol cere ajutorul guvernului de la Madrid pentru evacuarea a 2 000 de cetateni romani instalati ilegal langa un apeduct din localitatea La Herrera, provincia Albacete, scrie presa spaniola de vineri. Romanii au ajuns in acea zona dupa ce autoritatile din alte regiuni i-au alungat.

Potrivit cotidianului El Mundo , povestea romanilor care au invadat practic un sat cu numai 400 de locuitori, are doua aspecte. Pe de o parte, autoritatile spun ca ei ocupa mai mult de 2 km dintr-o zona de securitate si folosesc ilegal apa din apeductul care alimenteaza zona estica a Spaniei.

Romanii fac baie isi spala hainele si vasele in apa care ajunge apoi la robinetele oamenilor. De aceea autoritatile se tem ca pot aparea probleme de sanatate publica pentru cei care consuma apa murdara.

Pe de alta parte, agricultorii din zona nu doresc ca romanii sa plece prea departe pentru ca nu ar mai avea mana de lucru pentru strangerea recoltei, adauga articolul. Unii dintre ei au muncit la adunarea usturoiului si asteapta sfarsitul lunii august cand incepe sa fie stransa recolta de ceapa.

Intre timp, au fost luate masuri si de catre Garda Nationala care lucreaza la identificarea celor care s-au stabilit in La Herrera. Potrivit reprezentantilor acesteia, 362 sunt imigranti ilegali. Totusi nu pot fi luate masuri impotriva lor pentru ca sunt cetateni comunitari, informeaza agentia EFE citand un oficial al guvernului spaniol.