Zona de vest a tarii se afla printre performerii nationali la productia de grau din 2007, in ciuda secetei prelungite. Comparativ cu sudul Romaniei, unde recolta a fost mult mai saraca (circa 1.500 de kilograme la hectar), productia medie realizata in judetul Timis este de 2.500 kilograme de grau la hectar.

Specialistii agricoli arata ca recolta slaba este motivul pentru care pretul graului a urcat vertiginos si inca se afla pe un trend ascendent. Astfel, la ora actuala, in Timis, pretul cu care se tranzactioneaza graul variaza intre 60 si 80 de bani kilogramul, insa previziunile indica o crestere accentuata a acestuia la toamna, cand agricultorii vor avea nevoie de seminte pentru viitoarea recolta.

Specialistii banateni mai apreciaza ca, spre deosebire de celelalte zone ale tarii, graul produs in Timis ar putea fi vandut mult mai profitabil ca samanta, caz in care pretul acestuia s-ar dubla, astfel incat sa ajunga chiar pana la 1,5 lei pe kilogram.

Cu toate acestea, societatile de panificatie din Timis nu intentioneaza, deocamdata, sa majoreze pretul painii, intrucat exista stocuri suficiente de faina.

Integral in Romania Libera

de Laura M. Manole