Conducerea CEC analizeaza posibilitatea preluarii societatii de asigurari Asiban, la care banca detine deja un pachet de actiuni de 25% din capitalul social, ne-a declarat presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.

Rezultatul analizei se va concretiza intr-o recomandare care va fi facuta de conducerea CEC actionarului majoritar al bancii: statul reprezentat de Ministerul Economiei si Finantelor.

„Conducerea CEC va recomanda, iar actionarul va lua decizia. Aceasta nu inseamna ca recomandarea mea va fi si solutia finala”, a explicat Ghetea. O hotarare finala urmeaza sa apara la finele acestei luni, „decizia putand fi, in opinia mea, la ora actuala, oricare”, a adaugat presedintele CEC.

Analiza la rece

In prezent, seful CEC si cu alti angajati ai bancii fac o analiza pe tema majorarii participatiei la Asiban. „Noi trebuie sa analizam la rece, cu foarte mare atentie si sa nu luam decizii pripite sau decizii inflacarate sau eu stiu... decizii radicale de genul: „CEC-ul e CEC, e banca, nu are nevoie de grup financiar” sau ...

„vai de mine, se poate? Chiar CEC-ul sa n-aiba (n.r.- societate de asigurari)?”. Trebuie facuta o analiza, pe care am iceput-o cu un grup de colegi si sa speram ca pana la sfarsitul lunii vom putea sa facem o recomandare”, explica Radu Gratian Ghetea.

In prezent nu exista o opinie definita a sefului CEC pe aceasta tema. In plus, acesta adauga faptul ca o potentiala preluare s-ar putea incadra intr-o miscare impotriva vantului care bate pe pietele din regiune.

„In acest moment nu am o imagine foarte clara in ce masura bancile din Romania ar trebui sau n-ar trebui sa aiba o societate de asigurari. Daca ne uitam de jur-imprejur, vedem ca exista un proces mai mult de a vinde (n.r. - societatile de asigurari)”, a spus Ghetea.

integral in EvZ