O seara literara si o expozitie dedicate Gabrielei Melinescu cu ocazia implinirii a 65 de ani vor fi organizate pe 11 septembrie, la Stockholm, informeaza ICR Stockholm. Nascuta la 16 august 1942 la Bucuresti, Gabriela Melinescu este eseista, poeta, scriitoare si traducatoare, stabilita din 1975 in Suedia.

La aniversarea acestei importante personalitati a vietii literare si artistice din Romania si Suedia. Sunt invitati scriitoarea suedeza Agneta Pleijel, scriitorul si criticul de arta Thomas Kjellgren si traducatoarea Inger Johansson, care vor discuta despre creatia literara si plastica a Gabrielei Melinescu. Discutia va fi condusa de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.

Activitatea literara a Gabrielei Melinescu a fost recompensata cu premiul Uniunii Scriitorilor din Romania in 1978, premiul Nichita Stanescu al Academiei Romane si premiul Albert Bonniers, in 2002, premiul ICR pentru intreaga cariera in 2004.

Concomitent cu aceasta masa rotunda, va avea loc si vernisajul expozitiei Inima care vede continand tablouri, ilustratii de carte, obiecte si desene semnate Gabriela Melinescu.

Expozitia, care constituie o retrospectiva a operei artistice de o viata a Gabrielei Melinescu, va fi gazduita de Institutul Cultural Roman din Stockholm pana la 26 octombrie.

Alte expozitii semnate Gabriela Melinescu:

• 2002 noiembrie-decembrie: Desene Supraealiste, Biblioteca Regala a Suediei, Stockholm;

• 1989: Scriitori pictori (gravura si pictura), Studio 5 Stockholm;

• 1985: Gravuri, Galerie La Prove, Lausanne;

• 1984: Des antes et des legends (gravuri si picturi pe lemn), Galerie La Prove, Lausanne;

• 1983: Hommage a Essenine (gravuri), Galerie La Prove, Lausanne;

• 1977: Expozitie de icoane pe sticla si masti dionisiace, Galleri Helland, Stockholm.