Nokia a anuntat vineri ca a ajuns la o intelegere cu Matsushita Battery Industrial Co, in privinta problemelor legate de bateriile “BL-5C“, costurile directe urmand a fi suportate de catre compania japoneza, transmite Reuters.

La data de 14 august, operatorul finlandez a anuntat ca 46 de milioane de baterii produse de catre compania japoneaza Matsushita si folosite de telefoanele mobile Nokia, prezinta pericol de supraincalzire si ca se ofera sa le inlocuiasca, fara ca aceasta actiune sa atraga costuri suplimentare pentru utilizatorii in cauza.

Romanii detinatori de telefoane Nokia cu acumulatori de tipul Matsushita BL - 5C pot solicita si obtine, in cazul in care acumulatorul este afectat, unul nou.

Bateriile "BL-5C" au fost fabricate de catre compania japoneza Matsushita Electric Industrial Co. Ltd in perioada decembrie 2005 - noiembrie 2006. Pe 14 august, Nokia a anuntat ca, la nivel global, au fost semnalate circa 100 de incidente dar ca nu s-au inregistrat raniri grave sau pagube materiale.

Reprezentantii companiei finlandeze au precizat la data respectiva ca, in anumite cazuri, bateriile s-au supraincalzit in urma unui scurt-circuit in timpul incarcarii, ceea ce a determinat desprinderea bateriei.

Costuri directe de aproximativ 172 milioane dolari

Costurile directe estimate de catre producatorul japonez Matsushita Electric Industrial Co. se ridica la 10-20 miliarde yeni (86-172 milioane dolari), a mai mentionat, tot vineri, Reuters.

Business Wire informeaza ca in ciuda acestor costuri, Matsushita Electric Industrial Co nu-si va schimba estimarile financiare pentru anul fiscal 2008, care se sfarseste la data de 31 martie 2008, estimari facute la data de 24 iulie a acestui an.

Matsushita Electric Industrial Co estimeaza ca pentru anul fiscal 2008 va inregistra o crestere de 3% a profitului operational pana la 477 miliarde yeni.

Romanii pot solicita schimbarea acumulatorilor

Romanii care detin telefoane Nokia cu acumulatori de tipul Matsushita BL - 5C pot verifica daca acumulatorii lor sunt sau nu afectati apeland centrul de asistenta Nokia din Romania sau accesand pagina de internet a Nokia, unde pot introduce codul de identificare al acumulatorului (format din 26

de caractere). Numarul poate fi gasit pe partea din spate a acumulatorului. Sistemul evalueaza daca acumulatorul in cauza este afectat sau nu.

La data de 16 august, directorul de comunicare al Nokia pentru Romania si Ungaria, Anna Simai, declara pentru NewsIn ca utilizatorul trebuie sa completeze informatiile personale cerute de aplicatie si sa selecteze optiunea prin care este de acord cu trimiterea acumulatorului prin curier.

Persoana in cauza va primi noul acumulator prin curier, iar pachetul va include un plic in care acumulatorul vechi trebuie expediat in schimbul celui nou. Acest schimb nu atrage niciun fel de costuri pentru expeditor. In situatia in care apeleaza centrul de asistenta, utilizatorul va parcurge aceleasi etape pentru a intra in posesia unui nou acumulator.