Tranzactiile cu actiuni Rompetrol - investigate de jandarmul Bursei

de D.G.,A.N.     HotNews.ro
Marţi, 28 august 2007, 0:00


Foto: Rompres
Documente:
Comunicat Asociatia Brokerilor
(28.08.2007) DOC
Comunicat CNVM
(28.08.2007) DOC
Comunicat Rompetrol
(28.08.2007) DOC

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat marti declansarea unei investigatii privind tranzactiile incheiate cu actiunile celor trei companii din Grupul Rompetrol listate pe piata de capital din Romania, dupa ce Asociatia Brokerilor a solicitat o ancheta in acest caz.

Brokerii suspecteaza manipularea informatiilor legate de tranzactia dintre Rompetrol Grup si compania KazMuniaGaz, fapt care ar genera speculatii bursiere in baza unor informatii privilegiate.

Practic se investigheaza daca Rompetrol si-a indeplinit sau nu obligatia legala de a informa la timp Bursa de Valori Bucuresti si CNVM in legatura cu schimbarile aparute in urma tranzactiei. In cazul lui Dinu Patriciu, exista un precedent fiind acuzat oficial de manipularea bursei, in aprilie 2004. Atat omul de afaceri cat si Rompetrol sustin ca autoritatile au fost informate la timp.

Ideile pe scurt:

• Contractul dintre Rompetrol si KazMunaiGaz a fost semnat pe 24 august, dar informatia a devenit publica abia la jumatatea zilei de 27 august
• Asociatia Brokerilor suspecteaza Rompetrol de manipularea bursei si cere CNVM declansarea unei anchete
• Brokerii spun ca Bursa a aflat de tranzactie abia luni seara, termenul legal de 24 de ore fiind depasit
• Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) anunta declansarea unei anchete
• Dinu Patriciu si Rompetrol spun ca au informat la timp autoritatile

Asociatia Brokerilor a solicitat, marti, printr-un comunicat Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare demararea de urgenta a unei investigatii asupra tranzactiilor cu actiuni ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. efectuate in data de 27 august 2007, dupa anuntarea vanzarii a 75 la suta din titluri catre compania petroliera de stat din Kazahstan.

Printr-un comunicat publicat pe pagina sa de internet, Asociatia Brokerilor afirma ca solicitarea are la baza ingrijorarea in legatura cu modul in care informatia privind achizitia Rompetrol de catre KazMunaiGaz a fost adusa la cunostinta investitorilor din piata de capital.

Contractul mentionat a fost semnat pe data de 24 august a.c., informatia devenind publica prin intermediul mass-media abia la jumatatea zilei de 27 august.

Citeste si:
Rompetrol: premeditare sau neglijenta? (de Liviu Moldovan)
Cum a devenit Patriciu cel mai bogat roman
Presa despre acuzatiile brokerilor la adresa lui Patriciu


Pretul actiunilor a crescut in citeva minute cu 10 la suta dupa ce vestea a fost data presei de Dinu Patriciu, patronul Rompetrol. Pretul lor crescuse cu 4 procente inca inainte de a se afla de vanzare.

Presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, spune ca informatia depre vanzarea a 75% din compania Rompetrol trebuia sa vina mai intai la Bursa de Valori Bucuresti si nu la presa. Paul a precizat ca documentele trimise de companie nu precizeaza cu exactitate suma pentru care au fost vandute actiunile Rompetrol.

Analistul bursier, Liviu Moldovan, a declarat pentru HotNews ca decizia este foarte corecta, pentru ca a ‘existat un delay intre momentul in care s-a anuntat vanzarea actiunilor Rompetrol si momentul in care actiunile au fost suspendate de la tranzactionare”.

Liviu Moldovan a adaugat ca de aceasta neconcordanta s-ar face vinovat Rompetrol, daca a anuntat mai intai presa si nu Bursa.

CNVM: am inceput investigatia de luni dupa-amiaza

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a anuntat marti ca a decis analizarea tranzactiilor efectuate la B.V.B., cu actiunile emitentilor Rompetrol Rafinare S.A. (simbol RRC), Rompetrol Well Services S.A. (simbol PTR) si Rompetrol S.A. Bucuresti (simbol VEGA) in datele de 24 si 27 august 2007.

Reprezentantii CNVM spun ca hotararea a fost luata ca urmare a faptului ca luni, 27 august, pretul actiunilor in cauza a crescut, intr-un interval extrem de scurt, de numai 20 minute, pana la limita la care, daca Bursa nu ar fi suspendat tranzactionarea, sistemul ar fi oprit automat aceste operatiuni.

Conform Codului Bursier, art. 111 alin. 1 pct.c.), BVB poate decide suspendarea de la tranzactionare a instrumentelor financiare, in mod exceptional, [...] in scopul prevenirii folosirii unor informatii inainte ca acestea sa devina publice conform prevederilor legale in vigoare.

"Noi am inceput investigatia inca de luni dupa amiaza si nu in urma sesizarii facute de catre Asociatia Brokerilor, iar rezultatele anchetei vor fi gata in cateva zile", a declarat pentru HotNews.ro, Luminita Ciocan, purtator de cuvant al CNVM.

Aceasta sustine ca Departamentul de supraveghere al C.N.V.M. a semnalat Comisiei cresterea rapida a pretului actiunilor RRc precum si decizia de suspendare luata de B.V.B., iar autoritatea pietei de capital a cerut, atat bursei, cat si departamentelor de specialitate ale institutiei, analizarea tranzactiilor si identificarea unor eventuale nerespectari ale legislatiei in vigoare.

Bursa a suspendat titlurile Rompetrol Rafinare pe baza informatiilor din media

Cronologic, luni, 27 august, actiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ detinut de grupul Rompetrol, au urcat rapid la bursa dupa anuntul vanzarii a 75% din grupul Rompetrol catre compania KazMunaiGaz din Kazahstan, iar tranzactiile cu acest titlu au fost suspendate de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Problema este ca Bursa a suspendat tranzactiile cu acest titlu la ora 13:22, pe baza informatiilor din media, deoarece faxul primit de BVB are ca ora de transmitere ora 13:48.

Altfel spus, Bursa a suspendat tranzactiile cu actiuni Rompetrol Rafinare cu 26 de minute inainte sa fie instiintata oficial de catre Rompetrol. La ora suspendarii cotatia actiunilor Rompetrol Rafinare era cu 14,29% peste nivelul cotatiei de vineri. Potrivit NewsIn, titlurile celor trei companii ale The Rompetrol Group (TRG) listate la Bucuresti s-au apreciat marti cu peste 14%.

Dinu Patriciu: Bursa a fost anuntata la timp

Dinu Patriciu a declarat pentru HotNews.ro ca anuntul privind vanzarea trebuia facut de cumparator si de Rompetrol Holding, vanzatorul celor 75 la suta. “Nu Rompetrol Rafinare trebuia sa anunte”, sustine seful Rompetrol.

Anuntul privind tranzactia a fost facut, luni, 27 august la Astana (Kazahstan) si la Amsterdam, la ora 11, ora Europei Centrale (15 la Astana), prin serviciul specializat PR Newswire, afirma Patriciu. Acest comunicat a ajuns nu numai la agentiile internationale de presa si institutii financiare din Europa, dar si la bursa de la Bucuresti si la CNVM, spune Dinu Patriciu.

“Daca ei nu stiu sa-si citeasca e-mail-urile, nu e problema mea”, a adaugat el.

Patriciu afirma, deasemenea, ca, la o ora si 20 de minute de la difuzarea comunicatului PR Newswire, cineva de la bursa din Bucuresti a sunat la Rompetrol, pentru a intreba de ce nu au fost anuntati in legatura cu tranzactia. “Atunci, RRc (Rompetrol Rafinare) le-a trimis pe fax si pe e-mail anuntul”, a precizat el, sustinand ca RRc nu era obligat sa faca acest lucru.

Presedintele Rompetrol declara, de asemenea, ca termenul de 24 de ore in care trebuia anuntata tranzactia nu a fost incalcat. “N-au trecut 24 de ore”, a spus Dinu Patriciu, fara a preciza ora la care a fost semnata tranzactia vineri.

De asemenea, Departamentul de Comunicare si Relatii Publice al Rompetrol a remis marti seara redactiei HotNews.ro, un comunicat de presa in care informeaza ca "anuntul oficial privind tranzactia prin care compania KazMunayGaz a achizitionat 75% din actiunile The Rompetrol Group NV(TRG) a fost facut public in data de 27.08.2007, ora 12 p.m., ora Romaniei, prin intermediul agentiei internationale PR Newswire".

Reprezentantii Rompetrol spun ca "lista de distributie a inclus, cu prioritate, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), alaturi de Bursa din Londra, mass media, alte institutii".

CNVM: Legal, emitentul trebuie sa faca informarea actorilor din piata

Luminita Ciocan, purtatorul de cuvant al CNVM a precizat pentru HotNews.ro ca potrivit prevederilor legale, emitentul trebuie sa informeze atat Bursa cat si CNVM, in cazul in care au loc schimbari in structura actionariatului.

“Emitentul trebuia sa informeze atat CNVM cat si operatorul pietei reglementate pe care se tranzactioneaza actiunile emise de respectiva societate, respectiv Bursa de Valori Bucuresti, in termen de maxim 24 de ore de la producerea respectivului eveniment (tranzactia) sau de la data la care respectiva informatie este adusa la cunostinta emitentului”, a explicat, pentru HotNews.ro, Luminita Ciocan.

Intr-adevar, in Regulamentul nr.1/2006 privind emitentii si operatiunile cu valori mobiliare, se arata:

“Art. 113. Societatile comerciale ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata intocmesc, transmit si aduc la cunostinta publicului urmatoarele rapoarte:

A. Rapoarte privind informatiile privilegiate, prevazute la art.226 alin.(1) din Legea nr.297/2004

(1) Aceste rapoarte se intocmesc dupa modelul prezentat la anexa nr.29, se transmit C.N.V.M.

si operatorului pietei reglementate pe care se tranzactioneaza actiunile emise de respectiva societate comerciala, fara intarziere, dar fara a se depasi 24 de ore de la producerea respectivului eveniment sau de la data la care respectiva informatie este adusa la cunostinta emitentului si se publica in Buletinul electronic al C.N.V.M.”

Potrivit aceleasi legi, din categoria acestor informatii face parte printre altele si: “d) schimbari in controlul asupra societatii comerciale, inclusiv schimbari in controlul entitatii care detine controlul asupra societatii comerciale”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


727 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  indici (Marţi, 28 august 2007, 15:55)

  mihaela [anonim]

  la inchiderea Bursei, indicele BET-FI a fost -0.21%, sedinta de astazi incheindu-se cu o depreciere a indicelui BET-FI cu 0.21 procente.
  acestea fiind stiute, VA ROG SA MODIFICATI pe site-ul dvs, unde BET-FI apare cu un procent pozitiv, pentru a nu induce in eroare cititorii!
  va multumesc!
 • 0 (0 voturi)    
  delay (Marţi, 28 august 2007, 16:26)

  otonel [anonim]

  vai tu! numai putem sa vorbim romaneste. nu ne mai gasim cuvintele in romana, atat de mult vorbim in engleza! nesimtire curata sa nu vorbeste in limba parintilor tai. parca n-am mai avea cuvinte suficiente in romana. pana si pe cele mai banale le excludem. sau e chestie de snobism ca asa aratam si noi a "baieti destepti"?
 • 0 (0 voturi)    
  Inside trade. (Marţi, 28 august 2007, 16:28)

  Ioan Moldovan [anonim]

  Din nou aceeas poveste, asta este o excrocherie realizata de borfasii care conduc economia Romana. Sursa a fost difuzata de patriciu. La suma uriasa pe care a furato de la poporul Roman, a mai ciugulit ceva.Justitia doarme ca de obicei.Presedintele doarme, doarme toata lumea, iar borfasii muncesc din greu.
 • 0 (0 voturi)    
  prostii striga: Hotii! (Marţi, 28 august 2007, 17:32)

  george [anonim]

  ce ti a furat tie? personal? cum ti a bagat patriciu mana in buzunar? aveti in cap numai scenarii!!!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Titlu gresit (Marţi, 28 august 2007, 18:20)

  Shadow [anonim]

  Tranzactia Rompetrol nu este investigata de "jandarmul" bursei ci tranzactiile bursiere de luni pe instrumente emise de societati ale holdingului Rompetrol sunt investigate.
  Sunt curios care sunt regulile BVB ca deja la o depasire cu 10% a pretului de deschidere instrumentele alea trebuiau "inghetate". Am inteles ca BVB a intervenit pe la 20% si peste apreciere si asta inaintea motorului de cotare automat. Care sunt regulile bursiere? Cam "lasce".
 • 0 (0 voturi)    
  JANDARMUL RATACIT (Marţi, 28 august 2007, 20:02)

  PAUL ROMEO [anonim]

  Disperatii se trezesc si le pare rau ca nu au luat ei actiuni ieftine asa ca o dau iara cu anchete si denigrari. trebuie sa intelegem ca Patriciu are stofa de afacerist iar analistii,brokerii care nu au reusit sa ia actiuni cand au fost 1 an in jurul la 1000 sa vina sa le explic analiza fundamentala .am crezut in rrc si raman increzator.ar trebui sa termine toti cu metodele securiste si procesul de doi lei impotriva ROMPETROL.
 • 0 (0 voturi)    
  Tranzactii cu actiuni (Marţi, 28 august 2007, 21:17)

  Bogdan [anonim]

  super afacere
 • 0 (0 voturi)    
  Pt. George de la 4 (Marţi, 28 august 2007, 21:40)

  Ioan Moldovan [anonim]

  Simplu, eu am informatia ca patriciu va vinde ce avindut, imediat cumpar o cantitate mare de actiuni iar cind a crescut 10% le vind.
  Ce zici, este corect????
 • 0 (0 voturi)    
  @Shadow (Marţi, 28 august 2007, 21:41)

  Ganditorul [anonim]

  1. Tranzactionarea se blocheaza la BVB la variatii de peste 15% pe zi ale pretului. Nu stiu de unde scoti tu 10%;
  2. Actiunile s-au apreciat 14 si ceva la suta; iar nu stiu de unde ai scos 20-ul.
  3. Intamplator am urlat EXACT acelasi lucru luni exact pe acest forum. Desigur, nimeni n-a observat. Sic!

  Comentariu suplimentar si gratuit: brava jurnalistilor! Ar fi meritat mentionat ca actiunea a sarit si astazi din deschidere cu maximul posibil (14 si ceva la suta) si ca, de asemenea, alte trei societati petroliere au crescut la maxim.
 • 0 (0 voturi)    
  infractiune grava (Miercuri, 29 august 2007, 0:23)

  monica L [anonim]

  A fost de curind pe un post de tv filmul despre Martha Stewart... care a fost implicata intr-un proces legat de difuzarea confidentiala a unor vinzari la bursa, ilegala si pedepsita aspru in SUA.. Martha era un simbol american (succes, rating in media, spiritul do it yourself, valori traditionale etc. etc.) si tot a stat in inchisoare... poate parchetul insusi ar trebui sa se autosesizeze si sa urmareasca astfel de manevre inaintea anuntului oficial de transfer de pachete maroritare sau vinzari masive de actiuni....de altfel Patriciu nu ar fi la prima experienta de acest gen...
  In SUA asta e infractiune grava si se pedepseste chiar daca se fura intre ei proprietarii de actiuni ....nu numai avutul obstesc trebuie respectat...stimate george
 • 0 (0 voturi)    
  actiuni Rompetrol (Miercuri, 29 august 2007, 9:46)

  SKY_ [anonim]

  Cei care detinem actiuni la fosta Petromidia actual SC Rompetrol ,de ce nu am fost informati in scris anual ,niciodata din anul 1990 si pana in prezent de situatia financiara a Societatii,despre modul de repartizare a profitului anual???de divedente ce sa mai spuN(???)>>> >nu am vazut un leu aferent acestora ..probabil ca dividentele ,daca profitul s-a repartizat si catre aceasta destinatie,nu le-au vazut decat marii magnati actionari !!!!! Care e parerea ROMPETROL in acest caz???
 • 0 (0 voturi)    
  Borat (Miercuri, 29 august 2007, 10:03)

  Marius [anonim]

  Au stiut americanii de ce filmarile ptr Borat sa fie din Romania in loc de Kazakstan...
 • 0 (0 voturi)    
  Pacat... (Miercuri, 29 august 2007, 10:24)

  Dorian [anonim]

  Inca o ilegalitate pe fata a lui Patriciu. Asa e intr-o tara inca care premierul ti-e prieten. Iti bati joc pana si de regulamentele bursiere. Pacat. Ne pierdem credibilitatea pe pietele externe din cauza unor miscari de genul asta.
  Asta e, astia suntem noi. :(

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by