CEZ si MOL, doua din cele mai importante companii din domeniul energetic din Europa Centrala, au pus bazele unei aliante strategice al carei obiectiv este extinderea pe pietele Europei Centrale si de Sud-Est, se arata intr-un comunicat al MOL.

Ca un prim pas, in cadrul acestui parteneriat se vor construi si opera in comun centrale termice si electrice care sa functioneze pe baza componentelor reziduale ale rafinariilor MOL din capitala slovaca Bratislava si orasul ungar Szazhalombatta.

Tot in cadrul acestui parteneriat, CEZ va achizitiona, in viitorul apropiat, pana la 10% din actiunile MOL, cele doua companii demarand tranzactiile financiare aferente.

Potrivit comunicatului, orice schimb de actiuni intre MOL si CEZ nu este luat in calcul in acest moment.

“Tarile in care MOL opereaza corespund cu cele pe care CEZ le-a inclus in planul sau de expansiune”, a declarat Martin Roman, directorul executiv al CEZ, citat de Forbes. “Cooperarea cu MOL reprezinta pentru CEZ o oportunitate de a-si extinde prezenta pe piata energiei din centrul si sud-estul Europei”, a adaugat Roman.

De asemenea, acest parteneriat va ajuta companiile sa controleze mai bine costurile de energie si sa imbunatateasca fluxul tehnologic al rafinariilor MOL.

Termenii finali si obiectul acestei colaborari vor fi ulterior negociati de catre cele doua parti, si se asteapta a fi agreati in urmatoarele doua luni.

Grupul ungar MOL este una dintre cele mai mari companii integrate de petrol si gaze din Europa centrala si de est. In prima jumatate a acestui an, compania a inregistrat un profit de 1,2 miliarde de dolari.

Producatorul ceh de energie CEZ, a obtinut un profit de 1,8 miliarde de dolari in prima jumatate a acestui an.