Si au gasit: noile desktop-uri arata la fel ca orice televizor LCD, dar, in plus, incorporeaza functii si performante pe care acum cativa ani nu le aveau decat maineframe-urile.

Primii care au acces la aceasta "impachetare de exceptie" sunt "indragostitii" de calculatoare Mac, care au un motiv de bucurie, deoarece pe piata romaneasca au ajuns, saptamana trecuta, modelele iMac "all-in-one" cu ecran de 20 inch si, respectiv, 24 de inch.

Destinate in principiu celor care ruleaza aplicatii complexe, noile iMac incorporeaza cele mai recente procesoare Intel Core 2 Duo, ce ruleaza cu frecvente de pana la 2,4 GHz, iar cine are nevoie de mai multa memorie o poate extinde cu inca 3GB DDR2 SDRAM,

pentru ca statia de lucru suporta pana la 4GB memorie. Tot la capitolul caracteristici tehnice mai notam placile grafice ATI din gama Radeon.

In ceea ce priveste spatiul de stocare oferit, utilizatorii vor avea la dispozitie 1TB, adica 1000GB, ceea ce este mai mult decat suficient pentru stocarea documentelor de serviciu, cat si pentru cele personale (filme, muzica, imagini). Pe langa fiabilitatea acestei statii de lucru, trebuie luat in calcul si faptul ca nu veti avea nevoie de foarte mult spatiu.

Datorita conceptului "all-in-one", ecranul si componentele hard sunt stocate in aceeasi carcasa, realizata in intregime din aluminiu si foarte subtire.

iMac-urile ofera si solutii de conectivitate de inalta performanta, fiind livrate cu un adaptor Wi-Fi AirPort Extreme 802.11n, cu o rata de transfer de cinci ori mai mare decat 802.11g, si avand incorporate cinci porturi USB si doua FireWire (400 si 800),

acestea din urma fiind foarte utile celor care au o camera video digitala, transferul filmelor de pe camera pe iMac realizandu-se foarte rapid.

Noile iMac-uri sunt disponibile in doua variante pentru ecranul de 20 inch - cu procesor de 2 GHz sau 2,4 GHz - si un singur model pentru cel cu ecran de 24 inch - 2,4 GHz. Preturile variaza intre 4.200 si 6.200 de lei.

"Suntem convinsi ca utilizatorii Mac vor aprecia designul si performantele acestor modele, ce pot convinge chiar si un utilizator de PC sa renunte la vechea lui pasiune", considera Cristian Teodorescu, de la IRIS, distribuitorul Apple in Romania.

Un articol de Dina Radulescu, Cristian Curus

Integral in Romania libera