Exemplele date de Chiuariu

  • "La data de 7 martie 2007, la DNA a fost inregistrata o plangere anonima care facea trimitere la un articol publicat intr-un cotidian central, in editia din 27 februarie 2007 sub titlul “Moralistul Voiculescu - tun de 40 de milioane de euro in afacerea Institutului de cercetari alimentare”.

    Lucrarea s-a inregistrat la "cauze penale" in baza referatului din 26 aprilie 2007, intocmit de ofiterul de politie judiciara din cadrul serviciului de investigatii.

    Ceea ce nu au vrut sa verifice cei de la DNA este informatia din articolul de presa, care facea referire la, citez, “ingroparea dosarului la Parchet”. Daca ar fi verificat, ar fi aflat ca un dosar cu acelasi obiect se solutionase deja de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, sectia de urmarire penala si criminalistica.

    Astfel, prin rezolutia din 10 iunie 2005, emisa de Parchetul de pe langa Inalta Curte, s-a dispus neinceperea urmaririi penale sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de articolul 248 Cod Penal in cauza privind sesizarea formulata de Ministerul Agriculturii in legatura cu privatizarea Institutului de cercetari alimentare.

    In motivarea solutiei adoptate de procurori, se arata ca faptele constatate in raportul de control al corpului de control al ministrului agriculturii in legatura cu privatizarea Institutului de cercetari alimentare nu sunt prevazute de legea penala.

    Impotriva solutiei, ministerul public nu a exercitat calea de atac, iar eu cred ca ar fi cazul ca in aceasta situatie sa ne explice DNA de ce mai cerceteaza o cauza in care un procuror s-a pronuntat deja in sensul ca faptele sesizate nu sunt prevazute de legea penala."


  • Se solicita DNA sa se autosesizeze in cazul afacerii centrului rezidential Park si impotriva fostului ministru de Interne BV, presedintelui executiv al PSD Bucuresti si primar al sectorului 2 Bucuresti, NO, consilierului local PSD la Primaria sectorului 2, Clitemnestra Gadea, reprezentanta grupului NIRO care si-ar fi aprobat un cartier de blocuri in curtea politiei.

    Ca sa nu lase prea multe urme, nu a fost incheiat nici proces-verbal de sesizare din oficiu, asa cum prevede legea. Ulterior, la 7 mai 2007, ofiterul de politie judiciara propune trecerea lucrarii la cauze penale in vederea efectuarii de cercetari numai fata de Gadea.

    Sa ne spuna domnul Tulus de ce nu s-au facut cercetari si fata de celelalte persoane la care se referea sesizarea. Dosarul, intr-un mod previzibil, a fost solutionat prin neinceperea urmaririi penale fata de faptuitoarea Clitemnestra Gadea."


    Potrivit articolul 228, alin. 6, din Codul de Procedura Penala, in cazul in care procurorul decide sa nu inceapa urmarirea penala, "copie de pe rezolutie se comunica persoanei care a facut sesizarea, precum si, dupa caz, persoanei fata de care s-au efectuat acte premergatoare."

    Date din dosare

    Chiuariu a mai relatat despre un dosar privind firma Euroconstruct, incheiat tot cu NUP. Ministrul nu s-a limitat doar la dosarele incheiate de DNA. El a prezentat amanunte despre cel al fostului vicepremier Marko Bela, presedintele UDMR, aflat inca in cercetare.

    Chiuariu a declarat ca singurele actiuni cuprinse in dosarul pe numele lui Marko Bela, deschis in noiembrie 2006, sunt doua adrese, una catre comisarul general al Garzii Financiare, in 19 ianuarie 2007, si o alta catre Primaria Miercurea-Ciuc, in 18 iunie 2007.

    "Sa ne explice domnul Tulus, daca a avut motive intemeiate sa deschida acest dosar, de ce nu face cercetari", a cerut Chiuariu.

    Ministrul a mai declarat o data ca decizia DNA de a solicita aviz pentru cercetarea sa penala este o "razbunare prosteasca", provocata de cererea sa de excludere din magistratura a procurorului Doru Tulus.

    "Pot sa va prezint acum o dovada concreta in acest sens: aceasta este o adresa a DNA prin care se solicita de la Ministerul Justitiei documentatia care ne-a fost inaintata de Ministerul Comunicatiilor in scopul avizarii hotararii de Guvern nr. 377. Adresa a ajuns la Ministerul Justitiei ieri, 18 septembrie.

    Este evident ca DNA a cerut cercetarea mea nu ca urmare a unei investigatii temeinice sau macar finalizate pentru ca altfel de ce ar mai solicita documente, ci ca o reactie a constatarilor Inspectiei Judiciare si la cererea mea de excludere din magistratura", a declarat Tudor Chiuariu.

    DNA, instrument politic de santaj sau aparare

    "DNA a devenit un instrument in lupta politica. Aceasta situatie este de o gravitate deosebita si de aceea cred ca opinia publica trebuie sa fie informata corect si complet asupra acestui aspect", a declarat Chiuariu inainte sa inceapa sa dea detalii din dosare.

    "Aceasta implicare in lupta politica are loc in doua moduri. Pe de o parte prin faptul ca DNA deschide dosare penale in privinta unor oameni politici, fara sa existe elementele unei fapte penale.

    Dupa aceea nu mai face niciun fel de act in acele dosare pe perioade lungi de timp pentru a se putea spune despre acei politicieni ca au dosar si poate pentru ca acele dosare sa fie folosite in scop de santaj.

    Pe de alta parte, prin faptul ca inchide anumite dosare, in care exista elementele unor fapte penale, pentru a proteja anumiti oameni politici sau cercuri de afaceri din jurul acestora", este de parere ministrul.

    In ceea ce-l priveste pe procurorul Doru Tulus, Chiuariu a declarat ca "in 9 din cele 25 de dosare aflate spre instrumentare la procurorul Tulus, inspectia judiciara a constatat intarzieri in efectuarea cercetarilor. "