E prima oara cind Basescu nu mai face bancuri. E prima oara cind acest om de un optimism incurabil se sperie si incearca sa ne sperie, ca popor. Faceti copii din datorie patriotica!

Nici hidrologul si nici geologul care au stat pe la Cotroceni n-au gasit de cuviinta sa adreseze natiei un apel de alarma in delicata chestiune a natalitatii. Ion Iliescu s-a ferit de acest subiect, ca nu care cumva sa fie acuzat ca bate toba ceausismului.

Emil Constantinescu, liderul regional, nu avea asemenea marunte procupari pe agenda sa blindata cu Bill, Tony, Vaclav si, in general, cu marile probleme ale Europei de Sud-Est.

La o mie de zile de cind a ajuns presedintele Romaniei, mitocanul si populistul face un apel cu adevarat demn de functia sa. Nu se teme ca va fi urzicat in presa ca isi baga nasul in paturile noastre. Nu-i pasa ca ar putea fi comparat cu Ceausescu. E sincer speriat de ceea ce ne asteapta in urmatoarele decenii, daca romanii nu vor face multi copii in acesti ani.

Basescu a riscat chiar folosind un termen interpretabil, acela de „natalitate calitativa“, care intr-un fel suna in gura demografilor si cu totul altfel in gura presedintelui Romaniei.

Cred ca, in loc sa recite concluziile demografilor care au facut studiul de la care au plecat indemnurile sale, Basescu ar fi nimerit-o mai bine daca se adresa direct tuturor romanilor, folosind o argumentatie de bun-simt, prin care sa le reaminteasca de nevoia solidaritatii sociale, in aceasta privinta, si de-abia pe un plan secund sa le reaminteasca celor care au posibilitati sau ambitii

financiare mai acatarii ca, daca se multumesc cu un copil, il vor obliga sa traiasca intr-o societate imbatrinita, cu toate inconvenientele care decurg de aici.

Dar e intimplator ca, tocmai atunci cind a inceput campania pentru pensiile private, presedintele Romaniei lanseaza acest apel de urgenta? Scepticii ar putea sustine ca Traian Basescu pune de fapt umarul la aceasta campanie, incercind sa-i sperie pe tinerii contribuabili ca, daca nu cotizeaza, azi, la pensiile alternative, ii asteapta o batrinete sumbra.

Totusi, intr-o tara ca Romania, care a devenit membra a Uniunii Europene, e chiar atit de justificat sa luam de bune prognozele demografilor alarmisti? Chiar inainte de a fi fost admisa in UE, tara noastra a devenit o tinta pentru imigranti.

In timp ce exportam muncitori in Spania, Romania devine o tinta tot mai atragatoare pentru imigranti mai putin pretentiosi, saraci, dar tocmai din acest motiv puiosi, care ar putea rezolva in urmatorii ani prognozatul nostru deficit de natalitate.

Incit, din punct de vedere strict populational, daca Romania nu renunta in urmatorii ani la calitatea de membra a UE, ceea ce e greu de crezut, sau daca Uniunea Europeana nu da faliment, ipoteza deocamdata improbabila, ne putem astepta la o consistenta si chiar agasanta imigratie dinspre tarile sarace ale lumii.

Basescu fie ca n-a fost prevenit asupra acestei ipoteze, fie ca, poate, a preferat s-o ignore, luind in calcul doar posibilitatile nefolosite de a se reproduce ale romanilor. Ma indoiesc ca apelul prezidential la sporirea natalitatii va avea ca efect imediat aglomerarea maternitatilor.

Nu cred, de asemenea, ca asa-numita clasa de mijloc pe care Basescu o implora sa faca mai multi copii va lua in serios prezidentialul indemn. Dar cu siguranta ca inimoasele romance capsunare prin Spania sau cele care isi fac veacul, azi, prin alte tari ale Comunitatii Europene nu vor sta degeaba dupa ce se vor intoarce acasa.

Si probabil ca cele mai multe se vor intoarce, la fel ca ardelenii care s-au dus in America, inaintea Primului Razboi Mondial, ca sa stringa bani pentru a-si cumpara pamint acasa.