Daca aveti intre 18 si 35 de ani, sunteti angajat cu carte de munca, deci contribuabil la sistemul public de pensii, asteptati-va ca in urmatoarele patru luni sa fiti asaltati de cei peste 150.000 de agenti de marketing ai fondurilor de pensii administrate privat.

Nu vor scapa de insistentele lor nici acei dintre dumneavoastra care au depasit aceste segment de varsta, dar care nu au implinit inca 45 de ani. Toti acesti „vanzatori” de pensii vor dori sa va convinga sa aderati la fondurile de pensii private obligatorii pe care le reprezinta si promoveaza. Ei sunt vanatorii, dumneavoastra sunteti trofeul.

Dar cum insasi existenta pe piata a fondurilor de pensii administrate privat este conditionata de cati clienti reusesc sa atraga in urmatoarea perioada, fiti un trofeu greu de dobandit. Orientati-va, in cunostinta de cauza catre cel mai avantajos fond de pensii, fiti selectivi, dar mai ales nu va grabiti.

HotNews.ro va da informatiile de care aveti nevoie pentru a face cea mai buna alegere pentru viitorul dumneavoastra.

De ce este necesara aderarea la un fond de pensii administrate privat?

Scaderea dramatica a numarului contribuabililor la sistemul de asigurari sociale, cauzata de pensionarile masive din ultimii 17 ani, combinate cu un spor natural negativ, un trend emigrationist crescator si o rata a mortalitatii printre cele mai mari din Uniunea Europeana pun sub semnul intrebarii functionalitatea sistemului public de pensii din Romania.

Cu alte cuvinte, angajatii ajunsi la varsta pensionarii peste circa trei decenii vor avea probleme serioase in a-si asigura un trai decent din pensia publica ce li se cuvine, pensie publica estimata astazi la circa 100 de euro.

Pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II), alaturi de pensiile facultative (Pilonul III) au tocmai scopul de a furniza surse de venit suplimentare, eventual intr-un cuantum mai mare.

Cine poate cotiza la un fond de pensii administrate privat?

Sunt doua categorii de participanti la Pilonul II. O prima categorie o reprezinta persoanele cu varste de pana in 35 de ani, care devin pentru prima data asigurati obligatoriu si contribuie la sistemul public de pensii. Acestea sunt obligate sa participe la un fond de pensii administrate privat.

Ce de a doua categorie este reprezentata de asiguratii din sistemul public cu varste intre 35 de ani si 45 de ani si care pot opta sa adere la un fond de pensii, fara a fi insa si obligati. La momentul aderarii la un fond de pensii, participantii trebuie sa aiba resedinta sau domiciliul in tara.

Care este contributia la fondul de pensii si cum se plateste aceasta?

Pentru angajatul care a aderat la un fond de pensii, costurile si eforturile sunt zero, din punctul sau de vedere neschimbandu-se nimic. Angajatorul vireaza ca si pana acum 9,5% CAS, din care 2% sunt directionati catre fondul de pensii ales. Pana in anul 2015, cota prelevata in contul pensiei private obligatorii va creste intr-un ritm de 0,5% anual, ajungand la 6%.

Inseamna o modificare a ponderii pensiei publice in favoarea pensiei private obligatorii. Este o veste buna pentru stat, a carui contributie la venitul pensionarului roman va fi peste cateva decenii de doar 3,5%.

Pentru participanti insa, masura bunastarii la varsta pensionarii va fi data de abilitatea si prudenta cu care administratorii fondurilor de pensii au facut plasamente, precum si de conjunctura economica existenta in perioada in care viitorii pensionari au cotizat.