Ghid HotNews.ro - Pensii private obligatorii

de I.S.     HotNews.ro
Vineri, 21 septembrie 2007, 0:00Daca aveti intre 18 si 35 de ani, sunteti angajat cu carte de munca, deci contribuabil la sistemul public de pensii, asteptati-va ca in urmatoarele patru luni sa fiti asaltati de cei peste 150.000 de agenti de marketing ai fondurilor de pensii administrate privat.

Nu vor scapa de insistentele lor nici acei dintre dumneavoastra care au depasit aceste segment de varsta, dar care nu au implinit inca 45 de ani. Toti acesti „vanzatori” de pensii vor dori sa va convinga sa aderati la fondurile de pensii private obligatorii pe care le reprezinta si promoveaza. Ei sunt vanatorii, dumneavoastra sunteti trofeul.

Dar cum insasi existenta pe piata a fondurilor de pensii administrate privat este conditionata de cati clienti reusesc sa atraga in urmatoarea perioada, fiti un trofeu greu de dobandit. Orientati-va, in cunostinta de cauza catre cel mai avantajos fond de pensii, fiti selectivi, dar mai ales nu va grabiti.

HotNews.ro va da informatiile de care aveti nevoie pentru a face cea mai buna alegere pentru viitorul dumneavoastra.

De ce este necesara aderarea la un fond de pensii administrate privat?

Scaderea dramatica a numarului contribuabililor la sistemul de asigurari sociale, cauzata de pensionarile masive din ultimii 17 ani, combinate cu un spor natural negativ, un trend emigrationist crescator si o rata a mortalitatii printre cele mai mari din Uniunea Europeana pun sub semnul intrebarii functionalitatea sistemului public de pensii din Romania.

Cu alte cuvinte, angajatii ajunsi la varsta pensionarii peste circa trei decenii vor avea probleme serioase in a-si asigura un trai decent din pensia publica ce li se cuvine, pensie publica estimata astazi la circa 100 de euro.

Pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II), alaturi de pensiile facultative (Pilonul III) au tocmai scopul de a furniza surse de venit suplimentare, eventual intr-un cuantum mai mare.

Cine poate cotiza la un fond de pensii administrate privat?

Sunt doua categorii de participanti la Pilonul II. O prima categorie o reprezinta persoanele cu varste de pana in 35 de ani, care devin pentru prima data asigurati obligatoriu si contribuie la sistemul public de pensii. Acestea sunt obligate sa participe la un fond de pensii administrate privat.

Ce de a doua categorie este reprezentata de asiguratii din sistemul public cu varste intre 35 de ani si 45 de ani si care pot opta sa adere la un fond de pensii, fara a fi insa si obligati. La momentul aderarii la un fond de pensii, participantii trebuie sa aiba resedinta sau domiciliul in tara.

Care este contributia la fondul de pensii si cum se plateste aceasta?

Pentru angajatul care a aderat la un fond de pensii, costurile si eforturile sunt zero, din punctul sau de vedere neschimbandu-se nimic. Angajatorul vireaza ca si pana acum 9,5% CAS, din care 2% sunt directionati catre fondul de pensii ales. Pana in anul 2015, cota prelevata in contul pensiei private obligatorii va creste intr-un ritm de 0,5% anual, ajungand la 6%.

Inseamna o modificare a ponderii pensiei publice in favoarea pensiei private obligatorii. Este o veste buna pentru stat, a carui contributie la venitul pensionarului roman va fi peste cateva decenii de doar 3,5%.

Pentru participanti insa, masura bunastarii la varsta pensionarii va fi data de abilitatea si prudenta cu care administratorii fondurilor de pensii au facut plasamente, precum si de conjunctura economica existenta in perioada in care viitorii pensionari au cotizat.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


462 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  cauza (Vineri, 21 septembrie 2007, 8:12)

  Catelu [anonim]

  Cauza asaltului sunt comisioanele disproportionat de mari pe care le primesc acesti agenti de vanzare. Asta probabil le ia mintile si ii face sa se comporte ca un catel in fata macelariei.
  Insa oricand le puteti spune ca ati semnat deja o adeziune la o alta companie si asta ar trebui sa-i linisteasca.
 • 0 (0 voturi)    
  Precizare (Vineri, 21 septembrie 2007, 8:22)

  Eu [anonim]

  Precizare: pensia privata obligatorie se aplica si in alte cazuri de persoane care obtin venituri, nu doar angajatilor cu carte de munca.

  Asadar, toate persoanele care au varsta sub 35 de ani si care in temeiul Legii 19/2000 sunt obligate sa plateasca contributii de asigurari sociale, sunt obligate sa participe la pilonul II al pensiilor private obligatorii.

  Aceste persoane sunt, coform art. 5 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale:

  ART. 5
  (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
  I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
  II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
  III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
  IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:

  a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
  b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
  c) membri ai asociatiei familiale;
  d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
  e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
  f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;

  V. persoanele care realizeaza prin cumul venituri brute pe an calendaristic, echivalente cu cel putin 3 salarii medii brute, si care se regasesc in doua sau mai multe situatii prevazute la pct. IV.
 • 0 (0 voturi)    
  Nelamurire (Vineri, 21 septembrie 2007, 8:29)

  Florin [anonim]

  In Legea 411, in prospectele fondurilor, in explicatiile de pe net este neclara o anumita problema: in momentul deschiderii dreptului la pensie privata, nu se specifica daca:
  - pensia se acorda pe durata intregii vieti
  - pensia se acorda o singura data (toata suma)
  - pensia se acorda pe un numar limitat de ani (5-10-15-20 etc), apoi "pensionarul" va trai numai din pensia (micsorata) de la stat.
  - nu s-a hotarat nimic in acest sens, urmand ca modificarile legislative sa reglementeze acest lucru.
  Am 43 de ani si vreau sa stiu daca merita sa raman numai la stat sau sa-mi fac si o pensie privata.
  Daca ma hotarasc pentru 2 pensii (stat+privata obligatorie), banuiesc ca pensia de la stat se va micsora (in puncte) de-a lungul anilor si, cumulat cu cea privata, voi primi doua pensii.
  Nelamurirea (si teama mea) este ca pensia de la stat va merge pana ce voi da ortul popii, iar cea privata imi va fi acordata pe un numar limitat de ani (sa zicem 5 sau 10 ani), apoi sursele se vor epuiza si eu voi mai trai 20 de ani (Doamne ajuta) din pensia de la stat, care va fi mult mai mica decat daca n-as fi intrat in sistemul de pensii private.
 • 0 (0 voturi)    
  Pensia Privata (Vineri, 21 septembrie 2007, 9:20)

  Constantin Al [anonim]

  Am observat ca sunt neclaritati despre pensia provata si s-a luat hotararea in mare graba .Cred ca este o mare afacere pentru bancile acreditate.Lasi banii in banca o peroiada mare de timp,banca se foloseste de ei cum doreste,iar tu platesti comision de administrare,iar la sfarsitul perioadei de contributie vei avea o suma mai mica decat ai cotizat.Nu vad rentabilitatea.Banca trebuie sa-mi plateasca o dobanda foarte mare,iar la sfarsit ar trebui sa am suma depusa inmultita cu un coeficient de rentabilitate(1,5 sau 2,sau 5 ......) Asa consider ca ar fi interesant , tentant si corect .
  Cu stima,va salut . Al
 • 0 (0 voturi)    
  dezamagit (Vineri, 21 septembrie 2007, 10:13)

  bogdan [anonim]

  titlul suna atat de promitator.... si totusi articolul nu contine nici o informatie care sa ajute pe cineva in alegerea unui fond privat. Mai bine rugati pe cineva care este economist de profesie sa faca un studiu de piata si reveniti peste o saptamana cu ceva concret:
  - ofertele fiecarui fond de pensii
  - RISCUL aferent fiecarei oferte
  - taxele percepute
  - profitul asteptat
 • 0 (0 voturi)    
  Fix Zero (Vineri, 21 septembrie 2007, 10:51)

  Overmind [anonim]

  Toata treaba e fix zero.
  Ce daca la stat am primi 100 EURO ?
  La privat cam tot atat iese.

  Ca sa va lamuriti ca totul e o prelungire inutila a p**ii, sa facem un calcul.

  Salariul brut mediu: ~1400 RON
  O contributie de 2% insemna ~28RON/luna.
  6% inseamna 84RON (~25EUR).
  Daca facem un calul la ~20EUR /luna, pe o perioada de 25 de ani, o sa avem ~16kEUR, presupunand un randament al investitiei de peste 7%.
  Pensia primita lunar (calculata la ETT 15 ani): ~90EUR.
  De mentionat ca din suma reprezentand activul personal se scad si comisioanele percepute, astfel ca pensia efectiva lunara va fi sub cea calculata.

  90EUR < 100EUR. Si asta presupune si ca avem castig constant de 7%. Daca ala nu e... si mai nasol.

  P.S. nu veniti cu intrebari idioate referitor la calcul. Este corect.
 • 0 (0 voturi)    
  Fix zero ? (Vineri, 21 septembrie 2007, 11:57)

  Over and over mind [anonim]

  Overmind, o intrebare pt tine :
  Dar daca statul nu va avea acei 100 de euro datorita dezechilibrelor demografice ?
  Daca ar fi sa plateasca pensia la spanioli integral, fara pensii private, statul spaniol ar trebui sa aloce jumatate din PIB doar in pensii, stiai ?

  a doua intrebare :
  Dar daca, doamne fereste, nu apuci pensia ? La stat mostenitorii tai nu primesc nimic din ceea ce ai tot dat ! Ok, stiu, esti tanar si nu ai mostenitori. Mai vorbm peste 10 ani.  Deci ?
 • 0 (0 voturi)    
  Tabel comparativ in ZF cu primele 14 fonduri autorizate (Vineri, 21 septembrie 2007, 16:19)

  Lenti [anonim]

  http://www.zf.ro/document.download.php?id=504

  Sper sa fie util, ideea e ca se repeta oarecum cuponiada lui Vacaroiu, doar ca acum putem paria pe un fond sau altul si in functie de brandul administratorului, daca are performante si experienta in administrare asigurari/pensii private pe plan international putem estima ca stie sau nu sa invarta banii nostri sa ne faca si noua o pensie mai mare fata de cat am cotizat. Alt avantaj fata de cel al mostenirii pensiei private este faptul ca si acestea vor fi garantate ca si banii depusi la banca printr-un fond de garantare si minim 91 % din banii depusi sunt garantati (se scad comisioanele de administrare si restu darilor la administratori). Fondurile nu intra sub incidenta legii falimentului.
 • 0 (0 voturi)    
  pensii (Vineri, 21 septembrie 2007, 16:57)

  carcotasa [anonim]

  vreau sa stiu daca statul GARANTEAZA sumele depuse de fiecare dintre noi la aceste fonduri private; daca nu, totul se poate transforma intr-un alt caritas
 • 0 (0 voturi)    
  Fix Zero=nulitate absoluta (Vineri, 21 septembrie 2007, 17:13)

  sile [anonim]

  Ar fi de dorit sa se posteze calcule matematice cat mai aproape de realitate daca nu corecte:asadar ,luand in calcul 20 E/luna timp de 25 ani,tinind cont ca in calcul se ia media aritmetica rezulta:20 E x 25ani :1/2 = 3000 E,aplicand dobanda pe care a-ti propuso si care se pare ca nu este cea corecta(fiecare firma de pensii private merge dupa o anumita schema investitionala in lei pana in anul 2014 cand se preconizeaza trecerea la Euro dupa care in Euro;dobanda in lei in functie de riscul asumat de fiecare schema si fond este intre 7 si peste 30% crestere anuala,cea in Euro in jurul a 9% anual) de 7% anual se obtine:
  3000 E x 1.07 x 25 = 80250 Euro
  Pensia lunara in cazul platii timp de 15 ani este:
  80250 : 15 :12 = 446 E/luna ,dar soldul ramas dupa fiecare an de plata este nou purtator de dobanda,ASADAR RANDAMENTUL este de PESTE 450%,deci de 4ori si jumatate mai mare!
 • 0 (0 voturi)    
  Fix Zero=nulitate absoluta (Vineri, 21 septembrie 2007, 17:17)

  sile [anonim]

  Ar fi de dorit sa se posteze calcule matematice cat mai aproape de realitate daca nu corecte:asadar ,luand in calcul 20 E/luna timp de 25 ani,tinind cont ca in calcul se ia media aritmetica rezulta:20 E x 25ani :1/2 = 3000 E,aplicand dobanda pe care a-ti propuso si care se pare ca nu este cea corecta(fiecare firma de pensii private merge dupa o anumita schema investitionala in lei pana in anul 2014 cand se preconizeaza trecerea la Euro dupa care in Euro;dobanda in lei in functie de riscul asumat de fiecare schema si fond este intre 7 si peste 30% crestere anuala,cea in Euro in jurul a 9% anual) de 7% anual se obtine:
  3000 E x 1.07 x 25 = 80250 Euro
  Pensia lunara in cazul platii timp de 15 ani este:
  80250 : 15 :12 = 446 E/luna ,dar soldul ramas dupa fiecare an de plata este nou purtator de dobanda,ASADAR RANDAMENTUL este de PESTE 450%,deci de 4ori si jumatate mai mare!
 • 0 (0 voturi)    
  merci (Vineri, 21 septembrie 2007, 17:24)

  bogdan [anonim]

  Multumesc Lenti pt linkul respectiv. Tabelul este complet insa imi lasa un gust amar in conditiile in care toate fondurile au taxele la maximum legal... Unde e competitia???
  Iar taxele mi se par enorme. Ei practic nu isi asuma nici un risc. Daca pierd 20% din fonduri ei percep comisionul de 0.05% lunar din ce ramane. Castiga mai putin dar tot castiga.
 • 0 (0 voturi)    
  cand trebuie sa aleg fondul de pensii? (Sâmbătă, 22 septembrie 2007, 6:31)

  whatever [anonim]

  Daca momentan nu sunt angajat, dar am fost si am carte de munca, ar trebui sa-mi aleg de pe acum un fond de pensii sau cand voi intra din nou in piata muncii? Si cum adica se alege automat un fond de pensii dupa 1 ian 2008? Cum sunt repartizate persoanele, dupa cheremul statului, care fond a dat mai mult ia restul de persoane? :D
  Si o data ales un fond, nu se mai poate schimba, transferand suma la altul?
  Poate stie cineva rasp la aceste intrebari.
  Mersi.
 • 0 (0 voturi)    
  Fix Zero=nulitate absoluta (Sâmbătă, 22 septembrie 2007, 8:55)

  non-sile [anonim]

  Sile! Ai gresit major in calculele tale! Si asta pentru ca dupa primul an nu ai cotizat 3000E, ci doar 250 ;)
 • 0 (0 voturi)    
  Bai , gata ! (Sâmbătă, 22 septembrie 2007, 13:44)

  gata [anonim]

  Adevarul e ca pensionarii acum sunt muritori de foame.
  daca ramanem la stat, avem aceeasi soarta.
  daca mergem pe pensii private, exista o sansa de a ne ameliora situatia. Nu e sigura, dar e o sansa.

  ca sa raspund la intrebarile lui whatever :

  - esti eligibil numai daca iti platesti CAS-ul, deci trebuie neaparat sa ai carte de munca

  - restul de persoane sunt repartizate aleator de un computer, dar proportional cu procentul celor care au subscris deja.
  de ex, daca AIG are un procent de 30 %, va primi 30 % din cei nehotarati.

  - poti sa te transferi de la un fond la altul, sigur ca da .
  in primi 2 ani transferul se face cu plata unui comision de 5 %, dupa aia este gratis.
 • 0 (0 voturi)    
  cat iese pensia (Sâmbătă, 22 septembrie 2007, 20:26)

  Adrian [anonim]

  0,66667% - Cam asta-i profitul lunar pentru tot ceea ce reusesti sa strangi in contul tau de pensie privata.(in cea mai buna situatie de 8% profit anual inregistrat de fondul tau)

  0.05 %- iar acesta este comisionul lunar care se ia din tot ceea ce ai in contul tau personal

  2.5 % se ti se ia inainte sa "depui banii" in contul de pensie privata.
 • 0 (0 voturi)    
  Pensii private - "Made in Romania" (Duminică, 23 septembrie 2007, 0:02)

  Aurel [anonim]

  La numai cateva zile de la lansarea pensiilor private (Pilonul II) se semnaleaza incalcari grave ale legii referitoare la libertatea persoanelor de a alege fondul de pensii.
  Ma refer la cazul bancilor care, au descoperit posibiitatea de a obtine surse de finantare fara dobanda, devenind dintr-o data "garantii veniturilor viitorilor pensionari" prin intermediul fondurilor proprii de pensii.
  Salariatii bancilor au ajuns agenti de marketing pentru fondurile de pensii, au primit sarcini de serviciu si plan de adeziuni, dupa care a inceput o lupta salbatica pentru racolarea clientilor.
  Ignorand dreptul oamenilor de a plasa sumele cuvenite dupa propria optiune, asa cum prevede legea, aceste "lipitori" (ma refer la banci), prin intermediul salariatilor proprii isi someaza clientii - persoane juridice sa aduca adeziunile personalului societatii ,vand credite persoanelor fizice conditionate de adeziuni , obliga salariatii proprii sa adere la fondul apropiat bancii, indiferent de optiunea acestora sau forteaza salariatii societatilor comerciale prin intermediul conducerilor acestora sa adere la un anumit fond contra unui comision pe care il impart cu directorii acestora.
  Ca intotdeauna zona cea mai expusa unor asemenea atitudini inumane este provincia , unde frica pierderii locului de munca primeaza in fata oricarui alt avantaj.
  Am incercat sa redau o mica secventa de rezolvare a unei probleme importante pentru oameni "Made in Romania".
 • 0 (0 voturi)    
  de ce (Duminică, 23 septembrie 2007, 11:29)

  gigicu [anonim]

  sunt obligat sa platesc contributii sociale? la 85 ani, cat va fi probabil varsta de pensionare in viitor, cand romania va ramane cu 2 milioane locuitori, planuiesc sa ma sinucid. de ce nu pot alege sa nu platesc? traiasca democratia.
 • 0 (0 voturi)    
  O eroare (Duminică, 23 septembrie 2007, 22:57)

  cobra [anonim]

  Articolul are o eroare, chiar daca unii cred ca nu. Printre cauzele care duc la obtinerea unei pensii mici in viitor este ca oamenii TRAIESC MAI MULT, nu ca mor mai repede. Daca ar trai mai putin ar fi in beneficiul statului, fiind nevoit sa plateasca pensie o perioada mai scurta de timp. Ceea ce spun se regaseste in statisticile prezentate de INStatistica.
 • 0 (0 voturi)    
  comision anual de audit (Luni, 24 septembrie 2007, 11:37)

  Mircea Nanca [anonim]

  Fiecare fond aplica anual un comision de audit (din active). .A mai remarcat cineva diferentele mari dintre ofertele existente? De exemplu ING sau Allianz percep 1800 lei si respectiv 1785 lei pe an, in timp ce Generali percep 75.000 lei /an (!?!?!). Poate sa confirme cineva (priceput) ca acest comision se deduce din fondul total si nu cel individual?
 • 0 (0 voturi)    
  impozite (Luni, 24 septembrie 2007, 17:23)

  florian [anonim]

  Cum se va considera pensia privata in momentul platii? - ca venit impozabil? in ce cuantum si de la ce suma? se vor datora plati adiacente - exemplu pentru sanatate?
  In RO orice este posibil in materie de impozite acum si in veeeeciii vecillooor ....AMIN!
 • 0 (0 voturi)    
  comision anual de audit!!! atn mircea (Joi, 27 septembrie 2007, 14:36)

  roxana [anonim]

  Nu ca m-as da eu priceputa , dar cum Doamne iarta-ma sa se perceapa acest comision de audit , din fondul unui individ.....joke right?....a se vedea cazul BT AEGON/Vital unde acest comision este de 6800 EURO/an ...pai ce salar iti trebuie ca sa stranga atata contributie incat sa-si poate lua firma asiguratoare 'ditamai" comisionul de audit

  corectati-ma daca gresesc....ca-s si eu " in ceata " cu multe
  toate bune , rox
 • 0 (0 voturi)    
  nu am carte de munca (Vineri, 26 octombrie 2007, 19:14)

  Gageanu Cristina [anonim]

  Am 30,eu muncesc doar de sezon ,cu contract de munca .pot sa-mi fac pensie privata .?
  cit as plati pe luna sau trimestrial?

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by